Visit BlogAdda.com to discover Indian blogs getLinks(); ?> Порака од Израел до светот. - מידע לאנשים עם מוגבלויות

Порака од Израел до светот.

Јони Барак

8 јули 2014 година

 

Здраво, што е?

Да, повторно сме ние.. народот на Израел.

Земјата е толку мала што не можеш ни да и го напишеш името на земјината топка затоа што не одговара, а дел треба да го напишеш на море, а дел на соседна земја.

Единствената земја што ја има еврејскиот народ, каде што го зборува својот јазик, ги живее своите животи и се обидува да обезбеди холокауст како оној што му се случи пред 60 години да не се повтори…

Земјата која го даде својот човечки капитал, своите технолошки способности и своите иновации, во текот на своето 60-годишно постоење, даде огромен придонес за човештвото.

Имаме мало барање за вас.

Не не, не се возбудувајте, зафатени сте и преокупирани со глобалното затоплување, глобалната енергетска криза и економската ситуација, разбираме. Нема да ви одземеме многу време.

Исто така, како да го кажеме тоа? Немаме многу барања од вас. Само една таква пица. Мало барање.

Во наредните денови, израелските одбранбени сили (се надеваме) одат на моќна и болна операција во област од која се пукаат терористи (што и самиот го дефинираше како таков, драг свету), со цел да се врати мирот на жителите на Израел.

Луѓето ќе ги напуштат своите работни места, семејствата ќе ги откажат своите летни одмори и напорите ќе бидат насочени кон возвраќање на оние престапници за кои тенкот и училиштето се цели од еднаква важност. за кои децата се соодветно и оправдано засолниште.

За вас истрелувањето „глупави“ проектили во густо населените места е „легитимен“ начин на протест.

Не не, не ни треба помош со војници.. Апсолутно не драг свету.

Имаме свои војници. Тие се вешти и мотивирани. Верувајте ни, тие се најдобри во светот. Најдобрата инвестиција што ја има оваа земја.

И ние не сакаме оружје. Сами го развиваме и инвестираме милијарди годишно во технологии за да не бидат повредени децата и невините. Дојдовме до навистина добри точки противмерки, од сите страни доаѓате да научите од нас како правилно да се води асиметрична војна.

Исто така, не ни треба да не поддржувате со зборови, ако тоа ви е премногу тешко. Може да биде убаво, но сепак… зависиш од арапската нафта, а ние разбираме дека не сакаш да ги нервираш момците со капите на главата и рацете на шиварот.

Впрочем, се знае како ја покачува цената на барел нафта.

Бараме само едно.

не вознемирувај

Ниту една земја нема да дозволи нејзините населени центри да бидат бомбардирани и дострелни дење и ноќе со проектили, секако не земја како нашата, која е општа големина на Њу Џерси.

Ниту една земја нема да покаже толеранција како ние, кога нејзините граѓани од сите возрасти ќе станат цел на долг дострел на екстремистичка религиозна терористичка организација која одбива да ја признае.

Бевме доволно тивки, а громогласната тишина беше заменета со ехо од експлозии.

Знаеш, драг свету, твојот молк за прашања како масакрот во Сирија, кршењето на човековите права во Кина, исчезнувањето на малцинствата и ЛГБТ луѓето во Русија едноставно вреска.

Но, поради некоја причина, кога станува збор за единствената земја што стои помеѓу убиствениот тероризам без граници и Западот, одеднаш имате многу да кажете. Многу.

Затоа, оставете го тоа на нас.

Не ни треба да не учите како да бидеме морални, а секако не и како да ја заштитиме нашата земја. За тоа сме тука.

Но, ако нема да помогнете, како и многу пати сте стоеле и сте виделе како се масакрирани Евреите, затоа што сте Евреи, тогаш барем не се мешајте.

Само не вознемирувај.

благодарам,

на сите граѓани на државата Израел.

 

Print Friendly, PDF & Email
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE