Visit BlogAdda.com to discover Indian blogs идеи за борба. - מידע לאנשים עם מוגבלויות
Skip to content
Home » идеи за борба.

идеи за борба.

До:

Предмет: Барајте идеи.

Почитувани госпоѓи/Господа.

Во 2007 година се приклучив на борбата на инвалидите во Израел. Од 10 јули 2018 година ова го правам како дел од движењето „нитгабер“ – проѕирни инвалиди.

Сепак, и денес (ги пишувам овие зборови на 3 септември 2022 година) борбата е сè уште заглавена – многу чекори што се преземени, кои вклучија, меѓу другото, демонстрации, апели до печатот и многу членови на Кнесетот (ИЗРАЕЛИ парламентот), а повеќе не помогнаа, а состојбата на населението со посебни потреби во Државата Израел е сè уште многу тешка, и многумина од нас се принудени да го направат невозможниот избор помеѓу купување на основни прехранбени производи и купување лекови или основна медицинска опрема).

Затоа ќе побараме дополнителни идеи за да продолжиме да ја промовираме борбата.

Секоја идеја е добредојдена.

Поздрав,

асаф бенјамини .

пост Скриптум. 1) Мој матичен број: 029547403.

2) моите адреси на е-пошта: [email protected]или:[email protected]или:[email protected]или:[email protected]или:[email protected]или:[email protected]или:assaff[email protected]или:[email protected]или: [email protected]

3)Подолу се дадени неколку објаснувачки зборови за социјалното движење на кое се приклучив на 10 јули 2018 година, како што се појавија во печатот:

Татјана Кадучкин, обична граѓанка на Државата Израел, одлучила да го основа движењето „нитгабер“ за да им помогне на оние кои таа ги нарекува нивни „проѕирни инвалиди“. Досега, околу 500 луѓе од цела држава Израел се приклучија на нејзиното движење. Во интервју за радиодифузерите на Канал 7, таа зборува за проектот и за оние инвалиди кои не добиваат соодветна и доволна помош од надлежните агенции, само затоа што се транспарентни.

Според неа, хендикепираното население може да се подели во две групи: инвалиди со инвалидска количка и инвалиди без количка. Втората група ја дефинира како „транспарентни инвалиди“ затоа што, според неа, не ги добиваат истите услуги како инвалидите со инвалидски колички, иако се дефинирани дека имаат инвалидитет од 75-100 проценти.

Овие лица, објаснува таа, не можат сами да живеат, а потребна им е помош од дополнителните услуги на кои им следуваат инвалидите со инвалидски колички. На пример, проѕирните инвалиди добиваат низок додаток за инвалидност од Националното осигурување, не добиваат одредени додатоци како додаток за специјални услуги, додаток за придружник, додаток за мобилност, а добиваат и помал додаток од Министерството за домување.

Според истражувањето спроведено од Кадучкин, овие проѕирни инвалиди се гладни за леб и покрај обидот да се тврди дека во Израел од 2016 година нема луѓе гладни за леб. Истражувањето кое таа го спровела наведува и дека стапката на самоубиства меѓу нив е висока. Во движењето што го основа таа работи на ставање на проѕирните инвалиди на листите на чекање за јавни станови. Тоа е затоа што, според неа, тие обично не влегуваат во овие списоци иако се претпоставува дека ги исполнуваат условите. Одржува доста состаноци со членовите на Кнесетот, па дури и учествува на состаноци и дискусии на релевантните комисии во Кнесетот, но според неа оние кои можат да помогнат не слушаат, а оние кои слушаат се во опозиција и затоа не можат помош.

Сега таа повикува се повеќе „транспарентни“ инвалиди да и се придружат, да ја контактираат за да може да им помогне. Според неа, доколку состојбата продолжи како денес, нема да има спас од демонстрации на инвалиди кои ќе ги бараат своите права и основните услови за егзистенција.

4) Подолу се податоците за контакт за менаџерот на движење, г-ѓа Татјана Кадучкин:

Нејзините телефонски броеви:

972-52-3708001. и: 972-3-5346644.

Нејзиното телефонско одговарање е од недела до четврток (вклучително) од 11:00 до 20:00 часот – од единаесет наутро до осум навечер според времето на Израел, освен за еврејските празници и различните израелски празници.

5) Подолу е почетокот на писмото што го испратив на различни места:

До:

Предмет: градење на системот.

Почитувани госпоѓи/Господа.

Заинтересиран сум да ја нарачам следната услуга од програмерите: поставување систем на TTS-TEXT TO SPEECH

На ерменски, белоруски, туркменски, киргистански, јидски и баскиски јазици – јазици кои не се во системите на TTS што ги користам денес (play.ht, voicemaker.in и aivoov.com) – но тие се на мојот блог disability5.com

Дали е навистина возможен таков развој на настаните? И ако е така, колку време е потребно и кои се потребните финансиски трошоци?

Треба да истакнам дека не сум ниту компјутер, ниту програмер – така што немам начин да ги проверувам работите.

Поздрав,

асаф бенјамини .

6) Подолу е мојата кореспонденција со Фејсбук групата „Доаѓање кај професорите“:

До: “באים а הפרופסורים.היסטוריה варшиолугија

Јас сум израелски државјанин, кој е активен во борбата за популацијата на лицата со посебни потреби во чии рамки апелирам и до меѓународните тела надвор од државата ИЗРАЕЛ. Меѓу другото, им се обратив и на луѓето од Ерменија.

Како што знаете, пред околу две и пол години имаше војна меѓу Ерменија и Азербејџан за области на влијание во регионот Нагорно-Карабах, а според она што го слушнав на вестите, Израел не беше неутрален во овој конфликт и се идентификуваше со азербејџанската страна.

Затоа, очекував дека кога ќе им се обратам на луѓето од Ерменија, како израелски државјанин (а јас се претставував како таков) односот кон мене ќе биде многу лош.

На мое изненадување, од сите луѓе од Ерменија со кои бев во контакт преку Интернет, и без исклучок, добив многу почитуван став, и луѓе кои се обидоа да помогнат дури и многу повеќе од луѓето од која било друга земја.

Се разбира, ова е пријатно изненадување за мене – сепак, како некој што не знае ништо за ерменската или азербејџанската култура, претпоставувам дека овде има секакви работи за кои не ни знам.

Па каде се моите грешки? што јас не разбирам?

Би нагласил дека ова прашање не го поставувам како инает – едноставно ме интересира да знам кои се објаснувањата за ова што го опишав.

Поздрав,

Асаф Бенџамин.

Дејвид Коен

Се прашувам каква е врската помеѓу борбата на инвалидите во ИЗРАЕЛ и клеветата на државата Израел?

Ерменците извршија масакр со бурички.

Ерменците отсекогаш биле претпазливи за честа на ИЗРАЕЛ и се обидуваат да се натпреваруваат со него за да го достигнат статусот што Евреите успеаја да му го дадат на холокаустот, па оттука и нивната почит кон нас и нивната завист.

ИЗРАЕЛ не зазеде активно место во војната, потпиша договори за продажба на оружје на Азербејџаните кои се наши пријатели, за разлика од Ерменците.

Во која било земја од третиот свет би биле многу среќни да ги добијат надоместоците што ги добиваат нашите инвалиди овде во ИЗРАЕЛ и условите за живот, затоа според мене е шега и потсмев Реш да се обрати кон граѓаните кои заработуваат во најдобар случај 400 долари. еден месец и добиваат помош од нив во борбата кога додатокот за инвалидитет што го добиваат во Израел е многукратно поголем, а исто така и сон на личност со ваков статус, посредник на овие земји.

 

Дејвид Коен

Не тврдев дека има некаква врска помеѓу борбата на инвалидите во Израел и односот на Ерменците кон нацијата

Само што поставив прашање како некој што не знае ништо за ерменската култура. Ти се извинувам што го поставив прашањето – навистина не знаев дека според твојот метод е забрането да се поставуваат прашања на оваа тема. Исто така, овде нема обид за клевета на државата ИЗРАЕЛ – ова е ваш изум. Исто така, ќе појаснам дека не контактирав директно со граѓаните на Ерменија во врска со барањето за какви било финансиски донации – барањата беа на сосема различни теми, главно преку веб-страниците за хонорарци, како на пр.fivver.com. Се согласувам со тебе дека состојбата на инвалидите во ИЗРАЕЛ е неизмерно подобра од ситуацијата на инвалидите во земја како Ерменија. И можно е да се оди многу подалеку: примитивни општества во кои оние кои не работат на тешка физичка работа или се борат во војни немаат шанси да преживеат – и се разбира во овие општества нема што да се зборува за правата на лицата со посебни потреби. стари лица или каков било вид медицински третман кој едноставно не постои – или е достапен само за слој од населението Многу ограничен поглед на кралот и неговата непосредна околина – дали сте заинтересирани ова да биде за нас во државата Израел модел за споредба? И кој е заклучокот? дека социјалната неволја е секогаш, како и многу други работи во нашите животи, релативна, а не апсолутна работа. Како лице со посебни потреби во државата Израел, споредбата што ја правам е помеѓу она што државата Израел без никаков проблем може да и го даде на нашата јавност и да и го олесни – и синџирот на владини неуспеси што предизвикуваат населението со посебни потреби да добие многу помалку од минимумот неопходен за достоинствено живеење овде во Израел – а не на кое било друго место. Споредбата помеѓу состојбата на инвалидите во државата Израел и состојбата на инвалидите во сиромашните земји (па дури и оние во многу полоша ситуација од Ерменија) не ја формира основата на тврдењата на инвалидите кон државата Израел. . Не се сомневам дека во земјите од третиот свет може многу добро да има ситуации во кои ако вие или јас сме повредени,

 

Дејвид Коен

асаф бенјамини

Во врска со односот кон Ерменците, едноставно ти пишав зошто тие се однесуваат со почит кон ИЗРАЕЛИТЕ и покрај војната.

Се разбира, дозволено е да поставите секое прашање што сакате… слободно.

Сè уште не разбирам каква е врската помеѓу граѓаните на земја од третиот свет и состојбата на инвалидите во Израел.

Не само што не ги споредив лицата со посебни потреби во Израел со лицата со посебни потреби во Ерменија, туку ја споредив ситуацијата на здравите луѓе со ситуацијата на лицата со посебни потреби во ИЗРАЕЛ – подобро е да се биде инвалид во ИЗРАЕЛ отколку обичен граѓанин во Ерменија.

Уште се прашувам:

Зошто борбата на инвалидите да се внесе во меѓународните односи?

Зар не е ова клевета на ИЗРАЕЛ на најчуден и најнепотребен начин?

Да се ​​сврти кон народ кој страда и да му мавне пред очи со барања кои за него се сон? Која е користа од тоа? А што имаат врска со инвалидите?

И пак: прашај што сакаш и прави што сакаш, само ме интересира логиката и дали има такво влијание врз угледот на државата ИЗРАЕЛ?

 

какосаф бенјаминјас

автор

 

Дејвид Коен

Ќе појаснам (пак) дека нема обид за клеветење на државата ИЗРАЕЛ, а најдобар доказ за тоа е: сè уште пишувам овде на Фејсбук, а јас сум дома, а не во притвор во подрумите на Генералното обезбедување. Сервис, каде што ќе ме пратеше ако навистина направев такво нешто… И не барам никакви барања пред нив: едноставно контактирав со тие луѓе од Ерменија преку веб-страниците на хонорарците – и им платив целосна исплата за задачите за кои хонорарците од која било друга земја исто така би добиле целосна исплата. Во мојата кореспонденција со нив, многу се трудев да зборувам на ниво на очите – и тоа вклучуваше само работи кои беа технички и директно поврзани со задачата за која беа исто така поврзани со истите веб-страници – и ништо друго. Како што знаете, овие страници се отворени за регистрација за луѓе од земји од целиот свет. Мислам (и ова е секако мое лично мислење – и ништо повеќе од тоа) дека ние во ИЗРАЕЛ сме виновни за страшна морална неправда извршена под навидум невиниот наслов „безбедносен извоз“ – во чии рамки оружјето произведено во Државата Израел се продава поради алчност само на режими или сомнителни организации кои извршуваат акти на масовни убиства – но секако на просечниот ИЗРАЕЛ секогаш ќе му биде многу поудобно да каже работи како „тоа не е директно поврзано со мене“ или „јас не не одлучувајте за тоа“ или „Не зависи од мене“ и други изјави кои можат да нè натераат да се чувствуваме подобро за себе – на крајот на краиштата, кој навистина би бил подготвен да признае дека оружјето што го продава нивната земја се користи за извршување на такви страшни злосторства? И прашувате зошто борбата на инвалидите во јавноста во Израел се внесува на полето на меѓународните односи? Па, јас го правам тоа по избор. Се приклучив на борбата на инвалидите во ИЗРАЕЛ во 2007 година – односно пред 15 години. Низ годините, јас и многу други инвалиди се обидовме да се бориме против страшните неправди поради кои многу инвалиди веќе на секој можен начин, и не само на демонстрации, ја пронашле својата смрт на улица: безброј апели и средби со членови на Кнесет (Израелскиот парламент), апелира до печатот или до секој можен сектор во државата Израел. Откако бев малтретиран и излажан толку пати, јас лично (и Само пишувам овде како изгледаат работите од моја гледна точка – и секако за другите работите може да изгледаат поинаку) целосно ја изгубив довербата во различните државни органи. Како последно средство на очај, се обраќам до многу меѓународни организации (и бидејќи често се обраќам кон јазиците што воопшто не ги знам, а преводите што ги добив за оваа цел ги користам од преведувачки компании, па во многу случаи јас праќаат барања до организации или поединци без воопшто да знаат каков е нивниот идентитет). Апелите до страните надвор од државата Израел имаат две цели: обид да се постигне соработка од овој или оној вид меѓу организациите на лицата со посебни потреби во државата Израел и организациите на лицата со посебни потреби од други места. како и обид да се покани притисок однадвор врз носителите на одлуки во државата Израел за да почнат малку посериозно да се грижат за нашите тешкотии. Дали сакате да го видите ова како клевета на државата Израел? Знаете што: во ова прашање ја прифаќам вината на себе – како што објаснив не ми остана никаков друг избор или можност. Од денес, долга е листата на прашања за кои воопшто не се нуди решение – за да продолжите да се расправате против мене дека ја оцрнувам државата ИЗРАЕЛ – а во исто време ве уверувам дека презирниот однос на многу, многу власти во државата Израел во толку многу случаи всушност гарантираат дека ќе бидам принуден да продолжам во ова поради недостаток на избор. Дали државата Израел навистина ќе почне сериозно да се грижи, а не само да го кажеш и да продолжиш да лажеш? Во тој случај би бил многу среќен да ја прекинам борбата и да не испратам ниту едно писмо повеќе. Но, во меѓувреме не гледаме промена на правецот по ова прашање – а продолжувањето на долгорочната политика на занемарување и презир значи дека нема шанси за ништо друго. Значи, дали и вие сакате ова да го наречете клевета на државата ИЗРАЕЛ? Значи, имаш право да размислуваш така за оние кои го прават тоа по избор – нема да се расправам со тоа. Со почит, асаф бенјамини. Значи, дали и вие сакате ова да го наречете клевета на државата ИЗРАЕЛ? Значи, имаш право да размислуваш така за оние кои го прават тоа по избор – нема да се расправам со тоа. Со почит, асаф бенјамини. Значи, дали и вие сакате ова да го наречете клевета на државата ИЗРАЕЛ? Значи, имаш право да размислуваш така за оние кои го прават тоа по избор – нема да се расправам со тоа. Со почит, асаф бенјамини.

 

Дејвид Коен

какоСаф Бењаминјас

Дури и да го клеветиш Израел лошо, нема да те стават во затвор. демократија…

И не те осудувам за твојата болка и не те осудувам за твоето страдање.

Правете го она што мислите дека ќе ве унапреди.

Ве уверувам дека никаков меѓународен притисок нема да ја натера државата Израел да дава повеќе пари за лицата со посебни потреби јавно, тоа е внатрешна работа на државата и државата дава разумни суми на инвалидите во споредба со другите западни земји, затоа е смешно. да се мисли дека некој ќе интервенира и секако организации или луѓе од земји од третиот свет.

Се согласувам дека навистина не е доволно и дека е можно и потребно да се даде повеќе (а има од кого да се земе) – но како што е спомнато: никаков надворешен притисок нема да помогне – и да, тоа е форма на клевета на државата. на ИЗРАЕЛ.

Државата Израел е на место каде што сите нејзини непријатели бараат начини да ја категоризираат, а за наша среќа, повеќето од нашите непријатели би биле среќни да живеат тука и да ги прифатат условите што ги добиваат нашите инвалиди овде.

Здравје за вас

 

Дејвид Коен

Во право си. Како што објаснив, ние како инвалиди не ни останува друга опција.

 

Лиор Пастернак

Од моето искуство со Ерменците и во Америка и во Јапонија, тие ги почитуваат Евреите на „реален, тежок и сомнителен начин“, а тоа произлегува од христијанството што се практикува во Централна Азија во споредба со западното христијанство.

Забележав дека едвај кажуваат „Исус Христос“ за разлика од Американците, а општо се затворени и далечни, сфатив дека тоа е нивна култура, а не да разговараат и да се поврзуваат со луѓе кои не се нивни. Вака, ако кажат добар збор, тоа е учтиво.

какосаф бенјаминјас .

автор

Лиор Пастернак

ти благодарам за одговорот. Во секој случај звучи интересно.

 

Брурија Гинтон-Лаванда

Лиор Пастернак

Леле, моето искуство во Северна Америка е малку поинакво – јас доживувам и гледам блискост и братство, вклучително и бракови меѓу Евреи и Ерменци. Патем, многу Евреи, исто така, велат „Исус Христос“ или „Оделете го Исус“, без никаква религиозна намера или обвинение, исто како што многумина велат „Моќниот Бог“, „Господар на светот“ итн. Со и без религиозна намера , но од навика која нема намера да наштети, туку да изрази шок/зачуденост, или духовити шеги.

Не е тешко да се разбере дека Азербејџаните од Иран, како и другите неперсиски народи на Иран, можат да си помогнат себеси и на Блискиот Исток да се вратат во деновите пред шиитската револуција. Ако е можно, би било добро да се најде дипломатски начин да се остане во братски односи и со Ерменците, не само затоа што Чарлс Езенбориан (Езенбор) ја изведе најтрогателната „Хајдишер маман“, туку затоа што и тие претрпеа сериозен холокауст „поради „ кон религијата на ропството (во Турција).

7) Подолу е објавата што ја објавив на социјалната мрежа Фејсбук за однесувањето на мрежата Шуферсал кон мене (ќе напоменам дека телефонските броеви на кои нема одговор од мрежата се: 972-1-800-56-56 -56 и: 972-3-9481515).

 

Денес, петок, 02.09.2022 година, добив достава до мојот дом од Шуферсал-испорачување, кој го вклучувал и петочниот Једиот Ахронот невспапер. Како што знаете, саботниот весник Yedioth Ahronoth чини околу 20 NIS и вклучува, освен главниот дел, додатоци.

Сепак, од непознати причини синџирот „Шуферсал“ одлучи да го испорача само главниот дел од весникот без додатоците.

Верувам дека кога клиентот нарачува производ и го плати, истиот производ треба да го добие во целост – а не само дел од него. Тоа е прашање на принцип.

Уште повеќе: кога се обидувам да воспоставам телефонски контакт со мрежата Shufersal за да ја разјаснам работата, никој не одговара на телефонот и повиците веднаш се исклучуваат еден по друг.

Верувам дека тоа не е соодветен начин на однесување.

Поздрав,

асаф бенјамин,

Улица Костарика 115,

Влез А-стан 4,

Кирјат Менахем,

Ерусалим

ИЗРАЕЛ, поштенски код: 9662592.

моите телефонски броеви: дома-972-2-6427757.

Мобилен-972-58-6784040. Факс-972-77-2700076.

8)Ќе забележам дека зборувам хебрејски, а моето познавање на други јазици е многу ограничено. Освен средно до ниско ниво на англиски и многу ниско ниво на француски, немам понатамошни познавања од овој домен.

Ја искористив помошта од професионална преведувачка компанија за да го напишам ова писмо.

9) Подолу се дадени неколку линкови, преку кои можете да најдете повеќе информации за мене и за борбата на инвалидите во Израел во која учествувам:

 

 https://www.facebook.com/profile.php?id=100066013470424

https://twitter.com/AssafBenyamini

https://www.webtalk.co/assaf.benyamini

https://anchor.fm/assaf-benyamini

https://open.spotify.com/show/4KKwFBQBwwapfWMb1tvdEw

https://vk.com/id384940173

www.tiktok.com/@assafbenyamini

 https://disability5.com/

https://www.youtube.com/channel/UCX17EMVKfwYLVJNQN9Qlzrg

 https://www.4shared.com/folder/oOyYCabv/_online.html

https://sites.google.com/view/raayonotonline/%D7%91%D7%99%D7%AA

 

https://sites.google.com/view/shlilibareshet/%D7%91%D7%99%D7%AA

              - Дали најдовте грешка? Кажи ми за тоа -
Print Friendly, PDF & Email