Visit BlogAdda.com to discover Indian blogs getLinks(); ?> Основно законодавство. - מידע לאנשים עם מוגבלויות

Основно законодавство.

До:

Предмет: прашање на законодавство.

Почитувани госпоѓи/Господине.

Како што е познато во државата Израел, како и во многу други места, има многу популации на кои им е тешко да преживеат и се во тешка финансиска состојба, како што се постарите или инвалидите.

Имам прашање дали решавањето на работата во рамките на сеопфатен основен закон може да доведе до подобрување на ситуацијата. Мислам на донесувањето на „Основниот закон за социјалните права“ – кој, како што знаете, низ годините се споменуваше и во различни медиуми.

Јас го поставувам прашањето во врска со овој закон како некој кој учествувал во борбата на инвалидите во Израел од 2007 година – и би ме интересирало да знам какво е вашето мислење за ова прашање.

Поздрав,

Асаф Бенџамин.

A. Подолу е е-пошта што и ја испратив на новинарката Керен Нојбах. За жал, вториот не одговори на моето барање.

 

—– Препратена порака —–

Од:Асаф Бенџамин < [email protected] >

до: [email protected] < [email protected] >

Испратено на:Среда, 7 септември 2022 година во 23:21:07 часот по GMT + 3

Тема:Моите писма до г-ѓа Карен Нојбах.

 

Поздрав до г-ѓа Керен Нојбах:

Предмет: Проблем со следење на лекови.

Почитувана госпоѓо.

Јас, Асаф Бињамини, 49 години, живеам во засолниште за ментално изненадени од здружението „Реот“ во Ерусалим – во рамките на домување за ментално изненадени во заедницата која работи кошница за рехабилитација во име на Министерството за здравство .

Земам психијатриски лекови – и во последниве години се појави неподнослива реалност во која психијатрите во центрите за ментално здравје престанаа да ги следат психијатриските лекови (знам дека ова ќе звучи некако апсурдно – но за жал ова е реалноста со која се среќавам постојано) . Но, бидејќи живеам со многу ниски примања – додаток за инвалидност од Националниот институт за осигурување – за мене е невозможно да одам приватно кај лекари.

Но, денес нема друга алтернатива, бидејќи ни психијатрите во станиците за ментално здравје веќе не ми се адреса, од две причини:

1) Проблематичен пристап кон лекувањето – кога и да пристигнете на станицата, ментално повредените автоматски се третираат како луѓе кои се исто така ментално оштетени – нешто што доведува до тотален недостаток на слушање од страна на лекарите. Од моментот кога ќе стигнам на станицата, лекарите почнуваа од премисата дека точно ќе знаат од какви проблеми страдам без да ме запознаат ниту со површен или минимален познаник. Ова резултираше одново и одново со неправилни практики на третман што се применуваат за мене, а исто така и мојата неспособност да соработувам со омаловажувачкиот став што доаѓаше со тоа. И уште повеќе: дури и во случаи кога персоналот на клиниката или лекарите ме познаваа, третманот сè уште не се промени – што спречи секаква можност за лекување или помош и бескрајни судири со персоналот кој наводно „ Истата „трага“ би ја оставила Наводно за да се спречат од понатамошно оштетување и непотребна душевна болка под превезот „помош“ или „третман“. Знам дека ова е генерализација – но што можете да направите, ова е реалност. Истата „трага“ би ја оставила Наводно за да се спречат од понатамошно оштетување и непотребна душевна болка под превезот „помош“ или „третман“. Знам дека ова е генерализација – но што можете да направите, ова е реалност.

2) Физичка здравствена состојба – во почетокот на 1998 година имав работна несреќа во хотелот “Ларом” во Ерусалим каде работев тогаш околу три месеци како дел од проект на организацијата “Алвин Израел” – и оттогаш имам развил низа физички проблеми од кои Националниот институт за осигурување не препознава ниту еден. Исто така, во моментов не постои друг ентитет или владина канцеларија што ја препознава оваа штета.

Од таа несреќа, мојата состојба полека, но континуирано и постојано се влошуваше – и денес дојдов до состојба во која дури и физички да стигнам до станиците за ментално здравје е сè потешко и попроблематично прашање за мене.

Фонд за општо здравствено осигурување чиј член сум и јас, а и од Министерството за здравство тврдеа дека немаат решение за оваа ситуација и дека немаат психијатарска служба која работи дома.

 

Во последните месеци се обидов да најдам решение на малку поинаков начин: со одење кај фармаколог. Но, испадна дека фармакологот што го посетив можеше да помогне само делумно и дека бидејќи не е психијатар немаше можност да ми помогне да ги средам психијатриските лекови што ги земам.

Згора на тоа: ми стана јасно дека поради малиот број лекари кои се занимаваат со оваа област (за илустрација: во целата метропола Ерусалим и неговата околина има само 2 лекари на ова поле – докторот во неговата клиника И. посетена во јавна медицина и друга докторка до која може да се дојде приватно, кога секоја посета чини неколку стотици шекели што не се, имам секаква можност да ги платам, а не знам дали и таа го прави тоа дома – и од очигледни причини јас не ги пишувам овде имињата на овие лекари или имињата на медицинските установи каде што работат) – така што фармаколошкиот мониторинг не е возможен во денешната реалност. Како што знаете, постои и подобласт во фармакологијата наречена психијатриска фармакологија,

 

И да резимираме: овие околности доведуваат до целосно ќорсокак едно лице во мојата ситуација, на кое му се потребни услугите на психијатар кој работи дома – и покрај итната потреба да ги надгледувам лековите што ги земам, во моментов не ми се нудат никакви разумно решение.

Треба да истакнам дека навистина има психијатар во амбиентот за грижа за менталното здравје во заедницата – сепак, тие тврдоглаво одбиваат да и дозволат да остане во мојата куќа – нешто што можеше барем привремено да го реши проблемот. Ова одбивање беше дадено токму така и без никаква причина – и во знак на целосна рамнодушност кон мојата состојба и кон фактот дека недостатокот на следење на лекот може дури и да го загрози мојот живот.

Како и да е, барам решение. Дали имате идеја за решение кое сè уште може да се најде во оваа ситуација?

Ќе истакнам дека знам дека си новинар, а не доктор – затоа не барам од тебе медицински препораки. Ова е бирократска тешкотија што не ми дозволува да добијам третман што ми треба – и можеби ќе имате можност да помогнете во ова прашање. Исто така, ќе бидам подготвен да одам во етерот ако тоа е потребно.

Би сакал да истакнам дека овие работи ги пишувам како некој кој слуша многу од програмите што ги презентирате, а исто така многу ги цени вашите јавни и медиумски активности за прашања поврзани со менталното здравје. Слушнав многу написи што ги подготвивте на оваа тема – и бидејќи сите владини министерства не ми нудат решение и не прават ништо освен да ме префрлаат напред-назад од еден на друг, тогаш кој знае – можеби вашата интервенција може да помогне во ова материја која е заглавена многу месеци.

Поздрав,

асаф бенјамини,

Улица Костарика 115,

Влез А-стан 4,

Кирјат Менахем,

Ерусалим,

ИЗРАЕЛ, поштенски број: 9662592.

моите телефонски броеви: дома-972-2-6427757. Мобилен-972-58-6784040.

Факс-972-77-2700076.

пост Скриптум. 1) Мој матичен број: 029547403.

2) Мои адреси на е-пошта: [email protected]

и: [email protected]

и: [email protected]

и: [email protected]

и: [email protected]

и: [email protected]

и: [email protected]

и: [email protected]

3) Терапевтскиот амбиент во кој сум:

Здружение „Ројт“-Хостел „Авивит“,

Ха Авивит ул. 6,

Кирјат Менахем,

Ерусалим,

ИЗРАЕЛ, поштенски код: 9650816.

Телефонските броеви во канцелариите на хостелот: 972-2-6432551. и: 972-2-6428351.

Е-пошта на хостелот:

[email protected]

Социјалната работничка од хостелот, која работи како куќна помошничка во мојот стан: г.

Сара Стора-972-55-6693370.

4) Матичниот лекар кај кој сум под надзор:

Д-р Брендон Стјуарт,

„Клалит здравствени услуги“ – клиника „ХАТАЈЕЛЕТ“,

Улица Даниел Јановски 6,

Ерусалим,

ИЗРАЕЛ, поштенски код: 9338601.

Телефонскиот број во канцелариите на клиниката: 972-2-6738558.

Број на факс во канцелариите на клиниката: 972-2-6738551.

Б. Подолу е мојата кореспонденција со групата на Фејсбук:

халберди, асистенти и мои луѓе професија за работилници, ретрити, фестивали и настани“.

Административниот тим ја отфрли вашата објава во групата Помошници, асистенти и професионалци за работилници, повлекувања, фестивали и настани.

пред 3 часа

assaf benyamini собра помошници, асистенти и професионалци за работилници, повлекувања, фестивали и настани

7 септември во 22:43 часот ·

До: „Помагачи, асистенти и професионалци за работилници, повлекувања, фестивали и настани“.

Предмет: снимени предавања.

Почитувани госпоѓи/Господине..

Го поседувам повеќејазичниот блог https://disability5.comкој се занимава со прашањата на болеста и инвалидноста.

Блогот е изграден во систем на wordpress.org – и зачуван на серверите на servers24.co.il

Барам веб-локација каде што можете да најдете снимки од предавања што може да се користат без проблем со авторските права (слично, на пример, на веб-страницата на Google Scholar во областа на написите).

Дали знаете таква услуга?

Поздрав,

асаф бенјамини,

Улица Костарика 115,

Влез А-стан 4,

Кирјат Менахем,

Ерусалим,

ИЗРАЕЛ, поштенски број: 9662592.

моите телефонски броеви: дома-972-2-6427757. Мобилен-972-58-6784040.

Факс-972-77-2700076.

повратни информации

Не е релевантно за групата

В. Подолу се 2 пораки што ги оставив на Фејсбук страницата на новинарот Ести Перез Бен-Ами:

1)Асаф Бенџамин

До г-ѓа Ести Перез Бен-Ами, поздрав: Секој ден слушам радио ток-шоу

בחצי היוםЕдит колабирала и доживеала мозочен удар за време на неговите патувања Вилсон го зазел неговото место. Иако таа Како што споменавме, таа не беше избрана во ниту еден демократски процес помеѓу 1919 и 1920 година – на крајот на краиштата, во овој период таа беше претседател за сите намери и цели – единствената жена претседател досега во американската историја. Со почит, Асаф Бињамини.

2)Асаф Бенџамин

Го приложувам соодветниот запис од Википедија: https://he.wikipedia.org/…/%D7%90%D7%93%D7%99%D7%AA_%D7…

(записот е на хебрејски (עברית-мојот прв јазик) – но сигурен сум дека може да се најде речиси на секој јазик)

Д. Подолу е писмото, кое го испратив до „биполарно – што ги интересира оние со нарушувања на расположението – депресија, анксиозност и манична депресија“.

 

Асаф Бенџамин< [email protected] >

до:

[email protected]

Понеделник, 12 септември во 16:18 часот

До: „Биполарно – што ги интересира оние со нарушувања на расположението – депресија, анксиозност и манична депресија“.

Предмет: Проблем со следење на лекови.

Почитувани госпоѓи/Господине.

Јас, Асаф Бињамини, 49 години, живеам во засолниште за ментално изненадени од здружението „Реот“ во Ерусалим – во рамките на домување за ментално изненадени во заедницата која работи кошница за рехабилитација во име на Министерството за здравство .

Земам психијатриски лекови – и во последниве години се појави неподнослива реалност во која психијатрите во центрите за ментално здравје престанаа да ги следат психијатриските лекови (знам дека ова ќе звучи некако апсурдно – но за жал ова е реалноста со која се среќавам постојано) . Но, бидејќи живеам со многу ниски примања – додаток за инвалидност од Националниот институт за осигурување – за мене е невозможно да одам приватно кај лекари.

Но, денес нема друга алтернатива, бидејќи ни психијатрите во станиците за ментално здравје веќе не ми се адреса, од две причини:

1) Проблематичен пристап кон лекувањето – кога и да пристигнете на станицата, ментално повредените автоматски се третираат како луѓе кои се исто така ментално оштетени – нешто што доведува до тотален недостаток на слушање од страна на лекарите. Од моментот кога ќе стигнам на станицата, лекарите почнуваа од премисата дека точно ќе знаат од какви проблеми страдам без да ме запознаат ниту со површен или минимален познаник. Ова резултираше одново и одново со неправилни практики на третман што се применуваат за мене, а исто така и мојата неспособност да соработувам со омаловажувачкиот став што доаѓаше со тоа. И уште повеќе: дури и во случаи кога персоналот на клиниката или лекарите ме познаваа, третманот сè уште не се промени – што спречи секаква можност за лекување или помош и бескрајни судири со персоналот кој наводно „ Истата „трага“ би ја оставила Наводно за да се спречат од понатамошно оштетување и непотребна душевна болка под превезот „помош“ или „третман“. Знам дека ова е генерализација – но што можете да направите, ова е реалност. Истата „трага“ би ја оставила Наводно за да се спречат од понатамошно оштетување и непотребна душевна болка под превезот „помош“ или „третман“. Знам дека ова е генерализација – но што можете да направите, ова е реалност.

2) Физичка здравствена состојба – во почетокот на 1998 година имав работна несреќа во хотелот “Ларом” во Ерусалим каде работев тогаш околу три месеци како дел од проект на организацијата “Алвин Израел” – и оттогаш имам развил низа физички проблеми од кои Националниот институт за осигурување не препознава ниту еден. Исто така, во моментов не постои друг ентитет или владина канцеларија што ја препознава оваа штета.

Од таа несреќа, мојата состојба полека, но континуирано и постојано се влошуваше – и денес дојдов во ситуација кога дури и физичкото пристигнување на станиците за ментално здравје е тешка и сè попроблематична работа за мене.

Фонд за општо здравствено осигурување чиј член сум и јас, а и од Министерството за здравство тврдеа дека немаат решение за оваа ситуација и дека немаат психијатарска служба која работи дома.

 

Во последните месеци се обидов да најдам решение на малку поинаков начин: со одење кај фармаколог. Но, испадна дека фармакологот што го посетив можеше да помогне само делумно и дека бидејќи не е психијатар немаше можност да ми помогне да ги средам психијатриските лекови што ги земам.

Згора на тоа: ми стана јасно дека поради малиот број лекари кои се занимаваат со оваа област (за илустрација: во целата метропола Ерусалим и неговата околина има само 2 лекари на ова поле – докторот во неговата клиника И. посетена во јавна медицина и друга докторка до која може да се дојде приватно, кога секоја посета чини неколку стотици шекели што не се, имам секаква можност да ги платам, а не знам дали и таа го прави тоа дома – и од очигледни причини јас не ги пишувам овде имињата на овие лекари или имињата на медицинските установи каде што работат) – така што фармаколошкиот мониторинг не е возможен во денешната реалност. Како што знаете, постои и подобласт во фармакологијата наречена психијатриска фармакологија,

И да резимираме: овие околности доведуваат до целосно ќорсокак едно лице во мојата ситуација, на кое му се потребни услугите на психијатар кој работи дома – и покрај итната потреба да ги надгледувам лековите што ги земам, во моментов не ми се нудат никакви разумно решение.

Треба да истакнам дека навистина има психијатар во амбиентот за грижа за менталното здравје во заедницата – сепак, тие тврдоглаво одбиваат да и дозволат да остане во мојата куќа – нешто што можеше барем привремено да го реши проблемот. Ова одбивање беше дадено токму така и без никаква причина – и во знак на целосна рамнодушност кон мојата состојба и кон фактот дека недостатокот на следење на лекот може дури и да го загрози мојот живот.

Како и да е, барам решение. Дали имате идеја за решение кое сè уште може да се најде во оваа ситуација?

Поздрав,

Асаф Бињамин,

Улица Костарика 115,

Влез А-стан 4,

Кирјат Менахем,

Ерусалим,

ИЗРАЕЛ, поштенски број: 9662592.

моите телефонски броеви: дома-972-2-6427757. Мобилен-972-58-6784040.

пост Скриптум. 1) Мој матичен број: 029547403.

2) Мои адреси на е-пошта: [email protected]

и: [email protected]

и: [email protected]

и: [email protected]

и: [email protected]

и: [email protected]

и: [email protected]

и: [email protected]

3) Терапевтскиот амбиент во кој сум:

Здружение „Ројт“-Хостел „Авивит“,

Ха Авивит ул. 6,

Кирјат Менахем,

Ерусалим,

ИЗРАЕЛ, поштенски код: 9650816.

Телефонските броеви во канцелариите на хостелот: 972-2-6432551. и: 972-2-6428351.

Е-пошта на хостелот:

[email protected]

Социјалната работничка од хостелот, која работи како куќна помошничка во мојот стан: г

Сара Стора-972-55-6693370.

Психијатарот од тимот на хостелот: д-р Катја Левин.

4) Матичниот лекар кај кој сум под надзор:

Д-р Брендон Стјуарт,

„Здравствени услуги Клалит“ – шеталиштето,

Улица

Даниел Јановски 6,

Ерусалим,

ИЗРАЕЛ, поштенски код: 9338601.

Телефонскиот број во канцелариите на клиниката: 972-2-6738558.

Број на факс во канцелариите на клиниката: 972-2-6738551.

E. Подолу е почетокот на писмото што го испраќам на различни места:

До:

Предмет: новинарски совети.

Почитувани госпоѓи/Господине.

Во 2007 година се вклучив во борбата на инвалидите во Израел, а од 10 јули 2018 година тоа го правам како дел од движењето „Натагвер“ во кое се приклучив. Во движењето „Натегбер“ се обидуваме да ги промовираме правата на „транспарентните инвалиди“ – луѓе како мене кои страдаат од попреченост и тешки здравствени проблеми кои не се видливи однадвор – што предизвикува дискриминација и во однос на другите инвалиди. .

Ќе истакнам дека успесите во унапредувањето на борбата беа крајно ограничени, па дури и денес (овие зборови ги пишувам во четврток, 16.06.2022) различните власти во државата Израел не соработуваат со нас – и не прават ништо освен упатувај нè напред-назад од еден на друг.

Откако многуте апели до израелските медиуми и написите објавени во нив (во некои од кои учествуваше и авторот на ова писмо) не помогнаа, помислив да пробам друг начин на дејствување: апел до странските медиуми надвор од државата Израел, во обид да се најдат новинари од различни делови на светот кои би покажале интерес за оваа тема.

Затоа, би сакал да ве прашам: Дали имате некои идеи за начините на кои тоа може да се направи?

Поздрав,

Асаф Бенџамин.

 

Ф. Подолу се дадени неколку објаснувачки зборови за социјалното движење на кое се приклучив на 10 јули 2018 година, како што се појавија во печатот:

Татјана Кадучкин, обична граѓанка, реши да го основа движењето „Натгвер“ за да им помогне на оние што таа ги нарекува „проѕирни инвалиди“. Досега во нејзиното движење се приклучија околу 500 луѓе од целата земја. Во интервју за Јоман на Канал 7, таа зборува за проектот и за оние инвалиди кои не добиваат соодветна и доволна помош од соодветните агенции, едноставно затоа што се транспарентни.

Според неа, хендикепираното население може да се подели во две групи: инвалиди со инвалидска количка и инвалиди без количка. Втората група ја дефинира како „транспарентни инвалиди“ затоа што, според неа, не ги добиваат истите услуги како инвалидите со инвалидски колички, иако се дефинирани дека имаат инвалидитет од 75-100 проценти.

Овие лица, објаснува таа, не можат сами да живеат, а потребна им е помош од дополнителните услуги на кои им следуваат инвалидите со инвалидски колички. На пример, проѕирните инвалиди добиваат низок додаток за инвалидност од Националното осигурување, не добиваат одредени додатоци како додаток за специјални услуги, додаток за придружник, додаток за мобилност, а добиваат и помал додаток од Министерството за домување.

Според истражувањето спроведено од Кадучкин, овие проѕирни инвалиди се гладни за леб и покрај обидот да се тврди дека во Израел од 2016 година нема луѓе гладни за леб. Истражувањето кое таа го спровела наведува и дека стапката на самоубиства меѓу нив е висока. Во движењето што го основа таа работи на ставање на проѕирните инвалиди на листите на чекање за јавни станови. Тоа е затоа што, според неа, тие обично не влегуваат во овие списоци иако се претпоставува дека ги исполнуваат условите. Одржува доста состаноци со членовите на Кнесетот, па дури и учествува на состаноци и дискусии на релевантните комисии во Кнесетот, но според неа оние кои можат да помогнат не слушаат, а оние кои слушаат се во опозиција и затоа не можат помош.

Сега таа повикува се повеќе „транспарентни“ инвалиди да и се придружат, да ја контактираат за да може да им помогне. Според неа, доколку состојбата продолжи како денес, нема да има спас од демонстрации на инвалиди кои ќе ги бараат своите права и основните услови за егзистенција.

Г. Можете да контактирате со директорката на движењето „Нитгабер“, г-ѓа Татјана Кадучкин, од недела до четврток помеѓу 11:00 и 20:00 часот по израелско време, освен за еврејските празници и различните израелски празници.

Телефонските броеви што можете да ги користите за да контактирате

неа: 972-52-3708001. и: 972-3-5346644.

H. Подолу е почетокот на писмото, кое го испраќам на различни места:

До:

Предмет: идеи за скрипти.

Почитувани госпоѓи/Господине.

Ги напишав 9-те измислени приказни напишани овде – и барам веб-страници кои одржуваат еден вид „натпревар“ помеѓу корисниците кои нудат идеи за филмската или телевизиската индустрија на која може да се достават такви приказни.

Дали знаете такви веб-страници?

Поздрав,

Асаф Бенџамин.

 

Приказна број 1 – Смртоносни температури:

 

Годината е 2070. Климатската криза во државата Израел и во целиот свет се интензивира – сепак, човештвото успеа да ги надмине проблемите како што е недостигот на вода преку технолошки средства и да најде начин дури и да го одржи земјоделството под овие услови. Цела година температурата во државата Израел (ширум земјата) се искачува до 90 степени Целзиусови попладне и околу 70 Целзиусови степени во текот на ноќта. Во таква реалност, луѓето не можат да постојат без посебна заштитна опрема – без неа, човекот е всушност осуден на смрт. Но, ова е софистицирана и скапа научна опрема – и во државата Израел се развива јавна дебата која се занимава со прашањето на кои групи треба да им се дозволи или да не им се дозволи пристап до оваа опрема: Дали луѓето кои извршиле злосторства и му наштетиле на општеството , исто така имаат право да го користат? Дали државата треба да ја финансира скапата и спасоносна опрема за секого – или со закон да дефинира кој ќе ја добие, а кој не (а нема алтернативна опрема за оваа цел – и покрај бескрајните обиди на научниците да ја развијат)? А каков е односот на правниот систем кон оние кои спречуваат друго лице да пристапи до заштитната опрема – ненамерно или злонамерно? И дали државата Израел треба да помогне во ова прашање на земјите од третиот свет каде што опремата недостасува или не функционира – што предизвикува масовна смртност – или поради нејзината висока цена, државата Израел е обврзана да ја обезбеди оваа заштита пред сè на своите граѓани – без разлика на нивната политичка или идеолошка припадност? И како медиумите: радио, телевизија,

А има и други дилеми поврзани со истата заштитна опрема: во некои од фабриките што ја произведуваат користат масло произведено од некошер животни, што е суштински дел од производниот процес, без кој не може да се добие финалниот производ. Главните рабини не дозволуваат употреба на оваа опрема од халахички причини – и затоа религиозната и ултраортодоксната јавност најде начин да ја произведе истата заштитна опрема користејќи масло произведено само од кошер животни – што го прави целиот производствен процес значително поскап . Во оваа ситуација, се јавуваат тензии меѓу секуларната јавност, која тврди дека не е подготвена да ги финансира вишокот производствени трошоци, и ултраортодоксната јавност, која тврди дека бидејќи државата Израел е држава на еврејскиот народ, а за да се зачува еврејскиот карактер на државата, целата јавност мора да учествува во овие вишок трошоци. Потребата за финансирање на тие посебни претпријатија се јавува и во различните изборни системи – среде жестоки, многу страсни и бескрајни дебати меѓу различните партии. Се разбира, и меѓу муслиманите во светот,

А има и геополитички последици: значителен дел од муслиманите во Европа, кои во меѓувреме станаа мнозинство на континентот, ги поддржуваат своите фабрики со сите вишок трошоци. Христијанското население одбива да се покорува – и како резултат на тоа сме сведоци на непрестајни конфликти кои се лизгаат во вистински верски војни. Ситуацијата на континентот достигнува тотален хаос – а интервенцијата на силите само ја влошува ситуацијата поради конфликтните интереси кога секоја сила интервенира за да и помогне на другата страна во борбите. Државата Израел не се меша во она што се случува – сепак, безбедносните служби во Државата Израел се многу загрижени за ова поради релативната близина на некои од областите каде што се водат битките во истата Европска унија која престана да функционира на цивилно ниво во кој било поглед – и стана арена на бескрајни борби во кои паѓаат многу жртви. Во Израел се прават многу напори за да се спаси еврејското население од бојните зони и да им се помогне да емигрираат во Израел – сепак, поради големите ресурси што самата држава Израел е принудена да ги плати за производство на заштитната опрема, останува многу мал буџет за безбедносните служби кои се занимаваат со овие активности. Работниците од одбранбените индустрии одат на големи демонстрации, организираат голем јавен протест кој трае многу години и не веруваат во државата Израел бидејќи нема доволно буџети за спасувачките операции. Овие протести не се успешни и според демонстрантите различните израелски влади покажуваат целосна рамнодушност кон нив. Жал им е и со оглед на оваа неподнослива ситуација во која спасувачките операции не можат да се финансираат, израелските безбедносни служби постојано се обидуваат да најдат иновативни и креативни начини за да ги спасат Евреите кои беа фатени во борбените зони во крвавата Европа: обид за соберат средства преку специјални здруженија, како и апел до младите луѓе кои се познаваат во областите на технологијата во гледањето За иновативни и креативни идеи за овие спасувачки операции. Овие протести не се успешни и според демонстрантите различните израелски влади покажуваат целосна рамнодушност кон нив. Жал им е и со оглед на оваа неподнослива ситуација во која спасувачките операции не можат да се финансираат, израелските безбедносни служби постојано се обидуваат да најдат иновативни и креативни начини за да ги спасат Евреите кои беа фатени во борбените зони во крвавата Европа: обид за соберат средства преку специјални здруженија, како и апел до младите луѓе кои се познаваат во областите на технологијата во гледањето За иновативни и креативни идеи за овие спасувачки операции. Овие протести не се успешни и според демонстрантите различните израелски влади покажуваат целосна рамнодушност кон нив. Жал им е и со оглед на оваа неподнослива ситуација во која спасувачките операции не можат да се финансираат, израелските безбедносни служби постојано се обидуваат да најдат иновативни и креативни начини за да ги спасат Евреите кои беа фатени во борбените зони во крвавата Европа: обид за соберат средства преку специјални здруженија, како и апел до младите луѓе кои се познаваат во областите на технологијата во гледањето За иновативни и креативни идеи за овие спасувачки операции.

 

Приказна број 2 – Фарма за инсекти:

 

Во воените индустрии ширум светот, се развива нов вид оружје: летечки електронски инсекти, кои се контролираат од далечина со компјутери. Чиповите инсталирани во овој мал инсект се програмирани да „седат“ на одредена цел (т.е.: војници од непријателската војска) и да им вбризгаат смртоносен отров кој ќе предизвика нивна смрт за неколку секунди. Веднаш потоа функционира механизам за самоуништување, во кој електронскиот инсект всушност се „уништува“ преку контролирана експлозија.

Различни земји го развиваат ова оружје тајно – кога брзината со која дејствува инсектот го отежнува неговото откривање – кога сите негови дејства – „населувањето“ врз жртвата, автоматското вбризгување отров како и контролираната експлозија траат само неколку десетини од секундата.

Но, некои од тајните служби на некои од светските земји успеваат да го откријат постоењето на овие системи во непријателските земји – нешто што исто така се чува во апсолутна тајност.

Безбедносните служби во Државата Израел одлучуваат да се приклучат на оваа „мода“, но тие прават нешто што е единствено за Израел – што не постои во ниту една друга земја. Низ целиот свет, капацитетите каде што се произведуваат овие електронски инсекти се многу мали – а најголемите од нив достигнуваат најмногу неколку кубни метри по објект – и за илустрација: во дневната соба на нормална куќа има на барем неколку стотици такви објекти. Но, во државата Израел се случува поинаква реалност, и тоа многу побезобразна: на големи површини се градат огромни објекти – кои, се разбира, поради нивната тајност, никој не знае што навистина се прави со нив. . Граѓаните на Израел остануваат беспомошни: поради големите површини доделени на сите тие производствени капацитети (кои се разбира не се неопходни: Сигурно е можно да се произведат овие електронски инсекти на нула и бесконечно мали области) нема простор за основните цивилни потреби како што се болниците, градинките, училиштата – и всушност целата израелска економија е поробена во корист на овие тајни објекти. Ова води до широко распространети јавни протести – сепак, тие се потиснати со тешка рака користејќи силно насилство од страна на полицијата.

Во оваа реалност, јавните протести исто така ескалираат и стануваат се потешки и насилни – и вклучуваат сè повеќе случаи на пукање во живо од безбедносните сили.

Како резултат на тоа, државата Израел е фатена во вистинска граѓанска војна која ги вовлекува и сите други земји од регионот во неа – што води до уништување, уништување и истребување во големи размери. Сопствениците на големите компании за недвижности, на кои им оди целата финансиска добивка од работењето на објектите, од кои некои станаа и своевидни тајни партнери и добро знаат за прекумерната активност што се случува во нив, продолжуваат да соработуваат со владата дури и во оваа фаза од граѓанската војна – и секогаш го претпочитаат нивниот огромен финансиски профит пред нивниот имот, а исто така и животите на многу илјади кои гинат во оваа војна.

 

Приказна број 3 – Севернокорејски агенти:

Како што знаете, во севернокорејската армија постои „воена“ единица со скандалозни активности нареченасингуларност задоволството. Владетелот на Северна Кореја одлучува за злонамерната активност на севернокорејските агенти кои ќе оперираат во земјите во светот и ќе се обидат да прошверцуваат млади жени од различни земји и со измамнички средства да ги донесат во Северна Кореја. Мнозинството од овие „агенти“ работат со софистицирани методи и не се фатени – но приказните за овие агенти и нивните методи на работа почнуваат да се објавуваат во светскиот печат. На почетокот, јавноста во различни земји не верува во хорор приказните што се објавуваат – и секој медиум што објавува написи на оваа тема автоматски е осомничен дека го прави тоа во обид да добие дополнителна оценка и ништо друго. Меѓутоа, со зголемувањето на бројот на случаи, и севернокорејски агенти се фатени во различни делови на светот и осудени на долги затворски казни, а во некои случаи дури и егзекутирани – и тоа во исто време со ужасните приказни кои продолжуваат да се објавуваат, владите во светот се принудени, исто така, по широките протести на женските организации во различни земји, да го признаат постоењето на проблемот и да почнат да се борат со него. Во исто време, не во сите случаи агентите се фатени – и во многу региони во светот не успеваат да ги спречат киднапирањата. Јавната атмосфера е тешка и заматена во целиот свет, на Северна Кореја и се наметнуваат строги и прилично агресивни економски санкции – но поради нуклеарното оружје кое ниедна земја не го поседува,

По неколку години, двајца севернокорејски агенти пристигнуваат во Израел и во одредена фаза од нивните активности се фатени од Шин Бет – и веднаш има широк јавен протест со кој се бара нивно погубување – како што се прави во многу други земји. Сепак, тоа не се случува: на двајцата агенти навистина им се суди и се осудени за тешки злосторства за вршење трговија со луѓе – и добиваат казна доживотен затвор – но Врховниот суд во државата Израел одбива да ги осуди на смрт. Притоа, Израел не бега од заканите на Северна Кореја, бидејќи доколку Израел веднаш не ги ослободи двајцата осуденици, ќе започне нуклеарна војна која ќе го уништи целиот свет. Со тоа, државата Израел добива значително подобрување на својата позиција во меѓународното јавно мислење.

Во исто време, континуираното постоење на феноменот и неможноста светот да го искорени доведува до голема вознемиреност и неподнослива реалност во која жените ширум светот во секој момент се плашат дека ќе бидат киднапирани. Разузнавачките организации ширум светот објавуваат еден вид меѓународен „тендер“ во кој се нудат високи финансиски награди за секој што ќе успее да најде креативни начини за искоренување на феноменот на киднапирања. Се развиваат еден вид „натпревари“ во кои учествуваат разузнавачки персонал од целиот свет – и секоја година се одржува тајна церемонија на која се доделуваат наградите. Победниците потпишуваат формулари за доверливост со многу висока класификација – и тоа среде „агентската војна“ што се развива низ целиот свет:

 

 

Приказна број 4 – Рак бранови:

Мала група научници од различни земји во светот развиваат иновативен третман кој ги лекува сите видови на рак. Третманот се врши, во првата фаза, на идентификација на ситниот звучен отпечаток (кој не може да се разликува со човечкото уво) на протокот на крв во телото на пациентот – идентификација која е возможна дури и на оддалеченост од илјадници километри. и со уреди кои знаат како да ги идентификуваат овие тврдења за звук, притоа игнорирајќи ги звучните бранови што доаѓаат од многу други извори, како што се бучавата од автомобили, бучавата од радио или телевизиско емитување, нормален разговор помеѓу луѓе итн. Откако уредот ќе го препознае звучниот отпечаток од крвта на пациентот, таа знае, според нејзините уникатни карактеристики, да го идентификува типот на рак од кој боледува пациентот и во рок од неколку секунди да “

Но, тоа е тајна технологија која не е достапна за пошироката јавност која воопшто не знае за нејзиното постоење. Оваа технологија е достапна за многу ограничен број светски лидери како што се милијардерите и најголемите капиталисти, претседателот на САД или претседателот на Русија.

Агент на израелски Мосад е смртно болен од рак – и кога лекарите ќе го известат дека му остануваат само уште шест месеци живот, тој ги активира своите уникатни вештини и успева да открие постоење на единствениот метод на лекување – а човекот тоа го споделува со својот лекарите кои на почетокот не му веруваат, го третираат со презир и му дијагностицираат болна душа и губење на контактот со реалноста. Но, човекот не е штетен за околината и не е опасен – затоа не го приведуваат насилно во психијатриска болница – и решаваат да го остават на мира со оглед на фактот дека сепак има уште многу време за живот. . Човекот од Мосад кој го надминува тајниот третман е исто така бесрамно презиран од неговите пријатели во разузнавачката заедница – и тие едноставно му велат „да престане да зборува глупости“. Човекот одлучува, во обид да си го спаси животот, директно да стапи во контакт со развивачите на иновативниот третман и успева, при извршување на тешко кривично дело, да ги поткупи за да може од нив да го добие потребниот медицински третман. Неговата состојба забрзано се подобрува – нешто што е прифатено со целосно изненадување меѓу сите луѓе околу него – и тоа се случува во исто време кога се открива сериозниот чин на поткуп што се случил. Кога израелската полиција почнува да го истражува случајот, сè повеќе луѓе во системот почнуваат да тврдат дека овде не може да биде обична случајност и дека мора да има врска меѓу двете. Човекот од Мосад кој боледувал од рак и се опоравил од иновативниот третман бил однесен на многу истраги – и поттикнат од значителното подобрување на неговото здравје, решиле да го истражуваат сè поинтензивно – и во еден или друг момент тој расипал во истрагата, водејќи ги истражителите на методите што ги користел за да го добие третманот што го добивал. Инспекторите во оваа фаза се убедени дека нема причина во овие околности да продолжат со истрагата и веднаш да го ослободат субјектот. Во исто време тие одлучуваат, од идеолошки причини, да го откријат иновативниот метод на лекување и да го објават во печатот. Човекот од Мосад кој боледувал од рак и се опоравил од иновативниот третман бил однесен на многу истраги – и поттикнати од значителното подобрување на неговото здравје, тие решиле да го истражуваат сè поинтензивно – и во еден или друг момент тој расипал во истрагата, водејќи ги иследниците до методите што ги користел за да го добие третманот што го добил. Инспекторите во оваа фаза се убедени дека нема причина во овие околности да продолжат со истрагата и веднаш да го ослободат субјектот. Во исто време тие одлучуваат, од идеолошки причини, да го откријат иновативниот метод на лекување и да го објават во печатот. Човекот од Мосад кој боледувал од рак и се опоравил од иновативниот третман бил однесен на многу истраги – и поттикнати од значителното подобрување на неговото здравје, тие решиле да го истражуваат сè поинтензивно – и во еден или друг момент тој расипал во истрагата, наведувајќи ги истражителите до методите што ги користел за да го добие третманот што го добил. Инспекторите во оваа фаза се убедени дека нема причина во овие околности да продолжат со истрагата и веднаш да го ослободат субјектот. Во исто време тие одлучуваат, од идеолошки причини, да го откријат иновативниот метод на лекување и да го објават во печатот.

На почетокот никој не верува во приказната, но со прикажувањето на се повеќе докази за постоењето на иновативната технологија за лекување, нејзиниот имиџ во јавноста се менува за неколку години и добива легитимитет. Сепак, и покрај широкиот јавен легитимитет, поранешниот човек од Мосад, како и неговите истражители, се уапсени и им се суди за низа обвиненија како што се набавување нешто со измама под отежнувачки околности, кршење на должноста за доверливост на носителите на функции и друго. . Јавноста бара ослободување на обвинетите и се одржуваат многу демонстрации за нивна поддршка. Но, ништо не помага – и Врховниот суд во Државата Израел го испраќа обвинетиот на долги затворски казни, притоа целосно игнорирајќи многу олеснителни околности, вклучително и неопходноста од откривање на специјалната технологија за исцелување со цел да се спасат животи.

На крајот, резултатот е мрачен: уникатната технологија за лекување повеќе не е тајна, но останува достапна за многу малку луѓе поради нејзината астрономска цена – 80 милиони долари. Исто така, истите луѓе кои го обелоденија, поранешниот агент на Мосад и неговите испрашувачи остануваат во затвор до крајот на животот – а судот инсистира да го следи сувиот закон овде и инсистира обвинетите да останат во затвор поради злосторствата што ги направиле – и секако олеснителните околности што се толку значајни за спасување на живот немаат никаква вредност во очите на судиите во државата Израел.

 

Приказна број 5 – Смртта на професорот:

Група израелски и американски истражувачи на мозокот работат во соработка – на предавања, заеднички научни конференции, па дури и работат во болници во Израел и САД во одделенијата каде што лекуваат пациенти со невролошки заболувања: Паркинсонова, Алцхајмерова, мултиплекс склероза итн. израелските истражувачи постигнуваат невидени научни достигнувања во своето истражување – што предизвикува силни чувства на љубомора кај еден од неговите американски колеги – а израелскиот лекар воопшто не знае за тоа, и иако љубомората на американскиот лекар брзо се претвора во вистинска омраза кон неговиот Израелец колега, вториот не може да знае за Така во оваа фаза кога во реалноста нема никаков знак од ова и работите се одвиваат, навидум, како и обично.

Американскиот професор решава да му се одмазди на својот израелски колега на шокантен начин: доаѓа во Израел, наводно да посети еден од пациентите на израелскиот лекар – човек кој боледува од тешка невролошка болест – млад човек без роднини. Персоналот од болницата во Израел е трогнат од таканаречениот хуманитарен гест – и никој не го замислува чинот што американскиот лекар детално го испланирал. Со оглед на големата доверба што ја има постариот лекар, му е дозволено да остане сам во иста просторија со пациентот на израелскиот лекар. Американскиот лекар ја искористува големата доверба што му е укажана и вади мали ножици, кои безбедносните мерки на болницата не успеале да ги откријат, со кои ја „пресекува“ цевката преку која пациентот на израелскиот лекар добива кислород – што предизвикува неговата смрт за неколку секунди. Поради големиот товар во болниците во Израел, а и поради тоа што никој не помислил дека тоа е вистинската намера на американскиот лекар, случајот се открива само неколку часа подоцна – а тимот медицински сестри кои го откриваат ужасот веднаш ја вклучува полицијата – која отвори истрага само два дена подоцна – како резултат на обемот на работа што го оневозможува веднаш да се справи со инцидентот и покрај неговата сериозност. Во својата истрага, израелската полиција доаѓа до заклучок дека американскиот лекар е навистина извршител на делото – меѓутоа, периодот кој поминал додека полицијата во Израел не почнала да дејствува добро го искористил американскиот лекар кој во меѓувреме успева да побегне од Израел и да се врати во својот дом во САД. И, исто така, поради фактот што никој не замислил дека тоа е вистинската намера на американскиот лекар, случајот се открива само неколку часа подоцна – а тимот медицински сестри кои го откриваат ужасот веднаш ја вклучуваат полицијата – која отвора истрага само два дена подоцна – како резултат на обемот на работа што го оневозможува веднаш да се справи со инцидентот и покрај неговата сериозност. Во својата истрага, израелската полиција доаѓа до заклучок дека американскиот лекар е навистина извршител на делото – меѓутоа, периодот кој поминал додека полицијата во Израел не почнала да дејствува добро го искористил американскиот лекар кој во меѓувреме успева да побегне од Израел и да се врати во својот дом во САД. И, исто така, поради фактот што никој не замислил дека тоа е вистинската намера на американскиот лекар, случајот се открива само неколку часа подоцна – а тимот медицински сестри кои го откриваат ужасот веднаш ја вклучуваат полицијата – која отвора истрага само два дена подоцна – како резултат на обемот на работа што го оневозможува веднаш да се справи со инцидентот и покрај неговата сериозност. Во својата истрага, израелската полиција доаѓа до заклучок дека американскиот лекар е навистина извршител на делото – меѓутоа, периодот кој поминал додека полицијата во Израел не почнала да дејствува добро го искористил американскиот лекар кој во меѓувреме успева да побегне од Израел и да се врати во својот дом во САД. случајот се открива само неколку часа подоцна – а тимот медицински сестри кои го откриваат ужасот веднаш ја вклучуваат полицијата – која отвора истрага само два дена подоцна – како резултат на обемот на работа што го прави невозможно веднаш да се справи со инцидентот и покрај нејзината сериозност. Во својата истрага, израелската полиција доаѓа до заклучок дека американскиот лекар е навистина извршител на делото – меѓутоа, периодот кој поминал додека полицијата во Израел не почнала да дејствува добро го искористил американскиот лекар кој во меѓувреме успева да побегне од Израел и да се врати во својот дом во САД. случајот се открива само неколку часа подоцна – а тимот медицински сестри кои го откриваат ужасот веднаш ја вклучуваат полицијата – која отвора истрага само два дена подоцна – како резултат на обемот на работа што го прави невозможно веднаш да се справи со инцидентот и покрај нејзината сериозност. Во својата истрага, израелската полиција доаѓа до заклучок дека американскиот лекар е навистина извршител на делото – меѓутоа, периодот кој поминал додека полицијата во Израел не почнала да дејствува добро го искористил американскиот лекар кој во меѓувреме успева да побегне од Израел и да се врати во својот дом во САД.

Властите во Државата Израел се обраќаат до нивните американски колеги и бараат екстрадиција на човекот за да го гонат во Израел за неговото сериозно дело. Но, властите во САД категорично одбиваат да го екстрадираат и цврсто инсистираат на тоа дека неговото судење треба да се води во САД, а не во Израел. Во САД во тек е корумпиран и неправеден правен процес – на крајот професорот е ослободен од сите тешки обвиненија, а не ја ни губи лиценцата и продолжува да лекува пациенти во САД. За време на неговото судење, се слушнаа и бесрамни антисемитски тврдења за „оправданата одмазда“ на американскиот лекар, така да се каже, врз Евреите. Неговите колеги во Израел се многу лути и го прекинаа контактот со него – а во исто време водат јавна борба со цел да се изврши екстрадиција на криминалниот американски професор во Израел. Но, државата Израел зависи, како што знаеме, од американската помош, така што нејзините раце се врзани, а можностите за дејствување се многу ограничени – ако воопшто и воопшто.

Неколку месеци по завршувањето на правната постапка во САД, сопругата на младиот американски професор еден ден го наоѓа неговото тело во дворот од нивниот дом – со тешки знаци на насилство по телото. Таа, се разбира, веднаш контактира со локалната полиција – а истрагата е во тек која влегува во ќорсокак и никој нема поим за идентитетот на убиецот. Исто така, истрагите на американските разузнавачки служби, ЦИА и ФБИ, исто така, влегуваат во ќорсокак и не успеваат да дојдат до најслабата трага за идентитетот на убиецот.

Многу прашања остануваат неодговорени: резиденцијата на тој професор била добро заштитена со електрични порти, паметен систем за идентификација (поради што дури и на неговите роднини им било многу тешко да влезат во нивната куќа) – па како успеале убијците да стигнат до дворот, влечеле професорот таму и да го убие – и повеќе кога никој не го забележал чинот во реално време? Како воопшто може да постои таква ситуација? и зошто ЦИА и ФБИ воопшто отворија истрага или се вклучија, имајќи предвид дека се работи за приватен криминален случај, а не за национална безбедност на Израел или САД? Дали неговите поранешни израелски соучесници ја доведоа до неговата смрт – со оглед на нивниот голем гнев поради неговото предавство кон нив, неговиот криминален чин, антисемитските изјави за време на неговото последователно судење и исто така како резултат на коруптивниот правен процес во кој тој беше ослободен? И ако навистина е така, зошто никој во државата Израел не се сомнева во нив и не е отворена полициска истрага против нив? Можно ли е таканаречената „истрага“ на ЦИА и ФБИ да не била вистинска истрага туку исцениран потег? И ако навистина беше така – зошто ЦИА и ФБИ воопшто имаа интерес да презентираат такво погрешно претставување? Или постои друга можност: нарцисоидиот пациент кој американскиот професор го убил, всушност не бил еден, и имал врски за кои никој во болница не знаел? И дали тие луѓе (за кои никој не знае кои се) се тие што решија да му се одмаздат на американскиот професор и да го убијат? Дали може да постои таква ситуација?

 

Приказна број 6 – системот:

Во целиот свет, многу смртни случаи се случуваат ненадејно, чие потекло или причина никој не го разбира. По неколкумесечно истражување на случаите од страна на сите светски полициски сили, тие конечно успеваат да откријат дека сите починати всушност биле убиени со истрели од огнено оружје – а во тек се истраги во кои се осудени оние кои сигурно ги извршиле сите убиства. Но, никој не знае како да објасни како стапката на криминал одеднаш можеше толку нагло да се зголеми без никакво логично објаснување или причина. Како резултат на оваа ситуација, се принудени да се градат се повеќе затвори – а индустријата за градење затвори станува главна индустрија во целата глобална економија, со која почнуваат да управуваат светските богати.

По неколку години во кои бројот на жртви достигнува многу милиони, светската полиција соработува во истрагата на случаите во зголемен напор да се обиде да открие која е вистинската причина за наглото зголемување на стапката на криминал – и да открие неверојатна реалноста во нејзината чудност: сите пукотници, и без исклучок, не беа извршени од крвави и крвави криминалци, туку – од компјутеризиран систем за препознавање на лица – кој, поради дефект во софтверот, почна автоматски да пука до смрт секое лице што ќе стави насмевка на нивното лице. Повторените обиди на најдобрите експерти да ја поправат грешката во софтверот очајно не успеваат – додека конечно светот не биде принуден да го трпи постоењето на страшниот систем кој зема се повеќе жртви.

Низ светот се одржуваат работилници на кои се обидуваат да ги научат граѓаните да не се насмевнуваат – и на овој начин да им го спасат животот. Овие работилници се дефинирани како работилници за преживување кои стигнуваат насекаде: работни места, училишта, а исто така и медиумите постојано ги емитуваат – а секој медиум што се осмелува да презентира работи, на која било тема што е хумористична, веднаш се затвора по налог на властите. Создадена е мрачна општествена реалност во која со закон е забрането да се кажуваат или објавуваат какви било шеги или цинични изјави – а оние кои отстапуваат од овие упатства масовно се егзекутираат. И има последици во многу други области од животот:

Од друга страна, овие капиталисти цврсто одбиваат каков било предлог да се намали огромниот број затворски објекти и да се ослободат сите затвореници кои беа осудени за убиствата уште пред светот да дознае дека тие се извршени од компјутеризираниот систем, а не од убијците кои доаѓаат. од човечкото општество, и иако тие самите се масовно застрелани до смрт. И уште повеќе: дури и кога е јасно дека овие капиталисти ќе бидат следните жртви, тие сè уште не се подготвени да ослободат ниту еден затвореник за да не им се наштети на нивниот финансиски профит. Се објавуваат многу приказни за капиталистите кои не се согласиле на ова ниту во последните мигови од животот.

Оваа реалност води до радикални промени и во многу други области од животот: постоењето на поетски претстави, театарски или филмски проекции во кината е строго и целосно забрането. Исто така, сите компании кои се занимаваат со развој на компјутерски игри или креативни игри од секаков вид се затвораат веднаш по наредба на светските влади. Затворени се и сите продавници во кои се продаваат книги или играчки за деца. Полицајците стационирани на улиците строго ги спроведуваат забраните за радост од секаков вид – секој што ќе ја прекрши оваа забрана веднаш се апси. Како дел од напорите за спасување, постои неопходност по секоја цена да се спречи радоста од луѓето – а на сите медиуми им е наложено да емитуваат само хорор емисии.

Се создава хаотична општествена реалност во која целиот свет стои беспомошен пред смртоносниот систем. Дали човештвото сепак ќе најде излез од кризата – или тој смртоносен систем за препознавање лица ќе предизвика изумирање на целото човештво? Ќе има ли некој кој ќе успее да го пронајде патентот што ќе ги спаси луѓето од системот и технологијата што самите ја развиле?

Приказна број 7 – машината:

Некаде е измислена чудна машина чија единствена акција е сериозно да се повреди секој што ќе помине низ неа. Група ментално болни луѓе ја наоѓаат чудната машина, влегуваат во неа – и откако ќе излезат од неа со сериозни повреди (а никој не разбира зошто, бидејќи оваа мала група луѓе се единствените во целиот свет кои знаат за нејзиното постоење ) успеваат со последните сили да побараат помош и се хоспитализирани многу месеци со Гипс по целото тело – кога на медицинските тимови кои ги лекуваат им кажуваат дека се повредиле проактивно – сепак постоењето на машината го чуваат во тајност – и по многу разговори со нив медицинските екипи не можат да разберат од што се тешките повреди. За време на нивната хоспитализација, медицинскиот персонал со голема посветеност ги третира луѓето,

Конечно, оваа група луѓе закрепнува – и покрај сето страдање што им беше судбината, тие се враќаат на истата машина, и повторно поминуваат низ неа и се тешко повредени – но овој пат не ги преживуваат тешките повреди и умираат. Отсуството на групата се чувствува во нивното место на живеење, полицијата добива дојава за тоа – и почнува да ги бара. По долги месеци потрага, полицијата конечно ги пронашла телата на луѓето – а исто така го забележува и постоењето на таа чудна машина која е однесена на преглед. Чудната приказна е објавена – а потоа е откриена и чудната работа на смртоносната машина и таа започнува да се истражува во обид да се разбере кој е одговорен за нејзиниот изум, со намера да се изведат пред лицето на правдата.

Но, истрагата влегува во ќорсокак – и никој не успева да одговори на прашањето кој ја измислил чудната машина и зошто воопшто била изградена. Прашалниците само се зголемуваат со оглед на фактот дека ниту една партија немаше корист од нејзината активност – и не беше искористена за никаква цел освен за да се повредат оние што минуваат низ неа. Работите остануваат мистерија. Има жртви – но нема виновници кои можат да бидат изведени пред лицето на правдата – и бидејќи никој не може да разбере како е направена оваа машина, зошто е изградена и кој е виновен за нејзината изградба, тие одлучуваат да ја уништат – и мистеријата за неа ќе остануваат нерешени засекогаш и засекогаш.

 

Приказна број 8 – Зградите:

Како што знаеме, поради глобалното затоплување, се нарушува стабилноста на многу станбени згради: железото во скелетот на зградите се шири, пукајќи го бетонот и што технички води до уривање на целата зграда. Како резултат на значителното влошување на ситуацијата, многу станбени згради во целиот свет веќе не се погодни за живеење – а поголемите и поголеми популации се принудени да го поднесуваат значително намалувањето на животниот стандард – да се префрлат на живеење во кал. куќи или дури и пештери – и бидејќи во некои случаи дури и овие станбени решенија не се можни и големите популации се принудени да управуваат со целиот свој живот под небото.

Во оваа ситуација, светските богаташи се собираат тајно, и плаќаат големи суми на архитектонски фирми за да им измислат алтернативни методи на градба преку кои ќе може да се градат куќи кои ќе траат во новите услови. Архитектите ширум светот конечно наоѓаат соодветна технологија за тие капиталисти – а новата технологија, како и врските помеѓу канцелариите на архитектите и капиталистите се чуваат во тајност и овие информации не се достапни за постојано растечката популација која не имаат подолго место за живеење. Врз основа на изградбата на овие специјални згради е создадена цела гранка на глобалната економија.

Општата јавност забележува дека капиталистите имаат куќи кои траат и не се рушат – но никој нема објаснување за оваа појава која на многумина им изгледа многу чудна. Сомнежите на пошироката јавност, како и големата љубопитност што ја придружува оваа мистерија, ја предизвикува пошироката јавност да истражи и да се обиде да разбере зошто тие богати луѓе имаат толку стабилни куќи. Конечно се открива вистината – што доведува до голем бес и недвосмислено барање од тие капиталисти дека технологијата што им овозможува да живеат во стабилни куќи отсега ќе биде достапна за пошироката јавност – и не само за нив.

Сепак, сопствениците на капиталот, и покрај нивните повеќекратни ветувања дека овие работи ќе бидат сторени – на крајот на краиштата, во пракса тоа не се случува, а уникатната градежна технологија останува достапна само за оваа ограничена група во населението – што предизвикува гнев во јавноста да преовладува. и почеток на обиди за насилна инвазија во посебните станбени комплекси. Капиталистите, од интерес да се заштитат, ги користат своите пари за да регрутираат еден вид приватни полициски сили – а тоа откако нивните апели до полициските или воените сили во нивните земји не се одговорени поради желбите на полицајците или војниците. огромното мнозинство од кои исто така немаат каде да живеат откако им се урнаа куќите, не се одговорени. Војниците во ваквите приватни војски добиваат, за возврат за нивните постапки,

Но, изненадувачки, редовните воени и полициски сили не се во состојба да ги победат приватните војски на капиталистите – и овие „станбени војни“ остануваат неопределени и земаат десетици милиони жртви. Богатите во светот сè уште не се подготвени за компромиси – и покрај големото и страшно крвопролевање, тие со сета своја сила ја држат контролата над градежната технологија што им овозможува решение за домување кое е ограбено од стотици милиони луѓе ширум светот. светот.

Дали во некој од нив гледаме некоја искра на хуманост? Дали некој од најбогатите луѓе во светот навистина ќе биде подготвен да ја објави уникатната градежна технологија за целата јавност и по разумни цени – што може да стави крај на неопределените војни на трошење меѓу нивните армии и армиите на различните земји во светот? Или дури и во таква екстремна реалност, профитната линија е единственото нешто што одредува?

 

Приказна број 9 – Археологија од иднината:

Дали сите се присутни на час? Добро. Во претходните лекции опширно зборувавме за ископувањата спроведени во областа на Кралството Јордан, кои фрлаат светлина и во голема мера ги прошируваат нашите знаења за тоа што се случувало во Кралството на почетокот на 21 век и во средината на него. Добивме и важни информации за нивната култура, јазик и сложените односи што владееја меѓу нив и соседното Кралство Израел, како за време на владеењето на Бенјамин Нетанјаху, така и во годините што следеа. Оние кои сакаат да се прошират на оваа тема, можат да ја прочитаат поучната и поучна статија на професорот Машера Тукадо, кој, како што знаете, предава долги години на нашиот универзитет. Ви препорачувам да ја прочитате и важната книга на писателот од 23 век Шатуту Хрватска наречена „

Како што споменавме, роботската и компјутерската револуција беше на својот почеток – и автомобилите, камионите, авионите, па дури и голем дел од возовите користеа човечки возачи за нивното патување и погон, а не машините што ги знаеме денес во 2540 година. многу докази дека различни други активности, како што се чистење куќи и згради, дистрибуција на пакети или пошта, како и спроведување на сообраќајниот закон биле извршени од луѓе, а не од машини. Во исто време, постојат спротивставени докази за улогата што ја играат 3Д печатачите – и не ни е сосема јасно зошто или под кои околности се измислени, па дури и областите на животот во кои се користеле не се јасни. нас.

Имаме докази за сообраќајни несреќи – кои беа дел од населението во целиот свет во овој период – и мора да се запомни дека системот кој знае како целосно да ги спречи, што денес го знаеме како „систем за разузнавање на суперавтомобили“ беше измислен само во 1940-тите од страна на автомобилските инженери кои ги измислиле суперавтомобилите кои се користат до ден-денес. Овде ви прикажувам фотографии од страшните последици од несреќите во тие денови – а на веб-страницата на универзитетот можете да ги најдете и видеата кои ги илустрираат начините на кои тие се случиле.

Во последниот дел од нашето предавање ќе ги спомнам ископувањата што се вршат на локалитетот јужно од градот Ерусалим – каде наидовме на интересни наоди. На многу делови од просторот за ископување наидовме на натписите „Кирјат Менахем“, Кирјат Моше“, „Хостел Авивит“, „Населба Беит Хакарем“ како и натписот „Асоцијација Јад Сара“.Сè уште не знаеме кое значење од овие натписи е: дали беа овие големи јавни згради? Имиња на заедници? што знаеме од овој период помеѓу 2010 и 2020 година? Денес имаме само претпоставки – но сè уште не успеавме да го разбереме вистинското значење на овие натписи – кои се напишани со сосема различни букви од новото дигитално хебрејско писмо во употреба до денес, а кое беше измислено веќе во 2080 година.

Забележуваме дека значењето на некои други натписи како „Парада на гордоста“, „Централен изборен комитет за Кнесетот“, како и натписот „Палестинскиот народ“ не ни се јасни денес – и сè уште не знаеме кое е значењето од тие концепти беа во тие денови на почетокот на 21 век. Во меѓувреме продолжуваме со ископувањата – локалитет за ископување со кој раководи предавачот по археологија Шотио Кроти, со кого можете да се консултирате или да му поставувате прашања.

Така, до следниот час можете да ги прегледате материјалите во кои се обидов да ја разбудам вашата љубопитност – и ќе се сретнеме на часот што ќе се одржи следната недела.

 

I. Подолу е писмо, кое го испраќам на различни места:

До:

Предмет: акции на страницата.

Почитувани госпоѓи/Господине.

Јас го поседувам повеќејазичниот сајт https://disability5.comкој се занимава со проблематиката на лицата со попреченост.

Мојата страница е изградена на системот на wordpress.org – и зачувана на серверите на servers24.co.il

Заинтересиран сум за услугата за обезбедување на статии на веб-страницата – според теми избрани од сопственикот на веб-страницата. На пример (што не е релевантно за мојот блог, и е дадено само за да се објасни прашањето: кога блог се занимава со автомобилската индустрија, во исто време веб-локацијата автоматски прима статии за својот блог од истата веб-локација каде што се објавуваат статии).

Дали знаете некои сајтови или системи на Интернет кои обезбедуваат таква услуга?

Поздрав,

Асаф Бињамин,

Улица Костарика 115,

Влез А-стан 4,

Кирјат Менахем,

Ерусалим,

Израел, поштенски број: 9662592.

моите телефонски броеви: Дома-972-2-6427757. Мобилен-972-58-6784040.

Факс-972-77-2700076.

пост Скриптум. 1) Мој матичен број: 029547403.

2) Мои адреси на е-пошта: [email protected]

и: [email protected]

и: [email protected]

и: [email protected]

и: [email protected]

и: [email protected]

и: [email protected]

3) Мојот блог ги вклучува 67 јазици:Узбекистански, украински, урду, азербејџански, италијански, индонезиски, исландски, албански, амхарски, англиски, естонски, ерменски, бугарски, босански, бурмански, белоруски, бенгалски, баскиски, грузиски, германски, дански, холандски, унгарски, хинди, виетнамски, таџикистански, турски, туркменски, телугу, тамилски, грчки, јидски, јапонски, латвиски, литвански, монголски, малајски, малтешки, македонски, норвешки, непалски, свахили, синхалски, кинески, словенечки, словачки, шпански, српски, хебрејски, арапски, Пашту, полски, португалски, филипински, фински, персиски, чешки, француски, корејски, казахстански, каталонски, киргистански, хрватски, романски, руски, шведски и тајландски.

 Барам веб-локација или систем на Интернет што може да обезбеди автоматско додавање на статии на овие јазици.

4) Ќе наведам дека го купив додатокот “” по еднократна цена од NIS 25 Enhanced media library” – и овде го прикачувам линкот до веб-страницата каде што можете да го преземете софтверот и потоа да го поставите како приклучок за WordPress.

 https://wordpress.org/plugins/tinymce-advanced/

Кои дејства може да се извршат со овој приклучок? За што може да се користи?

J. Подолу е мојата кореспонденција со водичот на Хостел „Авивит“:

972-54-2604842.

Последен пат виден денес во 17:24 часот

Среда, 14 септември 2022 година

Пораките се шифрирани од крај до крај. на секој надвор од овој разговор, дури ни на WhatsApp, не е можно да ги чита или слуша. Кликнете за повеќе детали.

Здраво Вардан: Утре околу 10 часот наутро во станот треба да пристигне педикир со кој контактирав за лекување (до денес доаѓав во институтот „Шол“ од време на време за вакви третмани – но, поради дополнително влошување на мојата здравствена состојба, отсега ќе морам да поканувам педикир во мојот дом кога е потребно наместо физички да доаѓам во институтот во центарот на Ерусалим). Затоа во овие часови нема да може да се има куќа во Кор. При домашна настинка тоа ќе биде можно почнувајќи од доцните утрински или попладневни часови (ова е третман на кој веќе сум бил подложен многу пати – и трае приближно помеѓу 20 минути и половина час). И за општи информации: овој третман не е вклучен во здравствената кошничка за осигурениците од здравствените фондови – освен за дијабетичарите кои можат да го добијат лекувањето во рамките на здравствените фондови. Единствена опција за сите останати осигуреници на кои им е потребен овој третман е лекувањето да го добијат приватно – како што правам јас денес. Сакам да истакнам дека не ми е познато колкава е стапката на субвенција што им следува на дијабетичарите од фондовите за здравствено осигурување за овој третман. Поздрав, Асаф Бињамини-Даир од заштитеното домување на хостелот „Авивит“. Сакам да истакнам дека не ми е познато колкава е стапката на субвенција што им следува на дијабетичарите од фондовите за здравствено осигурување за овој третман. Поздрав, Асаф Бињамини-Даир од заштитеното домување на хостелот „Авивит“. Сакам да истакнам дека не ми е познато колкава е стапката на субвенција што им следува на дијабетичарите од фондовите за здравствено осигурување за овој третман. Поздрав, Асаф Бињамини-Даир од заштитеното домување на хостелот „Авивит“.

19:45 часот

четврток

Добро, ќе се договориме подоцна

7:02

Во меѓувреме, Тана (Тана кујна етиопски) пристигна денес наутро – околу половина час по завршувањето на третманот. Со почит, асаф бенјамини.

 

К. Ревматологот од болницата „Хадаса Ајн Керем“ кај кого сум на мониторинг: д-р Хагит Пелег.

Нејзината е-пошта:[email protected]

L. Подолу се 2-те пораки што ги напишав на Фејсбук страницата на мојот интернет провајдер, Безек:

Асаф Бенџамин

Здраво на Безек: што ќе се случи? Зошто има (повторно) повторени исклучувања од Интернет, целосно легитимни сајтови кои се (повторно) блокирани без причина и многу бавно прелистување – и ова е откако ве контактирав неколку пати со овие проблеми, секој пат кога сте биле, па да зборува, „грижливо“ – И овие проблеми секогаш по кратко време се повторуваат повторно!! Едноставно се сити!!!! Значи не разбирам: ти плаќам за услуга со оптички влакна, во рамките на која треба да добијам стабилна интернет услуга – а кога клиентот плаќа за производ, тој дефинитивно треба да го добие!!! И без сите овие непотребни трикови!! Па што по ѓаволите ти е проблемот да го средиш и решиш еднаш засекогаш проблемот??? Одржувајте го зборот и не лажете: Дали ви плаќам за оптички влакна и стабилна интернет услуга? Значи, ова е токму она што треба да го добијам – и тоа е тоа!!! И престанете да бидете паметни – треба да го добијам тоа што го плаќам – а никому не правите услуга – тоа е она што го ветивте!!! Асаф Бенџамин.

 Допаѓа

  

 одговори

  13 часа

  активни

  Асаф Бенџамин

 И ве чекам еднаш засекогаш да се погрижите за проблемот!!! Мои телефонски броеви:

Дома-972-2-6427757. Мобилен-972-58-6784040.

M. Подолу се неколку линкови, преку кои можете да најдете повеќе информации за мене и за борбата на инвалидите во Израел во која учествувам:

https://sites.google.com/view/shlilibareshet/%D7%91%D7%99%D7%AA

https://sites.google.com/view/raayonotonline/%D7%91%D7%99%D7%AA

https://www.youtube.com/channel/UCX17EMVKfwYLVJNQN9Qlzrg

https://www.youtube.com/watch?v=ABXTP51Crzs

https://www.youtube.com/watch?v=TNLEE5KIdK4

https://shavvim.co.il/2021/07/22/%d7%90%d7%a0%d7%99-%d7%9c%d7%90-%d7%90%d7%95%d7%9b %d7%9c%d7%aa-%d7%99%d7%9e%d7%99%d7%9d-%d7%a9%d7%9c%d7%9e%d7%99%d7%9d-%d7% aa%d7%9b%d7%99%d7%a8%d7%95-%d7%90%d7%aa-%d7%94%d7%a0%d7%9b%d7%99%d7%9d/

https://anchor.fm/assaf-benyamini

https://www.nitgaber.com/

 

 

Print Friendly, PDF & Email
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE