Visit BlogAdda.com to discover Indian blogs getLinks(); ?> Правна реалност - מידע לאנשים עם מוגבלויות

Правна реалност

До:

Предмет: правен апсурд.

Почитувани госпоѓи/Господа.

Денеска (ги пишувам овие зборови во недела, 25 декември 2022 година) во државата Израел има неверојатна бројка од 98% пресуди во судовите. Тоа значи дека речиси секое лице против кое е покренато обвинение е автоматски осудено и без судот да спроведе никаква истрага за неговиот случај. Значењето на овие работи е страшно и страшно: многу луѓе кои седат во затвор без неправда од нивна страна – кога единствениот грев им е судот кој не направил никаква истрага за криминалот за кој се обвинети овие луѓе.

Исто така, мислам дека постои директна врска помеѓу лесните (а понекогаш дури и смешни) казни што судовите во државата Израел ги наметнуваат на криминалците кои се прогласени за виновни за многу сериозни престапи и злоупотребата на различните раководни тела во Државата Израел кон болни, инвалиди или сиромашни лица. Не се сомневам дека многу луѓе ќе го негираат ова и силно тврдат дека нема врска помеѓу двете работи. Јас, како што споменав, не размислувам како нив. На крајот на краиштата, мудреците веќе рекоа дека „Оној што покажува милост кон суровите ќе биде суров кон милостивите“. Излегува дека овој вечен увид што е кажано во еврејските извори е сè уште валиден и 2000 години откако е кажано.

Мислам дека оваа реалност итно бара корекција.

Со почит,

Асаф Бенџамин.

A. Подолу е пораката што ја испраќам на различни места:

До:

Предмет: предлог за објавување.

Почитувани госпоѓи/Господа.

Јас го поседувам blog disability55.com. Блогот е изграден во систем на wordpress.org-и мојот блог има голем сообраќај на сурфери.

Ова е повеќејазичен блог на 67 јазици: узбекистански, украински, урду, азербејџански, италијански, индонезиски, исландски, албански, амхарски, англиски, естонски, ерменски, бугарски, босански, бурмански, белоруски, бенгалски, баскиски, грузиски, германски, дански , холандски, унгарски, хинди, виетнамски, таџикистански, турски, туркменски, телугу, тамилски, грчки, јидски, јапонски, латвиски, литвански, монголски, малајски, малтешки, македонски, норвешки, непалски, свахили, синхалски, кинески, словенечки, словачки , шпански, српски, хебрејски, арапски, паштунски, полски, португалски, филипински, фински, персиски, чешки, француски, корејски, казахстански, каталонски, киргистански, хрватски, романски, руски, шведски и тајландски.

Барам услуга за објавување на разни содржини (написи, видеа, фотографии и сл.) на блог – и ова е за надомест што го добива сопственикот на блогот за тоа.

Дали знаете таква услуга?

Со почит,

асаф бенјамини,

Улица Костарика 115,

Влез А-стан 4,

Кирјат Менахем,

Ерусалим,

Израел, поштенски број: 9662592.

моите телефонски броеви: дома-972-2-6427757. мобилен-972-58-6784040. факс-972-77-2700076.

пост Скриптум. 1) Мој матичен број: 029547403.

2) Мои адреси на е-пошта: [email protected] и: [email protected] и: [email protected] и: [email protected] и: [email protected] и: [email protected] и: [email protected] и: [email protected] и: [email protected]

Б. Подолу е датотека што беше испратена во една од групите на WhatsApp во која бев:

Протестот за зголемување на старосната пензија

Еден од иницијаторите на протестот: Ури Флом – телефон: 972-54-4725676 Е-пошта: [email protected]

Јигал Гринштајн – телефонски број: 972-50-7534271 адреса на е-пошта: [email protected]

Џора Карлофски – телефонски број: 972-52-3820050. Адреса за е-пошта: [email protected]

22 декември 2022 година

Собирен крик – помладата генерација се приклучува на борбата.

 

Ние сме ваши родители, баби и дедовци, ве повикуваме да се придружите и да помогнете.

За нас во нашата борба да ја зголемиме срамната старосна пензија што ја добиваме денес,

и што не дозволува многумина од нас да живеат достоинствено.

Приклучувањето на нашите борби денес ќе ве спаси од потребата да се вратите и да се борите

Кога ќе ја достигнете нашата возраст.

Нашите деца и внуци ни беше блиску до 2003 година

до просечната плата во економијата, и беше можно до 2003 година да продолжиме да управуваме со нашите животи,

Со разумен животен стандард, дури и откако се пензиониравме.

Некои од нас (не сите) успеавме да заштедиме, некои повеќе, а некои помалку, во плановите

Поддржувачки пензии.

За многумина од нас, кои не стигнаа да работат во јавниот сервис или во големите организации,

Воопшто нема пензија, а целосно се потпираат на пензијата. Нема спорно дека стапката на додатокот денес не дозволува минимален достоинствен живот.

Многумина се прашуваат како во земја која се дефинира како социјална држава дојдовме до таква мизерна ситуација. Одговорот е нежно,

Алчност и срамно кршење на нашите права.

Сè започна во 2003 година кога тогашниот министер за финансии избра да ја прекине врската помеѓу парите за старосна пензија, која подоцна стана пензија за постари лица, и поврзаноста со просечната плата во економијата, и да ги поврзе пензија до „потрошувачки индекс“.

Преку ноќ со овој потег се испразни старосната пензија, а со текот на годините пензијата целосно го изгуби своето влијание врз животот на постариот граѓанин.

Во исто време, стотици милијарди шекели постепено се акумулираа во Националниот фонд за осигурување.

Ова се пари одземени од нас во текот на повеќедецениската работа, за да ни бидат вратени кога ќе наполниме старост, да ни дадат разумна социјална сигурност и да ни овозможат да го продолжиме животот на соодветно и почитувано ниво.

Исклучувањето на старосната пензија од поврзаноста со индексот „просечна плата во економијата“ и нејзиното поврзување со „индексот на потрошувачите“ вештачки создаде „вишок средства“ во Националното осигурување, достигнувајќи стотици милијарди шекели.

Министерството за финансии дрско ги сметаше за вишоци огромните суми што се акумулираа во Националниот осигурителен фонд и си ги присвои парите наменети од самиот почеток за обезбедување основен животен стандард на над милион граѓани.

и ветерани (во моментов околу 1.300.000).

Постои и продолжува да постои заговор за молчење чија цел е да се овозможи продолжување на овој криминален грабеж.

Врската вкрстува забави!

 

Додека платата на високите функционери во економијата започнува од премиерот преку министрите и членовите на Кнесетот, шефовите на јавните совети и градоначалниците, извршните директори на јавните претпријатија и другите високи функционери во јавниот сервис,

Поврзано со просечната плата во економијата и автоматски се ажурира секоја година –

Старосната пензија беше префрлена во бездната на женството и едноставно заборавена.

Нема повеќе!

Во текот на изминатите две децении, стотици милијарди шекели беа префрлени од Националното осигурување во Одделот за буџет на Министерството за финансии. Средствата беа дадени како „заем“ и целиот потег беше направен тивко зад сцената и без соодветен публицитет.

Заемот никогаш не бил вратен. Напротив, порасна до размери

Монструозно.

Се враќаме и ја бараме вашата поддршка во нашата праведна борба. Денес е

Ние сме утре, вие сте.

Линкови за приклучување:

Група отворена за дискусија (бучна група)

https://chat.whatsapp.com/Juztm79HMFYAWsXETIcKkI

Група без дискусии, но со редовни ажурирања (тивка група)

https://chat.whatsapp.com/F8j6n3d1HeX8BCmU2c3TIC

Линк до групата на Фејсбук

https://www.facebook.com/groups/1120435948847976

 

Погледнете каде дојде алчноста (Овој графикон е напишан на хебрејски):

 

Графикон за зголемување на платите на членовите на Кнесетот (Израелскиот парламент) благодарение на нашите пријатели инженерот Јехуда Гасер

Џора Харлофски – еден од основачите на протестно-правната заедница.

Нира Ступаи Шварц-компанија за управување со заедницата на протести.

Јигал Гринштајн-основачи на протестната заедница.

Ури Флом – еден од основачите на протестната заедница.

 

Џора Харлофски, телефонски број: 972-52-3820050    [email protected]

 

Јигал Гринштајн, телефонски број: 972-50-7534271 [email protected]

 

Ури Флом, телефонски број: 972-54-4725676 [email protected]

 

C. Еве неколку објави што ги објавив на социјалната мрежа Фејсбук:

1)Глув човек умира на улица. Поминува покрај градинка – и точно во тој момент поминува полициска кола.

Полицаецот се врти кон глувиот, покажува на децата што си играат таму и го прашува глувиот: „Кажи, дали се ова твоите деца?“.

Глувиот не одговара.

Полицаец се налути и го крева гласот: „Дали се ова ваши деца? Ве молам одговорете што ве прашуваат!!“.

Глувиот човек не слуша – и затоа не одговара ниту.

Нервозниот полицаец излегува од колата: „Кажи ми што не слушаш ти поставив прашање – одговори ми веќе!!!“.

Глувиот вади белешка од џебот на која пишува дека е глув и не може да ги слуша луѓето или да им одговори – и покажува на воспитувачката од градинка која се грижи за нив.

Полицаец: “Разбирам – но вие сте приведен. Кога полицаецот му се обраќа на граѓанин, тој секогаш, но секогаш мора да одговара!!! Дали сте глуви? Ваш проблем – тоа е закон!!!”.

 

2) Ангел сретнува човечко суштество и му нуди: „Сакам да ти покажам како изгледа пеколот, а исто така и како изгледа рајот“.

Човек се вџашува и одговара со одбивање: „Отсекогаш сум бил љубопитен да видам како изгледаат пеколот и рајот. Но, во меѓувреме сум жив – откако ќе умрам, кога ќе поминам во следниот свет, сепак ќе знам. “

Малах одговара: „Не грижете се – ќе ви направам многу кратка обиколка од само неколку минути – и веднаш потоа ќе ве вратам во вашиот земен живот“.

Едно лице е убедено и се согласува на барањето.

Ангел: „Прво, ќе ти покажам како изгледа пеколот“.

Пристигнувате на место каде што група луѓе седат околу чинија супа. Но, никој од нив не успева да јаде од супата. Причината: лажиците се предолги и никој не може да јаде од супата користејќи ја лажицата што ја поседува. Сите тие изгледаат слепи, многу слаби и запоставени.

Еден ангел додава и вели: „Дојди сега и ќе ти покажам како изгледа рајот“.

Пристигнуваме на друго место каде повторно има група луѓе кои седат околу чинија супа – само што овој пат сите јадат до срце од супата и уживаат во неа. Причина: секој, користејќи ја долгата лажица што ја поседува, му дава на онаа пред себе во кругот да јаде од супата.

Секако заклучокот е јасен…

 

3) Следното е објавата што ја напишав на Фејсбук страницата на Хаад Каан Б (Мрежа Б):

Асаф Бенџамин

Во емисијата „Овде вечерва“, радиодифузерот пред неколку минути рече дека државата Ватикан е најмалата земја во светот. Па, тоа едноставно не е точно. Недалеку од Ватикан постои земја наречена Сан Марино (која е населба во градот Рим – но е дефинирана како посебна земја, а не дел од Италија). Исто така, на неколку километри западно од градот Ливерпул во Англија постои државен ентитет кој е исто така помал по површина од Ватикан – кој вклучува само околу 27 жители – островска држава среде море. Очигледно оној кој навистина може да ја освои титулата за најмала земја во светот денес е Кнежеството Силенд – кое всушност вклучува една кула за набљудување во средината на каналот Леманш – и од денес има само околу 2 жители на нејзината територија. Сепак, оваа земја не е призната од земјите во светот како посебен државен ентитет. Најмалата земја во светот која исто така е призната како независен државен ентитет е веројатно Сан Марино, а не Ватикан.

 

4)https://www.youtube.com/watch?v=a1dFMnzvQsU

Предавање на професорот Мордехаи Кеидар за вистината зад Светското првенство во Катар кое заврши пред неколку дена (Предавањето е на хебрејски):

Мислам дека секој што на овој или оној начин учествуваше во оваа таканаречена „фудбалска прослава“ засекогаш ќе носи стигма на челото.

Ве молиме слушајте – дали човечкиот живот повеќе нема вредност? На крајот на краиштата, колку илјадници непривилегирани работници платија со живот за изградба на објектите!!! Па зошто не се брои? Затоа што тие се обесправени популации од третиот свет?

Култура во која фудбалски натпревар – 22 луѓе трчаат по топка е поважен од човечкиот живот – е ѕверска и неморална култура!!!

Срам за светот и човештвото што воопшто дозволија такво нешто!!!!

И да не заборавиме дека и Катар поддржува терористички организации – како организацијата Хамас што ја пролеа крвта на толку многу Израелци!!!

Само се срамам од сите Израелци кои отидоа таму да ги гледаат натпреварите.

Немаше причина да соработуваме со ова корумпирано претпријатие – и голема штета е што го направивме тоа.

 

Асаф Бенџамин

И државата Израел избра да соработува – а држава која се однесува вака не може да биде морална или просветлена од која било причина!!

 

5)Се носи нов закон со кој се обврзува секој ментално изненаден или со психички проблеми да постави табла во близина на својот дом на видно место со што ќе го објави тоа.

Трауматизирано лице кое живее во градот избира да не го почитува законот, но властите од своја страна не ја спроведуваат регулативата.

Жителите на населбата почнуваат секоја вечер да организираат демонстрации пред куќата на човекот, а преку разглас викаат: „Веќе ставете знак – повреден сте и луѓето треба да го знаат тоа и да се чуваат од вас!!“.

Човекот излегува кај демонстрантите: „Што сакате од мојот живот? Не ставам никаков знак – и јас сум жител како вас. Оставете ме на мира“.

Жителите: „Не. Нема да ве оставиме сами. Се додека не го почитувате законот и не го поставите знакот, нема да ве оставиме да спиете навечер!!!“.

Хахаха…

 

6) Од општината ќе биде испратено предупредувачко писмо до домот на ментално болно лице: „Нашето маало и нашиот град се нормална животна средина, на нормални луѓе. Затоа и во согласност со ова ве замолуваме и на кој било јазик на барање, веднаш да престанете со симптомите на вашата болест. Непочитување на упатствата Ова ќе доведе до итна евакуација од нашиот град“.

Поминуваат две недели, а извршителите стигнуваат со налог за иселување: „Го непочитувате законот и наредбата на властите – принудени сме да ве избркаме од имотот“.

Жителката: „Ама немам каде да бидам“.

Општинските инспектори: „Не сме заинтересирани. Ова е ваш проблем – добивте наредба да престанете со симптомите на вашата болест и едноставно ни ставивте стоп. Сега веднаш наполнете го вашиот стан и веднаш напуштете го нашиот град!!!“.

 

7) Пациентите во психијатриско одделение се подготвуваат за забава на Ханука и почнуваат да пеат: „Дојдовме да ја истераме темнината…“.

Вработените во одделот: „Веднаш растурете ги демонстрациите!!!! Вие сте психијатриски пациенти – а вие сте апсолутна и апсолутна темнина!!! Немате право да пеете, донесовме темнина да избркаме – на крајот на краиштата, вие сте темнината !!“.

Психијатрите од одделот насилно го носат секој пациент во неговата соба, придружуван од помошна сила: „Овде нема да правите забави!!! Ова не е дискотека!!“.

 

8) Преовладува силна суша – и се развива тежок недостаток на вода, дури и за пиење.

Влада (со поддршка на пошироката јавност): „Ќе го ускратиме правото на ментално болните лица да користат вода за каква било потреба или интерес. Тие можат да умрат од жед – не е голема работа. Сакаме да се ослободиме од нив во секој случај“.

 

9) Сите училишта имаат камери поврзани со централен центар. Секогаш кога едно од децата ќе пцуе наставник, тие веднаш го запираат.

Дали учениците ќе останат во училиштата?

 

10) Се приватизира дом за стари лица. Приватна компанија почнува да управува со местото, а сопственикот на компанијата почнува да размислува како да го максимизира економскиот профит. Меѓу чекорите предложени од него:

 1. Значително намалување на дажбите за храна и лекови на жителите.
 2. Значително намалување на бројот на кревети – од денес секоја група постари лица ќе спие во еден кревет – зошто да трошите толку пари за купување кревет за секој човек?
 3. Откажување на сите активности и часови.
 4. Откажувањето на семејствата посетители може да доведе до јавна борба што тие ќе ја водат по ова прашање, што може да го загрози успехот на програмата.

Членовите на локалната управа се согласуваат со планот и го одобруваат: „Вака или онака, постарите ќе умрат за неколку години – барем ќе ги заштедиме парите“.

 

 

11) Просперитетен град, градоначалникот добива многу буџети кои ги инвестира во образование, благосостојба итн.

Градоначалникот ги добива сите средства од нелегално онлајн коцкање и добивки од коцкање во казина ширум светот – па дури и од трговија со човечки трупови.

Жителите: Главното е градоначалникот да се грижи за нас и нашиот квалитет на живот. Што ни е гајле каде ги добива парите, а што прави на друго место.

Д. Подолу е објавата, која ја споделив во групата на Фејсбук “плоштад информатори-сцената на Информаторите во Израел“:

До: „Плоштад на информатичарите – сцената на информаторите во Израел“.

Тема: Информации за платформата.

Почитувани госпоѓи/Господа.

Имам профили на неколку социјални мрежи и разни платформи на Интернет.

Барам информации за платформа/услуга во рамките на која можам да објавам различни содржини (написи, видео клипови, фотографии и сл.) поврзани со проблематиката на лицата со попреченост – и тоа во замена за плаќањето што ќе го добијам за ова. Содржината може да биде на следните 67 јазици:

Узбекистански, украински, урду, азербејџански, италијански, индонезиски, исландски, албански, амхарски, англиски, естонски, ерменски, бугарски, босански, бурмански, белоруски, бенгалски, баскиски, грузиски, германски, дански, холандски, унгарски, хинди, виетнамски, таџикистански, турски, туркменски, телугу, тамилски, грчки, јидски, јапонски, латвиски, литвански, монголски, малајски, малтешки, македонски, норвешки, непалски, свахили, синхалски, кинески, словенечки, словачки, шпански, српски, хебрејски, арапски, Пашту, полски, португалски, филипински, фински, персиски, чешки, француски, корејски, казахстански, каталонски, киргистански, хрватски, романски, руски, шведски и тајландски.

Што мислите, како може да се најдат такви информации?

Со почит,

асаф Бињамин,

Улица Костарика 115,

Влез А-стан 4,

Кирјат Менахем,

Ерусалим,

ИЗРАЕЛ, поштенски број: 9662592.

Телефонски броеви: дома-972-2-6427757. Мобилен-972-58-6784040. Факс-972-77-2700076.

пост Скриптум. Линкови до моите сметки на различните платформи каде што предлагам да се објават содржините:

1.https://www.disability55.com/

2.https://www.facebook.com/profile.php?id=100066013470424

 1. https://www.youtube.com/channel/UCX17EMVKfwYLVJNQN9Qlzrg
 2. https://www.youtube.com/channel/UCN4hTSj6nwuQZEcZEvicnmA

     5..  https://parler.com/assafss

 1. https://gettr.com/user/assafbenyamini72
 2. https://www.webtalk.co/assaf.benyamini
 3. https://vk.com/id384940173
 4. https://anchor.fm/assaf-benyamini
 5. https://soundcloud.com/user-912428455

 

Д. Подолу е писмото што неодамна го добив од Националниот институт за осигурување на државата Израел (Би сакал да истакнам дека за да стигнете до мојот стан треба да се искачите 4 скали – не 10 како што погрешно е наведено во ова писмо):

 

Национален институт за инвалидско осигурување Тел: *6050 или 972-4-8812345

Факс: 972-2-6755594

Ерусалимска подружница, часови на одговарање: недела до четврток 8:00-17:00 часот.

Прием: | Недела, вторник и четврток помеѓу 8:30 и 13:00 часот. време на Израел.

Улица Бен Сира бр. 20,

Ерусалим,

ИЗРАЕЛ, поштенски код: 9418114.

Број на случај: 0 235-3 4740

 

во чест на:

асаф бенјамини

Костарика 15 стан 4

Ерусалим,

ИЗРАЕЛ, поштенски број: 9662592.

 

Датотека: 02954740-3

Доста е од неговиот говор, Тишпејг

8 ноември 2022 година

Предмет: додаток за специјални услуги – Вашето побарување од 19.10.2022 година

Ви известуваме дека го отфрливме вашето барање за додаток за специјални услуги.

Причината за одложувањето е тоа што не зависите од помошта на другите за извршување на поголемиот дел од секојдневните активности.

Имате право да се жалите на оваа одлука до Комитетот за жалби за специјални служби во рок од 90 дена од добивањето на ова известување.

Писмена, образложена жалба мора да се поднесе во филијалата на Националниот институт за осигурување најблиску до вашето место на живеење.

Комитетот за жалби може да ја потврди, откаже или промени оваа одлука.

За ваша информација, секоја кореспонденција или повторени жалби до Националното осигурување, како и жалбите за правна помош, не го продолжуваат

Краен рок за поднесување жалба.

Со почит,

Агив Рон-Евелин

Службеник за побарувања

Општа попреченост

 

Страна 1 од 13

 

Националниот институт за осигурување – за внатрешна употреба.

4 Идентификационен број на печат од потврда за инвалидско осигурување

Само специјални услуги

Тип

(скенирајте) страниците на документот

Проценка на зависност – медицинска сестра

Бињамини Асаф, матичен број: 029547403

Оценувањето беше спроведено на 21.11.2022 година со почеток во 14:00 часот Тестот беше спроведен по претходен договор.

Присуствувајте на интервјуто освен само медицинската сестра со посебни потреби од Националниот институт за осигурување.

Субјектот бил идентификуван со лична карта.

Состав на домаќинството – живеј сам.

Дали има посебни услови за живеење: заштитено домување на хостелот „Авивит“ во име на здружението „Реот“ како дел од „Сел Шиком“.

Главен чувар на инвалидното лице: Сара Стора Врска: социјален работник. Нејзиниот телефонски број: 972-55-6693370.

Оваа форма е формулирана на машки јазик, но се однесува и на жените и на мажите.

 

 

Страна 2 од 13

Името на болницата Причина за хоспитализацијата! 0

(месец и година)

Впечатокот на инвалидното лице и неговите ограничувања (краток опис):

Изгледа како негови години, има тенка градба, нормална боја на кожа, носи очила, нормален слух, носи панталони, кошула и отворени чевли.

Неговото тело и облека изгледаа чисти. Изгледа суштинско, зборува за ова, без прекини во процесот на размислување, нема ограничување во движењата на екстремитетите

 

Личната чистота на инвалидизираното лице и неговата околина.

10 скалила што водат до влезот на неговиот стан. Куќата има 2 спални соби, бања со мијалник и тоалет без додатоци. Куќата е малку неуредна. во дневната соба ,

Предмети спакувани во количина на софата

 

Специјални третмани со рејтинг без фреквенција.

 

Рамка за секојдневна нега каде престојува инвалидното лице (дневен центар, клуб, дневна болница, стручен клуб) – нема.

 

Страна 3 од 13

Име на тужителот: Асаф Бињамини. матичен број: 029547403.

Името на услугата Адреса и телефонски број! видот на дадената услуга; Името на одговорниот кога била врската

последниот:

! 1. Биро за социјални услуги – не се постапува.

 1. Кошничката за рехабилитација на социјалната работничка Сара Стора-Бакор Беит Ахарон пред два дена.
 2. Општо здравствено осигурување матичен лекар: д-р Стјуарт-Бакрон последните три месеци.
 3. Болница Хадаса Ајн Керем На студ кај ревматолог пред шест месеци

Третман за прием во институцијата.

Дали бил започнат на лекување пред да влезе во установата – бр.

Според него, не спиел добро, поради чувство на стрес и психички притисок, поради борбите што ги води за инвалидите во Државата Израел. Станува навечер за да оди сам во тоалет.

Независно мобилни во текот на денот

Ги контролира двата протези дење и ноќе и е подвижен до тоалетот со помош на патерици, независен во облекувањето од колена до половината и чистење на секрет.

Се пресоблекува еднаш дневно и сам. Навечер се пресоблекува за да спие сам.

Самостојно ги мие лицето и рацете, се капе самостојно. Според него, тој се капе околу 4 пати неделно

На оброците наутро и навечер сендвичи, ручеци: нарачки подготвена храна за испорака. јаде и пие сам

Во текот на денот, инвалидите учествуваат во борбата главно преку комуникација преку компјутер и социјалните мрежи.

Патува со автобус на состаноци во врска со ова.

 

Страна 4 од 13

Име на тужителот: Асаф Бињамини. матичен број: 029547403.

Комитетот број-во.

Датум на провизија – нема.

Постојни услуги и помош (акциите за помош што може да се обезбедат за лична нега, за домаќинството и надзор) – нема

Помош без надомест.

Коментари за квалитетот и соодветноста на помошта (платена и неплатена) и задоволството на семејството (ако нема помош, или помошта не е соодветна или недоволна, наведете зошто и какви промени или дополнувања се посакуваат):

,

Задоволен од постоечкиот третман.

 

Услуги и помош што семејството би сакало да ги добие:

Додаток за специјални услуги.

 

Дали се потребни абсорбентни производи: наведете го типот, големината и количината што се бара дневно:

ништо.

Забелешки (во врска со важни работи што не беа изразени во други делови од извештајот):

 

Субјектот за време на интервјуто зборува за тоа, без проблеми во размислувањето, не покажал никаква опасност кон другите или кон себе, нема на сила самоубиствени мисли.

,

Страна 5 од 13

 

Нападни или нестабилни болести (наведете ја природата на нападот, ефектот на медицинските третмани, лековите или нападите врз функционирањето во резултатот на симптомите и неговиот целосен опис):

ништо.

 

Страна 6 од 13

Името на тужителот е Асаф Бињамин. матичен број-029547403. Бројот на комисијата е бр.

Секојдневни операции (ве молиме означете само една опција во секој дел од функциите):

Дали има функционални можности за извршување на деталните дејства. Секое ниво на функција на дејство добива оценка:

Независен-0 поени. Потребна е мала помош – 4 поени. Потребна е многу помош – 8 поени. Целосно зависен – 12 поени

| Опис на функцијата (станување, одење, седење, паѓање):

| Го видов субјектот како стана и седна од столот, одеше со нормални чекори, изгледаше стабилно

| Потребна е помош: Не е потребна помош.

| Кој обично помага: Не е потребна помош.

Ограничен во кревет не може сам да се спушти или да направи неколку чекори – 12 поени.

Во инвалидска количка и му треба помош за префрлање на столот или возење – 12 поени.

Користи моторизирана инвалидска количка со 8 точки.

Мобилен со или без уред, но има потреба од помош од лице при одење или стоење – 8 поени.

Користи инвалидска количка, но се префрла на столот и се вози дома – 4 поени.

Надзор/придружба при мобилност – 4 бода.

Независен со уред (шетач, бастун)-0 поени.

Бесплатно пешачење – 0 поени.

 

облека:

 

Опис на функцијата (облекување и соблекување кошула, панталони, здолниште, фустан, чевли, чорапи): 1

Субјектот првично пријавил дека се облекува сам. Не беа забележани никакви тешкотии

 

Потребна е помош: Не е потребна помош.

Кој обично помага: Не е потребна помош.

 

Потребна е помош за облекување на врвот и на дното – 12 поени.

Потребна е помош за ставање на врвот или на дното – 8 поени.

Потребна е лесна помош (чевли, чорапи, копчиња, уреди за склопување) – 4 поени.

Потребно е засилување од 4 поени.

Потребен е надзор без активна помош – 4 поени.

 

Вкупно слепило 90% или повеќе (слепото лице кое не било оценето во една од горенаведените делови ќе биде кредитирано поради основно ограничување во овој дел) – 4 поени.

 

 

Страна 7 од 13

Името на тужителот е Асаф Бињамин. матичен број-029547403. Ада-ин број. Датум на пуштање во работа.

 

Продолжете со секојдневни операции ADL (ве молиме означете само една опција во секој дел од функциите)

 

Опис на функцијата (миење лице, раце, тело, бришење, бричење, преклопување на главата):

Субјектот пријавил дека самостојно ги мие лицето и рацете. Дури и според него се капе сам. Не беа забележани никакви тешкотии.

Потребна е помош: Не е потребна помош.

Кој обично помага: Не е потребна помош.

Потребна е целосна помош при капење вклучувајќи лице, раце и тело или капење во кревет – 12 поени.

Потребна е активна помош во некои активности за капење – 8 поени.

Потребна е лесна помош (бричење, преклопување на главата, стапалата итн.) – 4 поени.

Потребно е охрабрување – 4 поени.

Потребна е помош при подготовка на услови за капење (влегување во бања, присуство и обука) – 4 поени.

Се капе без помош – 0 поени.

 

Јадење и пиење:

 

Опис на функцијата (јадење со лажица, јадење цврсти материи, пиење од шолја, загревање и сервирање храна):

Субјектот наведува дека е во состојба да загрее и да послужи чинија на масата. Дури и од мој впечаток е во состојба да се загрее и да служи. Не беа забележани никакви тешкотии. јаде и пие сам.

Потребна е помош: Не е потребна помош.

Кој обично помага: Не е потребна помош.

Потребно е целосно хранење (вклучувајќи пиење и сонда) – 12 поени.

 

Потребна е делумна помош при јадење или пиење – 8 поени.

 

Потребна е помош при јадење, не може да земе ниту леб, топли или ладни пијалоци – 4 поени.

Ако не го потсетиш, не јаде/треба охрабрување – 4 поени.

Не може да загрее храна за себе -4 поени.

Потребна е помош/надзор при загревање и послужување – 4 бода.

 

Вкупно слепило 90% или повеќе (слепото лице кое не било оценето во една од горенаведените делови ќе биде кредитирано поради основно ограничување во овој дел) – 4 поени.

Јадење и пиење без помош – 0 поени.

 

Страна 8 од 13

Името на тужителот е Асаф Бињамин. матичен број-029547403. Ада-ин број. Датум на пуштање во работа.

Продолжете со секојдневни операции ADL (ве молиме проверете само една опција во секој дел од функциите):

 

лична хигиена:

 

Опис на функцијата (контрола на протезите, користење на тоалетот вклучувајќи мобилност, облекување и лична хигиена).

Ги контролира двата протези дење и ноќе и е подвижен до тоалетот со помош на патерици и независен во облекувањето од колена до половината и чистење на секрет.

Потребна е помош: Не е потребна помош.

Кој обично помага: не е потребна помош.

Не ги контролира двата сфинктери (измет и урина) не се грижи за себе и е целосно зависен од помошта на другите – 12 поени

Не контролира еден од сфинктерите (измет или урина) дење и ноќе, не се грижи за себе и е целосно зависен од помошта на другите – 8 поени.

Користи услуги, но има потреба од помош со 2 или 3 од следниве елементи: мобилност, облекување, лична нега по излегувањето – 8 поени.

Користи услуги, но му треба помош со една од овие: мобилност, облекување, лична нега по излегувањето – 4 поени.

Користи тоалет или нокшир/шише, но потребна е мала помош – 4 поени.

Контролира делумно (вклучувајќи мокрење секоја вечер) и не се грижи за себе – 4 поени.

Контролира излачување, или е независен во бањата користејќи додатоци (се менува торба и сл.) – 0 поени.

 

Потребата за надзор во домот:

 

 1. Разбирање и ориентација на хендикепираното лице; Потребно е за време на интервјуто индиректно да се дознае дали се знае местото на живеење, датумот на раѓање, татковото, лекарското име и сл. Човек мора да се потпре на впечатокот од секојдневните активности на инвалидот, вклучувајќи ја ориентацијата во просториите на куќата, тоалетите, кујната и одговорите што ги дал за време на посетата:

Ориентирани во времето и местото, запаметени детали од дневниот ред.

 1. Опис на однесување за време на посетата (соработка, рамнодушен, мирен, агресивен и сл.).

Тивко, мирно, будно, кооперативно.

 1. Настани и инциденти во последните 3 месеци (тип на настан, зачестеност и извор на знаење): Нема.
 2. Реален надзор (потпирање на дневниот ред и други информации): Нема.

Кој е со инвалидите во сите часови од денот:

Инструктор и социјален работник од Сел Шакуум во текот на денот наизменично.

Колку и во кои часови во текот на денот останува сам: Останува сам во поголемиот дел од часовите од денот.

 

Страна 9 од 13

Името на тужителот е Асаф Бињамин. матичен број-029547403. Ада-ин број. Датум на пуштање во работа.

 

операции за домаќинство IADL (ве молиме означете само една опција во секој дел од функциите):

* Дали има функционални можности за извршување на деталните дејства. Секое ниво на функција на дејство добива оценка-

Независен = 0 поени, Потребна е мала помош = 1 поен, Потребна е многу помош = 2 поени, Целосно зависен = 3 поени.

Опис на функцијата (планирање на оброци, целосна подготовка: сечење, готвење итн.):

Субјектот пријавил дека страда од болки во рацете, според него не може да подготви оброк. Иако вели дека нема мотивација, тој нарачува готова храна.

Од мој впечаток може да подготви лесен оброк.

 

Потребна е помош: подготовка на оброк.

Кој обично помага: нарачува подготвена храна.

Не може да се изврши никакво дејство за подготовка на храна – 3 поени.

Не може да готви, но може да состави оброк за себе од она што е достапно дома или подготвено однапред – 2 поени.

Може да направи само сендвич или да јаде готов производ во едноставно пакување – 2 поени.

Може да подготви некомплициран оброк (омлет, салата) – 1 поен.

Можност за планирање и подготовка на оброк – 0 поени.

 

Активирање на уредот:

 

Функционален опис Употреба на основни апарати за домаќинство како телефон. грејач и слично):

Сами работи со уреди

Потребна е помош: Не е потребна помош.

Кој обично помага: Не е потребна помош.

Не може да работи со електрични уреди на сите 3 точки.

Може да го користи само копчето за итни случаи или да бира фиксен број – 2 поени.

Може да работи само со електрични уреди дизајнирани за работа пред 2 точки.

Може да бира само претходно поставени броеви, може да прима телефонски повици-1 точка.

 

Може да работи и да користи електрични апарати само на основно ниво или со умерен/лесен физички напор – 1 поен.

Може да работи и користи електрични апарати без помош – 0 поени.

 

 

Страна 10 од 13

Името на тужителот е Асаф Бињамин. матичен број-029547403. Ада-ин број. Датум на пуштање во работа. |

 

Продолжете со операциите во домаќинството (ве молиме означете само една опција во секој дел од функциите).

Опис на функцијата (нарачување, чистење, користење машина за перење, виткање алишта, метење итн.):

Субјектот, според него, страда од болки во нозете и рацете, нема мотивација, според него не може да ја одржува куќата. Од мој впечаток способна да извршувам лесни домашни работи.

Потребна е помош: домаќинство

Кој обично помага: Домаќин.

 

Не е во состојба да врши никаква активност или да врши ефективна активност на одржување на куќата – 3 бода.

Не може да изврши дејства за кои е потребна употреба на сила или стабилност со текот на времето – 2 поени.

Може делумно или нередовно да врши само основни работи за домаќинство – 2 поени.

Може да врши само лесни домашни работи како што се метење, миење садови и основно чистење – 1 поен.

Способни да извршуваат дејства за кои е потребна сила, но не може да се изврши долго време – 1 поен.

Способен сам да ја одржува, нарача и чисти куќата – 0 поени.

 

Лекови:

 

Опис на функцијата (средување на лековите и нивно земање):

зема лекови сам.

Потребна е помош: Не е потребна помош.

Кој обично помага: Не е потребна помош

Воопшто не може да се грижи за задоволството од лекови (снабдување и земање лекови), без помош нема да зема лекови – 3 поени.

Потребна е секојдневна подготовка на лекови, поради природата на болеста и потребата за дневен баланс, но зема самостојно – 2 бода.

Потребна е помош при подготовка на неделна кутија со лекови, но зема самостојно – 1 поен.

Зема лекови независно во правилна доза и редовно, вклучително и менување на дозата кога е потребно – 0 поени.

 

Страна 11 од 13

Името на тужителот е Асаф Бињамин. матичен број-029547403. Ада-ин број. Датум на пуштање во работа. )

 

Продолжете со операциите во домаќинството IADL (ве молиме означете само една опција во секој дел од функциите).

 

Купување:

 

Опис на функцијата (планирање на купување, разлика помеѓу производи, купување и плаќање):

Субјектот рече дека страда од болки во рацете и нозете, според него не може да прави сложени набавки. Според него, тој пазарува само за неколку артикли.

Потребна е помош: Купување поради физичка попреченост.

Кој обично помага: Врши испорака.

 

Воопшто не може да планира или да купува или не може да прави разлика помеѓу различните производи – 3 поени.

Не можам да купувам надвор од домот поради сериозно физичко ограничување, но можам да уплатам и да ги разликувам производите – 2 поени.

Не можам да направам неделни или сложени купувања – 2 поени.

Можност за купување само мал број артикли поради физичка граница – 1 поен.

Планира и врши пазарење самостојно – 0 поени.

 

Институционални и финансиски аранжмани:

 

Опис на функцијата (кога се занимаваат со институции во управувањето со плаќања и сметки):

Однесува сам пред институции и организации.

Потребна е помош: Не е потребна помош.

Кој обично помага: Не е потребна помош.

Не може да се справи со било каква финансиска или организациска работа со институциите – 3 поени.

Потребна е помош и водство поради сензорна или ментална попреченост – 2 поени.

Независно управува со своите работи, но има потреба од помош поради физичко ограничување – 1 поен.

Вклучен и самостојно се справува со неговите работи – 0 поени.

 

Страна 12 од 13

Името на тужителот е Асаф Бињамин. матичен број-029547403. ְ Ада-ин број. Датумот на комисијата-во.

 

Сестрата треба да ги пополни:

 

Вкупни поени (во секој случај кога докторот побара дискусија, резултатот ќе биде пополнет подолу по дискусијата):

Мобилност дома-0 поени. Лична хигиена – 0 поени. Јадење и пиење – 0 поени. Капење-0 поени.

Облека-0 поени. Институционални аранжмани-0 поени. Купување-1 бод. Третман со лекови-0 поени.

Домаќинство-1 бод. Активирање на уредот-0 поени. Подготовка на храна – 1 поен.

 

Вкупно: 3 поени.

ְ

Здравствено биро

 

Потпис на медицинска сестра: Асистенти за потпис. Име на медицинската сестра: Озари Сима. Шифра на медицинска сестра:____ Датум: 21 ноември 2022 година

Време на завршување: _____

Вкупно време за тестови за зависност (вклучувајќи патување и пополнување прашалник): _______

Време на завршување: 15:00 часот.

 

 

Страна 13 од 13

Името на тужителот е Асаф Бињамин. матичен број-029547403. ; Ада-ин број. Датум на комисијата.

Додаток на резултати од упатување за тест за зависност за инвалиди.

Филијала:

До службеникот за барања за попреченост:

 

Лична карта:

Име на инвалидизирано лице:

Адреса:

телефон:

кат:

Влез:

 

Детали за проценката на зависноста (проверете само една опција):

 

 1. Процената на зависноста беше завршена на датумот: (за целите на проценката беа направени ____ во гредите).
 2. Проценката не е завршена поради одбивање да се соработува за време на загревањето на куќата на:

 

Вратено без проценка на зависност, направено дома од медицинска сестра во домот за инвалиди

 

 1. Извршени се домашни посети и инвалидното лице не е пронајдено дома. Датумите на посетата: 1. ___ 2. ___
 2. Направена е домашна посета, но адресата не постои/ инвалидното лице не живее на адресата. Датум на посета: ___
 3. При домашната посета било констатирано дека инвалидното лице починало. Датум на посета: ____
 4. При домашната посета беше констатирано дека инвалидното лице е хоспитализирано непознат временски период и проценката на зависност не може да се заврши во рок од две недели. Датум на посета: ____

 

 

Вратено без проценка на зависност и без домашна посета на домот на инвалидизираното лице поради информации за:

 

 1. пропаѓање.
 2. хоспитализација.
 3. Преместен во друг град или не може да се лоцира.

 

патни трошоци:

 1. со приватен автомобил _____ километар.
 2. Во јавниот превоз ____ шекели.
 3. Со такси (периферија) ______ шекели (трошокот за таксито е поделен со бројот на посети во истото патување)

 

Датум____ Име на медицинска сестра_____ матичен број_____ Потпис_____

 

 

Код на медицинска сестра____ Позиција 1

Код на извршување______ Датум на извршување (последен датум)______

 

 1. ____ километар 2. ____ шекели-патни трошоци.

Централна шифра____ позиција 2 (од тестот за зависност).

 

F. Мои врски:

1)канал God-youtube на лицата со посебни потреби

2)информативен вокал Вклучено е оневозможено

3)да заработите пари соГејнрок

4)алармот личниот на safesound

5)преведување документи

6)Организациските семејства се убиваат и убиваат

7)Сајтот fivever.com

 – Дали најдовте грешка? Кажи ми за тоа –

Print Friendly, PDF & Email
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE