" /> Придружување на понудата. - מידע לאנשים עם מוגבלויות
Skip to content
Home » הפוסטים באתר » Придружување на понудата.

Придружување на понудата.

На 10.07.2018 година се приклучив на движењето „нитгабер“ – проѕирни инвалиди.

Ние се обидуваме да помогнеме во промовирањето на социјалните права на „транспарентните инвалиди“, односно: луѓе како мене, кои страдаат од попреченост и сериозни болести кои не се видливо видливи однадвор – недостаток на надворешна видливост што предизвикува сериозна дискриминација дури и во однос на други групи со посебни потреби.

Приклучувањето кон движењето е отворено за сите, а за тоа можете да се обратите кај директорката, г-ѓа Татјана Кадучкин:

972-52-3708001. или: 972-3-5346644.

Недела-четврток помеѓу 11:00 и 20:00 часот по израелско време – и ова е освен за еврејските празници и различните израелски празници.

асаф бенјамини – писателот на писмото.

Научи повеќе:

https://www.nitgaber.com/

https://disability5.com

пост Скриптум. 1) Подолу е писмото што го испратив до компанијата „Radet опрема и системи RDT Equipment & Systems“:

—– Пораката е препратена —– од: Асаф Бињамини < [email protected] >

до: [email protected] < [email protected] > Испратено на: вторник, 16 август 2022 година во 20:57:34 GMT+3 Тема: Писма до „RDT Equipment & Systems“ .

На компанијата „Redet Equipment and Systems“.

Поздрав:

Предмет: Сомнителен телефонски повик.

Почитувани госпоѓи/Господине.

Денес, вторник, 16 август 2022 година во 14:00 часот добив телефонски повик на мојот телефонски број 972-2-6427757 од жена која се претстави како ваша вработена, која зборува течно хебрејски и категорично одби да се идентификува по име. Според неа, социјалното движење во кое сум активен (движењето „нитгабер“ – транспарентни инвалиди) наводно ви нарачало една или друга мерна услуга. Ќе забележам дека во текот на целиот разговор се слушав себеси дупло кога и да зборував (можно ли е тоа намерно да се обиде да ме збуни?). Ќе забележам дека целата приказна ми звучи многу чудно од две причини:

а) Областите на активност на движењето „нитгабер“ – проѕирни инвалиди не се поврзани на кој било начин со областите на активност на вашата компанија.

б) Во движењето nitgaber никогаш не сме нарачале никаква услуга од вас.

И со оглед на овие збунувачки, а воедно и сомнителни околности, не ми е јасно зошто воопшто донесовте одлука да ме контактирате по телефон.

асаф бенјамини,

Улица Костарика 115,

Влез А-стан 4,

Кирјат Менахем,

Ерусалим,

ИЗРАЕЛ, поштенски број: 9662592.

моите телефонски броеви: дома-972-2-6427757. Мобилен-972-58-6784040.

Факс-972-77-2700076.

Пост скриптум. А) Мој матичен број: 029547403. Б) Мои адреси на е-пошта: [email protected] или: [email protected] или: [email protected] или: [email protected] или: assaf [email protected] или: [email protected] или: [email protected] или: [email protected]

2) Подолу е писмото што го испратив до „Цеирим Боарим“ (хебрејското име на: движењето „гори млади луѓе“):

 [email protected]

Поздрав до движењето „Цеирим Боарим“:

Во продолжение следува порака во име на г-ѓа Татјана Кадочкин од движењето „нитгабер“.

Предмет: движењето „нитгабер“ („транспарентни“ лица со посебни потреби)

Пред околу една деценија, јас, шунката, го основав движењето „нитгабер“, за „транспарентните“ инвалиди. Инвалиди со високи проценти на инвалидитет и без работоспособност, но кои не се ограничени во движењето.

Моето движење брои и претставува околу 1300 луѓе од целата држава Израел, кои имаат инвалидитет во опсег од 75% до 100%, кои не се способни за работа и кои немаат мобилна попреченост или имаат потреба од зголемување на нивните проценти на инвалидитет . Движењето им овозможува на тие луѓе да ги пронајдат сите свои права од целата држава на Израел, а одредена финансиска поддршка се дава и на оние на кои им е најпотребна.

Нашето движење се бори за прифатливи јавни станови и соодветни услови за живеење на гореспоменатата група на население. Многу инвалиди кои не се работоспособни и кои имаат 75%-100% инвалидитет, но не се ограничени во движење живеат во непристојни услови.

Тие не ги добиваат истите бенефиции што ги уживаат пензионерите кои исто така добиваат додаток на приходите. Односно, немаат попусти за купување лекови, попусти на сметката за струја и данок на имот, попусти за патување во јавен превоз и помош за кирија слично како пензионерите, немаат право на грантови за „греење/ладење“ и друго. . Со други зборови, тие немаат право на речиси никакви бенефиции, и покрај нивната тешка ситуација. Понатаму, тие немаат право на јавен стан и покрај тешките услови во кои живеат секојдневно.

Постои суштинска разлика помеѓу различните инвалиди, а ние веруваме дека не треба да биде така!

Инвалидизирано лице со попреченост во мобилноста, кое има право на државно домување и добива помош за кирија која се движи од 3000 до 3900 NIS месечно.

Исто така, хендикепираните лица со пречки во движењето добиваат поголеми надоместоци од инвалидите што ги претставува движењето, благодарение на дополнувањата на основниот додаток, кој меѓу другото вклучува специјални услуги, додаток за мобилност и придружник и друго.

во таква ситуација, големината на овие додатоци достигнува 15.000-17.000 NIS месечно. Но, за разлика од тоа, инвалидите претставени од движењето, кои немаат мобилна попреченост, имаат 75%-100% попреченост и не се способни за работа, добиваат само 3211 NIS месечно само нето!

Од ова произлегува дека оваа група е најсиромашното и најранливото население во државата ИЗРАЕЛ!!!

За време на мојата долгогодишна активност, се сретнав со многу функционери од различни партии во Кнесетот (Парламентот на ИЗРАЕЛ) и во различни владини министерства.

Но, за жал, движењето веќе една деценија не успева да го промовира предлогот со кој на хендикепираните лица кои не се ограничени во движење, кои имаат 75-100% инвалидитет и не се способни за работа, ќе им се овозможи да добијат јавни станови или во најмала рака да се зголеми износот на помошта што ја добиваат при изнајмување стан и барем малку да се подобрат нивните услови за живеење.

Со оглед на горенаведеното, јас, Татјана Кадучкин, претседавач на движењето „нитгабер“ (транспарентни инвалиди),

Би сакал да се сретнам со вас, со цел да го промовираме овој проект и да им помогнеме на овие луѓе да живеат подостоин и поправилен живот.

Со благослов и голема надеж, Татјана Кадучкин, претседавач на движењето „нитгабер“ (проѕирни инвалиди).

Телефон 1: 972-52-370-8001. Телефон 2: 972-3-534-6644.     

Подолу е пораката што ја оставив до членот на Кнесетот (Парламентот на ИЗРАЕЛ) Моси Раз – до кој пристигнав на средба со него во Кнесетот. Пристигнав на состанокот во вторник, 20 април 2021 година во 13:30 часот.

20.4.2021

Поздрав до членот на Кнесетот Моси Раз.

Предмет: Станбен проблем за инвалиди.

Почитуван господине.

Подолу се дадени голем број прашања поврзани со инвалидите и ментално попреченото население (популација во која сум вклучен и јас) кои би сакал да ги покренам пред вас.

Би бил заинтересиран да знам до кој степен сте способни да ги промовирате овие прашања и/или да направите итни законски измени со цел да ја подобриме нашата ситуација, условите на нашиот третман и нашите шанси да преживееме и да се интегрираме во општеството.

Ќе напоменам дека од минатото искуство научив дека на состаноци од ваков тип пред да пристигнам ќе ми биде кажано дека ќе ми биде дадена дозвола да зборувам за да ги поставам прашањата за кои сакам да зборувам – но на самиот состанок јас нема да добие дозвола да зборува ниту една секунда – и ако се обидам да зборувам, не дај Боже да се смета автоматски за многу сериозно „нарушување“ и затоа обезбедувањето ќе ме нападне и ќе ме избрка многу агресивно – и ова дури кога нема потреба од тоа и кога е сосема непотребно, а исто така и кога е апсолутно јасно дека не претставувам никаква „опасност“ за никого.

И знаејќи ја оваа реалност, ви го предавам ова писмо – за секој случај и овој пат ова ќе биде однесувањето кон мене. Очигледно самиот факт што се осмелувам да ја изнесам маката на заедницата со хендикепирани се толкува како многу сериозна закана – иако воопшто не ми е јасно кого или што точно се заканува. Ве оставам вас и вработените во вашата канцеларија со ова писмо – нема да го вратам дома.

А сега за деталите за самите теми:

1) Проблемот со финансирање/плаќање кирија – пред многу години беше утврдено (а не е јасно од кого – сепак веројатно е еден или друг владин функционер) дека инвалидите кои живеат во заедницата имаат право на помош во висина од 770 шекели месечно заради плаќање кирија. Како што знаеме, во последниве години има многу значително зголемување на цените на становите во Државата Израел – и како резултат на тоа, се разбира, има и значително зголемување на киријата. Но, износот на помошта од 770 НИС, кој беше утврден пред многу години сосема произволно и без никакво објаснување и логика, не се ажурира. За жал, дури и по голема преписка (а зборуваме за барем неколку илјади или дури десетици илјади писма, и за жал за пишувачот на овие зборови, овие бројки воопшто не се претерани), кои беа испратени до секоја можна партија: Министерството за градежништво и домување и неговите различни гранки, други владини министерства како што се Министерството за финансии и премиерот. Канцеларијата, многу новинари со кои лично разговарал писателот на овој документ, многу адвокати, па дури и истражните канцеларии и амбасади на странски земји – ништо не помага – и како резултат на тоа, износот на помошта не се ажурира, многу инвалиди се фрлени во улица и таму ја наоѓаат својата смрт од глад, жед или студ во зима и алтернативно од топлотен удар или дехидрација во лето. Треба да се напомене дека организациите за искористување на правата како што е здружението „Јадид“ (кое, како што знаеме, беше затворена пред неколку месеци) или клиниките за правна помош на универзитетите и колеџите со кои е во контакт и авторот на овој напис, никогаш не можат да помогнат, а причината за тоа е едноставна: износот на помош од 770 NIS е предвиден согласно законот. а организациите за искористување на правата можат да помогнат само според постоечкиот закон, а единствената адреса во случаите кога се неопходни законски измени е, како што знаете, Кнесетот. Но, овде ситуацијата само продолжува да се комплицира: како што знаеме, за многу долг период од над две години нема функционална влада, а Кнесетот и државата Израел се во состојба на, всушност, континуирана преодна влада. Директен и поразителен резултат од ваквата состојба е немањето можност да се направат суштински измени на законот кои итно се бараат – од кои некои детално ги објаснувам овде. Треба да се напомене дека дури и кога Кнесетот и владата постапија по барањата на пишувачот на овие редови, како и барањата на организациите на инвалиди и многу други партии во врска со висината на помошта за членовите на Кнесетот, тие автоматски беа насочени кон организациите за искористување на правата – и тоа иако самите членови на Кнесетот многу добро знаат дека во овој случај организациите за експлоататорски права не можат да бидат адреса, туку само тие самите.

2) Комуникација со станоиздавачите – има многу случаи во кои лицата со посебни потреби имаат потешкотии да преговараат со сопственикот поради причини поврзани со нивната болест или инвалидитет. Во овие ситуации, од социјалните работници се бара да дејствуваат како посредници – и многу голем дел од социјалните работници навистина не можат да ја преземат оваа улога во секој случај. И уште повеќе: големите кратења во последниве години на стандардите за работните места на социјалните работници, во комбинација со тешките услови за работа, ниските плати, несоодветниот третман од страна на семејствата на пациентите кои во многу случаи ги гледаат како, и неправедно,

3) Платежни средства на пациентите – постојат ситуации во кои едно лице се преселува да живее во заедница по долг период на престој во болници, и без животни навики кои се сметаат за нормативни како одење на работа, преземање одговорност за управување со својот живот. , итн. Многу често барањата кои се поставуваат како услов за потпишување договор за закуп, како што е потпишувањето на гарантен чек е недостижно за луѓето во оваа фаза од нивниот живот.Многу рамки за третман и рехабилитација што постоеја во минатото (во една од кои на писателот на овој документ му беше помогнато пред околу 26 години кога ја напушти болницата заради помошно живеење) го затворија или значително го намалија опсегот Нивната активност во последниве години – нешто што може да спречи рехабилитација од луѓе кои во оваа фаза од нивниот живот нема да можат да продолжат напред без овие суштински терапевтски и рехабилитациски коверти.

4) Проблемот со регулацијата – денес има целосна нерамнотежа кога се во прашање обврските и правата на станоиздавачите од една страна и закупувачите на станови од друга страна. Постојат многу закони кои ги штитат станоиздавачите од една или друга злоупотреба на периодите на изнајмување што може да бидат од страна на станарите. Од друга страна, не постојат закони насочени кон заштита на луѓето кои живеат во станови од експлоатација од страна на сопствениците – и како резултат на тоа, скандалозни, драконски, а понекогаш дури и незаконски клаузули може да се најдат во многу договори за изнајмување – и нема закони со цел да се заштитат станарите на овие станови кои се принудени да ги потпишат овие договори. Во многу случаи,

Се разбира, овој проблем е на населението

Сепак, треба да се земе предвид дека справувањето со сопствениците во овие ситуации е природно потешко за обесправените популации како што се инвалидите или болните.

5) Тешкотии во информирањето – има значителни потешкотии кога станува збор за подигнување на споменатите потешкотии и нивно изложување на јавна сцена за да се направат потребните корекции. Тековните приоритети на различните медиуми кои речиси не се заинтересирани за ова прашање, фрагментацијата меѓу организациите на лицата со посебни потреби, неподготвеноста на многу елементи од општеството во кое живееме да земат активно учество во обидите за корекција и подобрување на состојбата – сите овие оптоваруваат и ги отежнуваат напорите за подигање на овие проблеми до јавната свест на начин што ќе бидат принудени членовите на Кнесетот да ги направат потребните измени на законодавството наместо да продолжат да игнорираат и да не преземаат ништо. Постои уште една тешкотија кога станува збор за подигање рекламна кампања:

6) Време на чекање за лекување – има многу случаи во кои луѓето на кои до одредена фаза од животот воопшто не им била потребна помош од услуги за ментално здравје – туку како резултат на тешки животни околности или трауматски или тежок настан на на еден или друг вид им е потребна помош од професионалец во областа на менталното здравје – и секако во многу случаи Ова е привремена или еднократна помош, а не хронична. Денес, периодите на чекање за лекување или психолошка помош се многу долги – и како резултат на недостаток на навремена помош, состојбата на луѓето може непотребно да се влошува. Инвестирањето дополнителни ресурси во јавниот систем за ментално здравје секако може да ја промени ситуацијата. Мора да се запамети дека дури и од економска и буџетска гледна точка, нема логика во таквото однесување: кога луѓето

7) Стоматолошки третмани – Како што знаете, во државата Израел лицето на кое му треба стоматолошки третман речиси секогаш ќе оди кај приватни лекари – и тоа е затоа што јавниот здравствен систем во моментов не дава одговор во оваа област. Треба да се напомене дека на лицата со ментален предизвик, но и на инвалидите воопшто, чија финансиска состојба е многу тешка на секојдневно ниво, дури и без поврзаност со стоматолошки третмани, им е уште потешко да ги добијат овие третмани, доколку и кога тоа е потребно. Комбинацијата на сериозни ментални проблеми и тешка економска неволја предизвикува овие луѓе да се соочат со скршено корито и целосен ќорсокак кога е потребно, а понекогаш и со итна стоматолошка нега. Мора да се земе предвид дека денес не постои, всушност,

8) Области за хоспитализација – лице на кое моментално му треба масовно психијатриско лекување во јавна болница или клиника може да го прими само во клиника или болница што е блиску до неговата област на живеење. Има случаи кога пациентите претпочитаат, од една или друга причина, да се лекуваат во друга клиника – не мора да биде онаа многу блиску до нивната област на живеење. На пациентите треба да им се дозволи слобода на избор – а на пациентот кој не е задоволен со лекувањето во одредена клиника или болница треба да му се даде можност да се пресели во клиника или болница на друго место. Оваа опција во моментов е дадена во сите други области на медицината – и нема причина да се негира слободата на избор во однос на местото на лекување само во областа на менталниот третман. Уште повеќе: таква слобода на избор, ако се даде,

9) Свеста на населението – општата популација понекогаш покажува многу значајно противење кога станува збор за третмани за ментално здравје кои се даваат во областа каде што живеат луѓето – нешто што произлегува од недостатокот на свест и недостатокот на препознавање на областа – и без никакви практично или логично оправдување. Намалувањето на отпорот и неподготвеноста на населението преку соодветен системски информациски систем секако може да им го олесни животот на пациентите и пациентите чии животи во секој случај се многу тешки поради самата болест и инвалидитет. Недостатокот на свест во општеството во кое живееме предизвикува случаи на приговори на жителите за отворање хостели или објекти за лекување во близина на местото каде што живеат – нешто што доведува до значително одложување на отворањето на овие објекти. а понекогаш дури и за спречување на нивното отворање по тужбите поднесени од жителите. Уште повеќе: има неколку случаи во кои има намерно вознемирување на населението кон овие установи за нега кога тие се во нивното подрачје на живеење – и многу е можно подигањето на јавната свест да доведе до значително намалување на број на овие случаи.

Поздрав,

асаф бенјамини,

Улица Костарика 115,

Влез А-стан 4,

Кирјат Менахем,

Ерусалим,

ИЗРАЕЛ, поштенски број: 9662592.

моите телефонски броеви: дома-972-2-6427757.

Мобилен-972-58-6784040.

Факс-972-77-2700076.

 

пост Скриптум. 1) Мој матичен број: 029547403.

2) Мои адреси на е-пошта: [email protected]

или: [email protected]

или: [email protected] или: [email protected] или: [email protected] или: [email protected]

или: [email protected]

3) Рамката за лекување во која бев до 16 март 2021 година (поради континуираните кратења и намалувања на буџетите за здравство и благосостојба и недостаток на третман на овие прашања во отсуство на функционална влада или Кнесет) Оставен сум, хронично болен со многу сериозни болести и проблеми без соодветна рамка за лекување. Сите мои обиди да најдам соодветна рамка за третман за неа, можам да се потпрам на глинени садови – и не може да се каже колку долго ќе трае оваа катастрофална ситуација):

Здружение „Ројт“-Хостел „Авивит“,

Ха Авивит ул. 6,

Кирјат Менахем,

Ерусалим,

Израел, поштенски код: 9650816.

Телефонските броеви во канцелариите на хостелот:

972-2-6432551. Или: 972-2-6428351.

Е-пошта на хостелот: [email protected]

Социјалниот работник од тимот на хостелот, со кој бев

контакт: Ошрат-972-50-5857185.

4) Матичниот лекар кај кој сум под надзор:

Д-р Брендон Стјуарт,

„Здравствени услуги Клалит“ – клиника „тајлет“,

Улица Даниел Јановски бр. 6,

Ерусалим,

ИЗРАЕЛ, поштенски код: 9338601.

Телефонскиот број на канцелариите на клиниката:

972-2-6738558. Канцеларијата на клиниката

број на факс: 972-2-6738551.

 

5) Детали за редовните лекови што ги земам:

  1. Психијатриски лекови:

A.Seroquel-

2 таблети од 300 mg секоја вечер.

B.Tegretol CR-

400 mg – секое утро. 400 mg – секоја вечер.

C .Effexor-

150 mg – секое утро. 150 mg секоја вечер.

  1. симвастатин-

10 mg секој ден навечер.

 

 

6) Подолу е списокот на медицински проблеми од кои страдам:

 

  1. Ментална болест-компулсивен синдром OCD, како и болест дефинирана како шизо-афективно нарушување
  2. Псоријатичен артритис.
  3. Невролошки проблем чија дефиниција не е јасна. Проблемот главни симптоми: предмети кои ми паѓаат од раце без да забележам, вртоглавица, губење на чувството во некои области на дланките и одреден проблем со рамнотежата и држењето на телото.
  4. Хронична дискус хернија во грбот кај пршлените 4-5 – која исто така зрачи на нозете и го отежнува одењето.
  5. Синдром на иритирани црева.
  6. Почеток на знаци на кардиолошки проблем од минатиот месец (овие зборови ги пишувам во четврток, 22.03.2018). До моментот на пишување на овие редови, сè уште е нејасна суштината на проблемот, кој се манифестира со болки во градите во поголемиот дел од денот, тешкотии во дишењето и во говорот.
  7. Значително слабеење на видот, кое започна пред околу шест месеци (овие зборови ги пишувам во понеделник, 19 април 2021 година).

7) Дополнителни лични податоци: Возраст: 48.

Брачен статус: самец. Датум на раѓање: 11.11.1972 година.

Print Friendly, PDF & Email