Visit BlogAdda.com to discover Indian blogs getLinks(); ?> Приклучок optinmonster.com. - מידע לאנשים עם מוגבלויות

Приклучок optinmonster.com.

До:

Предмет: дополнителни операции.

Почитувани госпоѓи/Господине.

Го поседувам блогот disability5.com кој се занимава со проблематиката на лицата со посебни потреби. Блогот е изграден на системот wordpress.org и зачуван на серверите на servers24.co.il

Го поврзав блогот со мојата сметка во google analytics што ја отворив, користејќи посветен додаток на WordPress за оваа намена.

Кога го инсталирав приклучокот (и намерата беше да го поврзам мојот блог само со Google Analytics – а не со некоја друга акција) – неколку други приклучоци беа исто така автоматски инсталирани на мојот блог:

aiseo резултат, wpforms, trustpulse како и додатокот optinmonster

Како може да се користат овие приклучоци за промовирање на страницата во различни пребарувачи? И ако овие додатоци не се користат за директно промовирање на страницата во пребарувачите, каква употреба може да се направи од нив?

Поздрав,

асаф бенџамини.

пост Скриптум. 1) Линк до мојот блог: https://disability5.com

2) Врска за преземање на додатокот optinmonster од продавницата за додатоци на WordPress:

https://www.disability55.com/wp-admin/admin.php?page=optin-monster-settings

A.  Подолу е пораката што ја испратив до предавачите на различни универзитети од областа на арапските и исламските студии:

До:

Предмет: Се пријавив.

Почитувани госпоѓи/Господине.

Апелот го испраќам на разни места. Заинтересиран сум да знам какво е вашето мислење во врска со темата што ја покренувам овде.

Поздрав,

асаф бенјамини.

Подолу е пораката што ја испратив на различни места:

До:

Предмет: Предлог за тема на истражување.

Почитувани госпоѓи/Господа.

Слушнав во медиумите (не се сеќавам каде и кога) за темата за која ќе пишувам во следните редови – и можеби е можно да ја предложам како тема за новинарска истрага – се разбира ако има новинари кои би биле заинтересирани да се занимаваат со тоа.

Би нагласил дека не сум новинар или професионалец во областа – и оваа порака ја пишувам само како предлог – и ништо повеќе од тоа.

И на самата тема:

Како што знаеме, во Шестдневната војна, во јуни 1967 година, државата Израел го зазеде Западниот Брег, Синајскиот Полуостров и Голанската висорамнина. До кратко пред окупацијата на Голанската висорамнина од страна на ИСРАЕЛ, таму живеело население (веројатно туркменско население – но можеби било население од друга националност или религија) кое броело неколку десетици илјади луѓе.

Кога силите на ИД пристигнаа во областа, ова население го немаше таму. Работата е крајно збунувачки: никој нема објаснување за оваа мистерија: како е можно популација од неколку десетици илјади луѓе едноставно да исчезне одеднаш?

Се разбира, може да има неколку можни објаснувања, но никој не знае што навистина се случило:

Една од можностите е дека ИСРАЕЛ ги депортирал на сириска територија, но има проблем со ова објаснување: ако тоа навистина било така, тогаш како може арапските медиуми во тоа време (а како што знаеме тоа го прават до еден степен или друг дури и денес) целосно го игнорираше – и во сите Во годините што поминаа оттогаш, овој медиум не го спомна прашањето, и не се обиде да го искористи против ИЗРАЕЛ – како што можеше да се очекува во таква ситуација?

Втората можност е, се разбира, дека имало организирано заминување на ова население во други области на Сирија непосредно пред војната, и ако навистина е тоа што се случило, се поставува прашањето дали можеби имало некаква координација меѓу нив и ИЗРАЕЛ – и ако е така, кои биле заедничките интереси што довеле до таков потег.

А другата можност е, се разбира, дека сирискиот режим, непосредно пред избувнувањето на војната, се погрижил ова население да ја напушти областа (или всушност да ги протера) – тогаш се поставува прашањето зошто е тоа направено и кои интереси служеше.

И уште една збунувачка работа е молкот на медиумите: оттогаш до денес, освен арапските медиуми, сите други медиуми, во ИЗРАЕЛ или во светот, не ја спомнуваат оваа афера и сомнително е дали можете да најдете дури и една објавена. статија на тема – во ИЗРАЕЛ или во светот. Па што се обидуваат да сокријат овде? Кој има интерес и денес да ја премолчи аферата и да не ја спомнува?

И да сумираме: многу прашања – а мистеријата останува иста во 50-те години што поминаа од тогаш до денес – 12 октомври 2022 година.

Поздрав,

асаф бенјамини,

Улица Костарика 115,

Влез А-стан 4,

Кирјат Менахем,

Ерусалим,

ИЗРАЕЛ, поштенски број: 9662592.

моите телефонски броеви: дома-972-2-6427757. Мобилен-972-58-6784040.

Факс-972-77-2700076.

пост Скриптум. 1) Мој матичен број: 029547403.

2) Мои адреси на е-пошта: [email protected] или: [email protected] или: [email protected] или: [email protected] или: [email protected] или: [email protected] или: [email protected] или: [email protected] или: [email protected]

Б. Подолу е мојата кореспонденција со Вердан – водич од хостелот „Авивит“:

14 октомври

приказна во земјата За мистерија бегалци Рамат Голан

Yahoo/испратено

До:

вардан

Петок, 14 октомври во 17:13 часот

Вардан Шалом:

Ја прочитав статијата. Излегува дека израелските медиуми навистина се занимавале со ова прашање…

Се разбира, со оглед на тоа што навистина имаше широко распространето депортирање на жителите извршено од страна на ИЗРАЕЛ, останува прашањето како е можно арапските медиуми во тоа време да не се обидоа опширно да го искористат овој случај за да го нападнат ИЗРАЕЛ и на овој начин обидете се да дејствувате против нас – како што може да се очекува од нив. Но, секако за да го проверите ова, треба да знаете арапски (а можеби особено сириски) на високо ниво…

За нашата следна средба, ќе се обидам да смислам друга тема/мистерија, која никако не е поврзана со темата на оваа статија, за да ви ја изнесам.

Поздрав,

И со благослов на среќниот празник и Шабат Шалом,

асаф бенјамини-жител од заштитеното домување на хостелот „Авивит“.

Во петок, 14 октомври 2022 година во 12:00:30 GMT +3, vardhan < [email protected] > напиша:

Земјата | Што се случи со 130-те илјади сириски граѓани кои живееја на Голанската висорамнина во јуни 1967 година? Што се случи со 130-те илјади сириски граѓани кои живееја на Голанската висорамнина во јуни 1967 година? Според официјалната израелска верзија, повеќето од нив побегнале длабоко во Сирија до крајот на војната. Според воените документи и очевидци, илјадници биле депортирани во транспорт кој потсетува на оној на жителите на Лод и Рамла во 1948 година.

Споделете на Facebook Споделете и вашите пријатели ќе ја читаат статијата бесплатно Споделете статија преку е-пошта Споделете статија преку е-пошта надвор од разговорите 17

задржи

Зачувајте ја статијата во листата за читање

Читање Зен Печати статија од Шеј Фогелман-Церовхаши. Фогелман Добивајте известувања во вашата е-пошта за написите од Шеј Фогелман Известувања по е-пошта 29 јули 2010 година Мирисот на зрели смокви го исполнува носот штом ќе влезете во селото Раматанија. Во екот на летото тие се веќе премногу зрели и мирисот на ферментација е густ и угнетувачки. Во отсуство на берач, смоквите скапуваат на дрвјата. Без тример, гранките дивеат, чипсувајќи ги ѕидовите од црниот базалт на куќите, пробивајќи ги поместените прозорски рамки. Нивните незадржливи корени ги уриваат камените огради што ги опкружуваат дворовите. Сите црвени ќерамиди ги нема од покривите. Калдрмата беше поместена. На некои од прозорците се уште висат решетки, но веќе нема врати. Само летните змии повремено излегуваат од под камењата на урнатиот ѕид, птиците ги колваат гнилите смокви и огромна дива свиња, исплашена, трча по патеката, за момент застанува и ја врти главата наназад, како да дебатира дали да бара сопственост на земјата или да побегне за нејзиниот живот. На крајот бега.

Од сите десетици сириски населби и села што останаа напуштени во Голан по Шестдневната војна, Раматаније се смета за најдобро зачувано село. Веројатно повеќе поради кратката еврејска населба кон крајот на 19 век, а помалку поради византиското минато, веднаш по војната е прогласена за археолошки локалитет и била спасена од забите на булдожерите.

Во пописот на сириското население спроведен на Голанската висорамнина во 1960 година, во Раматанија имало 541 жител. Во пресрет на Шестдневната војна, таму живееле околу 700 луѓе. Според повеќето проценки, меѓу 130.000 и 145.000 жители живееле во целата област на Голан окупирана од Израел во 1967 година. сите територии на Голан. Овие главно живееле во четирите села на Друзи кои останале населени до ден-денес и нивното малцинство во градот Кунеитра, кој бил вратен во Сирија по војната во Јом Кипур.

– Рекламирање –

Раѓање на наратив

Најдобрите написи, ажурирања и коментари, секое утро директно на е-пошта *

[email protected]

Ве молиме внесете адреса за е-пошта за да се регистрирате

„Масовното раселување на сириските жители се случи за време на војната и како дел од неа. Овде нападот на ИЗРАЕЛ беше фронтален и Сиријците, кои чекор по чекор се повлекуваа, со себе го однесоа и цивилното население“, напиша Моше Дајан, тогашен министер. на одбраната, во написот „Седмиот ден“, објавен во американското списание „Лајф“ два месеци по војната. Написот се занимаваше со иднината на окупираните територии, но Дајан детално ја опиша својата верзија за исчезнувањето на жителите на Голан. „Кога сириската војска пристигна на пат кон синџирот села, жителите побрзаа да ги евакуираат. Тие ги зедоа нивните семејства и нивните семејства и побегнаа кон исток, за да не бидат меѓу редовите и да не бидат погодени од топовски гранати и авионски бомби. . Упадот на Израел во Сирија беше по целата должина на сирискиот фронт, од границата на Јордан до Либан и на длабочина од околу дваесет километри. И оваа област, надвор од селата Друзе, сега е празна од цивили“.

Политичарите, воениот персонал и другите официјални говорници во тоа време, исто така, го опишаа сириското население кое бега од Голан на сличен начин. Гидеон Рафаел, претставник на Израел во ОН, на пример, одговори во писмо испратено до генералниот секретар на ОН на тврдењата на сирискиот претставник дека илјадници цивили биле протерани од нивните домови во месеците по војната и истакна дека „повеќето од населението на Голанската висорамнина побегна уште пред повлекувањето на сириските сили“.

Сличен дух следеа и тогашните весници. „Поголемиот дел од арапско-муслиманското население побегна уште пред влегувањето на ИД“, напиша Јоел Дер во весникот „Давар“, еден месец по војната. Според него, „ова бегство не било случајно, бидејќи овие населби имале полувоен карактер“. Во написот на Јехуда Ариел во „Хаарец“, на крајот на јуни, се тврдеше дека „селата во Рама се избришани сите без исклучок, сите се плашеа од одмазда“.

Репортерот на „Давар“ Хаим Изек, кој околу еден месец по војната отиде на прес-турнеја на Голан во име на армијата и придружуван од офицери, беше зачуден кога го опиша ова. За нивната посета на пунктот и селото Џалбина, во кое според сирискиот командант живееле околу 450 жители во пресрет на војната, тој напишал: „Војниците беа убиени, или заробени или избегаа. А меѓу избеганите беше и целото неборбено население.Жените,децата и старците кои беа овде.Единствените души кои останаа да избегаат во оваа пустаница се напуштените фарма, кои талкаат по патеките и булеварите жедни и гладни.Мало теле се приближува до нашиот автомобил Спроти стојат и не гледаат две слаби магариња, а додека го напуштаме селото, во нас зјапа куче кое заборавило да лае.

Во специјалното издание на „Talk of the Week“, по повод годишнината од окупацијата на Голан, Рут Банди напиша: „Арапските села покрај патиштата се напуштени…сите побегнаа кај последниот човек пред да пристигне ИД на сцената, од страв од суровиот окупатор Чувството од глетката на напуштените села варира помеѓу презир пред излитените колиби Хамра – она што „прогресивниот“ режим можеше да им го даде на своите земјоделци – и помеѓу тагата во глетката на релативно добро одржуваните куќи на черкеското село Ајн Живан – будали, зошто мораа да бегаат; Помеѓу чувството на благосостојба дека териториите се празни од луѓе и сите наши проблеми, уште 70 илјади муслимани не се додадени на платото,и меѓу чувството на непријатност пред суво корито и напуштен овоштарник, пред голема смоква во близина на куќа со црвен покрив, пред сите оние знаци на работа и внимание, кои остануваат како доказ за луѓето кои го сакаа својот дом“.

Со текот на годините, овој наратив проникна и во израелските не-фикција и историски книги. Во книгата „Историја на Голан“, истражувачот Натан Шор, кој има напишано повеќе од дваесет книги и повеќе од сто статии за историјата на земјата на Израел, избра да го цитира петтото писмо што Израел го испрати до безбедноста на ОН. Советот како одговор на сириските тврдења за депортација на цивили. Тој напиша: „Пред нивното повлекување, властите дадоа Сириската армија им нареди на жителите на селата во Голан да ги напуштат своите домови и имоти и веднаш да ги напуштат своите села во егзил на сириските територии. Само жителите на селата Друзе во северниот Голан не го послуша ова упатство.Од сите други села жителите исчезнаа како одмавнување со рака“.

Низ годините, одвреме-навреме се појавуваа и други сведоштва, приказни за војници и цивили кои во тоа време биле на Голан и биле директни сведоци или активно учествувале во иницираната депортација на цивили. И изненадувачки, дури и во историските студии кои се сметаат за сериозни, писателите ги игнорираа овие сведоштва и се држат до наративот за бегство. „Слушнав докази дека работите не беа како што ни кажуваше официјален Израел сите овие години“, вели еден голем истражувач од областа, кој објави една од најважните книги напишани за Голан пред неколку години. „Свесно не се занимавав со тоа и решив да се задржам на постојниот наратив. Се плашев дека целиот фокус што ќе се создаде околу книгата ќе се фокусира на ова прашање, а не на срцето на истражувањето.

Друг историчар го објасни своето одење со протокот со тоа што не сакаше да биде означен како „левичарски историчар“. Тој тврди дека “имаше бегство и имаше депортација. Иако ова е тема која се смета за контроверзна, секој што го истражувал периодот точно знае дека ги имало и двете. Доказите за депортација и спречување на враќање веројатно стигнале и до мене, но Немав алатки за да ги истражам длабински и тоа не беше во центарот на моето истражување.Затоа не видов смисла да копам по ова прашање ниту пак воопшто да пишувам за тоа, главно за да не бидам етикетиран како историчар кој зазеде став за сложеното прашање“.

Бегство во полињата

Како и на египетскиот и јорданскиот фронт, израелската победа во ’67 беше брза и огромна и на сириската арена. Во рок од 30 часа од борбите, од утрото на 9 јуни до стапувањето на сила на прекинот на огнот, следниот ден во 18 часот, силите на ИД презедоа контрола врз копнена лента долга приближно 70 километри и просечно длабока 20 километри. Сириската војска, која беше вкопана и добро опремена по целата нејзина должина и ширина на фронтот, во голема мера се распадна дури и пред да се сретне со напаѓачките сили, иако уживаше топографска предност.

На копнениот напад му претходеа тридневно артилериско гранатирање и бомбардирање од воздух. Многу од сириските пунктови беа оштетени од бомбардирањата, како и значителен број куќи, плевни и цивилни објекти во селата блиску до нив. Секако, имаше и психички повреди. Деновиве започна егзодус на цивили кон Дамаск – неколку илјади според повеќето проценки.

По тридневно континуирано гранатирање, моралот на сириските борци во пустите беше низок. Наредбите од воениот штаб во Дамаск беа колебливи, а понекогаш и контрадикторни. На повидок немало никакви засилувања. Тогаш започна и военото искуство. Според доказите собрани во Сирија по војната, првично војниците на администрацијата избегале од домашната база. По нив се повлекоа и високи офицери од штабот на дивизијата во Кунеитра и командантите на некои од единиците на фронтот. Со нив заминаа уште неколку стотици или илјадници други граѓани, членови на нивните семејства. Со почетокот на израелскиот копнен напад, се зголеми протокот на бегалци.

Несомнено е дека многу сириски граѓани им се приклучија на армиските сили во бегство пред и по израелскиот напад. Многу, но не сите. Според сириската проценка направена околу една недела по војната, само околу 56 илјади граѓани го напуштиле Голан во овој момент. Неколку дена подоцна, на 25 јуни, сирискиот министер за информации Мухамед ал Зуаби на прес-конференција во Дамаск тврдеше дека само 45.000 цивили ја напуштиле окупираната област. Во жарот на битката не беше направена уредна евиденција за оние кои заминаа и денес е невозможно да се потврдат или негираат податоците, но и од сведочењата на израелските војници станува јасно дека значителен број сириски жители останале низ Голан .

„Се сеќавам дека видовме десетици, а понекогаш дури и стотици од нив на полињата, надвор од селата“, вели Елисеј Шалем, командант на 98-миот резервен падобрански баталјон. Откако неговиот баталјон учествуваше во окупацијата на северна Самарија, неговите војници беа исфрлени од хеликоптери на последниот ден од војната во јужниот дел на Голан, во областа каде што сега се наоѓа Кибуц Мицер. „Нашата цел беше да навлеземе што е можно подлабоко во Голан пред да стапи на сила примирјето“, вели тој. „Ние речиси и не бевме загрижени за окупирање на пунктови или села. Бројот на инциденти со пожари со Сиријците беше многу мал во нашиот сектор, тие беа главно зафатени со повлекување. Во исто време кога слетувавме од хеликоптерите, Сила од тенкови и патролна чета, исто така, дојдоа од долината Јордан и од моментот кога ги споивме возилата, брзо се движевме кон исток, главно по главните патишта. Не се одолговлекувавме на патот, така што навистина не можевме да го измериме степенот на феноменот. Но, во текот на нашето движење кон исток, сите големи и мали села што ги поминавме изгледаа пусто. Воените логори исто така беа целосно празни, освен неколку поединечни војници кои веднаш се предадоа кога не видоа. Но, со сигурност се сеќавам дека видовме стотици жители на полињата и надвор од селата. Не гледаа од теренот, од безбедна дистанца, чекајќи да видат што ќе донесе денот. Цивилното население не учествуваше во играта, ниту овде, ниту на кое било друго место во Голанската висорамнина. Иако формално делот имаше оружје, ние не

Шалем оценува дека жителите ги напуштиле селата веднаш штом почнало гранатирањето, но според него, најверојатно чекале во околината да се вратат во своите домови по завршувањето на борбите: „Ова е модел на однесување што го знаевме во претходните окупации во војната. Во Самарија ова беше прилично вообичаен образец. Јишувовите, за да видат каде одат работите. Тоа беа главно едноставни луѓе, тие сигурно не беа големи политичари и во отсуство на какво било раководство го направија најпотребното нешто за да заштита на нивните домови и имоти“.

Описот на Шалем е поткрепен со повеќето сведоштва на борците интервјуирани за статијата. Речиси секој што ја извадил главата од својот АПЦ или тенк се сеќава на стотиците сириски граѓани кои се собраа надвор од населбите, во двата дена од борбите на Голан. Според доказите, многу од граѓаните навистина се движеле кон исток во конвои, понекогаш заедно со војската што се повлекувала, но многумина останале, надевајќи се дека цивилниот живот ќе се вратат на својот курс дури и под власта на окупаторот.

Черкеска носталгија

„Денот кога тенковите почнаа да го окупираат Голан, собравме мал пакет работи и излеговме на полињата“, вели Нади Т., родена и израсната во селото Раматанија. Имаше 13 години кога избувна војната. Според него, освен неколку стари и болни кои останале дома, сите жители на селото тој ден се однесувале така. „Зедовме неколку работи, главно храна, ќебиња и облека, бидејќи ноќите во јуни може да бидат студени на Голан. Сакав да ги земам и моите тетратки и две книги што ги позајмив од пријател кој живее во Хошнија, но татко рече дека нема смисла, бидејќи наскоро ќе се вратиме дома и треба да преземам само работи што навистина морам“.

Нади до ден денес жали што не ги зел тетратките. Во нив напишал дневник од детството кој исчезнал. Поминаа со него книгите, новиот велосипед што му го купи вујко му во Дамаск и златниот медал на трката на 100 метри, кој Нади го освои на окружниот натпревар одржан во Кунеитра, неколку месеци пред војната. Но, сеќавањата не исчезнаа. „Имавме добар живот во Раматанија, едноставен и скромен живот, без телевизија и сиот луксуз со кој растат децата денес. Можеби тоа е носталгијата од шеесет години, но сите мои спомени од Раматанија се обоени само во прекрасни бои. Како дете одев да се бањам во изворот што беше во непосредна близина на селото.До денес се сеќавам на вкусот на неговата вода.Никаде во светот немам сретнато толку добра вода. И јас често шетав по нивите низ селото и на десет години изградив дрвена куќа помеѓу гранките на една од смоквите што растеа во нашиот двор. Имав многу пријатели во селото и во блиското Кошаније, каде што дома ја проучував книгата.

„Земјоделството беше главен извор на егзистенција за селаните“, вели Нади. „Како деца од мали работевме на нива. За нас тоа беше претежно игра и уживавме да им помагаме на нашите родители да работат на парцелите кои беа многу мали. Немаше трактори или друга механичка опрема за земјоделски работи. Колку што се сеќавам немаше ни пумпи за вода.Повеќето парцели се наводнуваа со канали што излегуваа од едниот од двата извори кои беа во близина на селото.Струја во куќите имаше дури навечер кога тие Вклучуваше генератор. Понекогаш одевме во Кунеитра. Таму имаше големо кино и многу продавници. Одевме во Кошаније пеш или со велосипед. Понекогаш јававме магариња или коњи“.

Нади три дена останал со своето куче Калил, неговите четворица браќа, двајцата родители и старата баба на полињата во близина на Раматанија, чувајќи ја куќата, обидувајќи се да процени каква ќе биде нивната судбина. Тој вели дека навечер татко му се враќал во селото за да ги измолзи двете крави на семејството и да донел парчиња суво месо и тегла џем што мајка му го варела од смокви. Но, не му било дозволено да му се придружи на својот татко и никогаш не се вратил во својот дом.

Нади бил син на едно од ретките черкески семејства што живееле во Раматанија. Сите други жители на селото биле по потекло од Туркменистан. Денес живее во Њу Џерси, во малата черкеска заедница која емигрирала во САД по војната. Некои од членовите на неговото семејство сè уште живеат во Сирија, па тој не е подготвен да го открие целото име или да се фотографира за написот.

Слично на Раматања, исто така и во другите населби во Голан населението било главно хомогено. Во пет села на север, на пример, веднаш во подножјето на планината Хермон, живееле Друзи. Алавитите живееле во три села западно од нив, од кои едното Регер преживеало до денес. Во областа на градот Кунеитра имало 12 черкески села, а јужно од нив уште 14 туркменски села. Христијаните живееле главно во населбите покрај патот што водел од јужниот дел на висорамнината до раскрсницата Рафид. На Голанската висорамнина имало и Ерменци, Курди, Мугреби и Хурани.

Речиси 80 отсто од жителите биле сунитски муслимани, главно потомци на номадските племиња кои дошле да ги пасат своите стада во 19 век. Повеќето од нив увиделе дека е добро и основале постојани населби. Само два отсто од жителите на Платото во 67 година биле номади. Повеќе од 7.000 палестински бегалци чии села беа уништени во Војната за независност исто така живееја во Голан.

Најголем дел од жителите живееле во мали земјоделски села, со околу 200 до 500 жители. 20.000 жители во градот Кунеитра, исто така, живееле главно од трговија со земјоделски производи или од преработка на локални суровини. Спротивно на популарното мислење во Израел, но врз основа на повеќето студии и сведоштва, само мало малцинство од жителите биле вработени во сирискиот безбедносен систем.

Во предвечерието на војната, на Голан имало 3.700 крави, еден до два милиони овци и кози (во зависност од сезоната) и 1.300 коњи, како што стана јасно од документите на огранокот на сириското Министерство за внатрешни работи во Кунеитра. Од документите кои се ограбени дознаваме дека во 66 година не е купен ниту еден трактор на цел Голан. Само една нова механичка земјоделска алатка се појавува во статистичките списоци за таа година, под категоријата „моторизиран распрскувач“.

Првите десет дена

„Селаните се враќаат на своите места“, објави на 16 јуни Зеев Шиф, воениот писател на Хаарец. „Вчера почнаа да им дозволуваат на селаните кои се криеле во околината да се вратат во нивните села. На рамните патишта забележани се селани како маршираат со своите шејкери кон селата. Тие ставија на располагање и камиони за жените и децата да ги однесат до селата“.

На крајот на неделата, Адит Зертал го опиша она што го видела во Давар ХаШаву: „Од еден од ридовите што се спушта по патот, по тесна земјена патека, одеднаш се појавува чуден караван, барем во очите на оние кои имаат сè уште не видени такви работи. Жените, децата и некои старци се шетаат или јаваат на магариња, секое парче бела ткаенина и секое парче бела хартија што го најдоа во контејнерите го закачија на стапови и мавтаа со нив во знак на предавање. излегле на патот, на местото на настанот пристигнал автобус „Egged“ полн со израелски војници кои се спуштале во долината. Луѓето од конвојот треперејќи од страв, се залепиле за страните на автобусот, ги притискале и мавтале со рацете кон извикуваа: „Дилкум! Дилкум! Господ да ти помогне! Уморните и правливи војници, кои вчера се бореа овде и ја победија опасната планина, кои денес овде се бореа против војниците кои се криеја во куќите на селаните кои сега молат за милост, свртете ги главите. Тие не можат да ја видат страшната глетка на понижување и предавање. Еден израелски офицер им кажува на повратниците да се вратат во своите домови и му ветува на старецот, кој јава на магаре на крајот од караванот, затоа што нема да им дојде штета.

Но, ставот на моќната армија и мисијата се сменија уште пред да се печатат весниците. Всушност, истиот ден кога воените новинари го посетија Голан и го опишаа враќањето на жителите во селата, потполковник Шмуел Адмон, воениот командант задолжен за областа, издаде наредба со која целата Голанска Висорамнина ја прогласи за затворен простор. „Никој не смее да влезе во областа Голанска Висорамнина од област надвор од неа и ниту едно лице нема да ја напушти областа Голанска Висорамнина во област надвор од неа, освен со дозвола издадена од командантот на силите на ИД во областа“, се вели во декретот. , а за прекршителите е одредена казна затвор од пет години.

Движењето на сириските граѓани е забрането. Документите на воената влада документираат како десетици жители кои се обидувале да се вратат во своите домови биле апсени секој ден и носени пред судот во Кунеитра. Таму повеќето од нив сведочеа дека дошле само да го подигнат преостанатиот имот. Други рекоа дека намерата им била да се вратат дома. Сите подоцна беа забранети и депортирани.

Но, оние кои успеале да се инфилтрираат, понекогаш откривале дека немаат каде да одат. „Не се сеќавам точно кога беше, но неколку дена по завршувањето на борбите, можеби дури и помалку од една недела, добивме наредба да почнеме да уништуваме села“, вели Елад Пелед, командант на 36-та дивизија во војна. Десет дена по завршувањето на битките, неговата дивизија била одговорна за окупираната област Голан. Пелед не се сеќава кои биле силите што ги уништиле куќите. „Тоа беше административна работа, бев зафатен со воените аспекти“, вели тој, но оценува дека тоа биле тракторите на инженерскиот баталјон што бил подреден на неговата дивизија. „На некои куќи воопшто не им требаше трактор. Тоа можеше да се направи со трактор“, коментира тој.

Според Пелед, постоела јасна политика што доаѓала од командата, „и мора да се спуштила од политичко ниво“, да не им се наштети на друзите и черкеските села во Голан. „Од многу причини државата имаше интерес да ги задржи таму“, вели тој, но не се сеќава каква била политиката во однос на другите жители. Книгата со документи го знае тоа.

На крајот на војната, офицерите на штабот во дивизијата на Пелед составија воен извештај во кој го опишуваат текот на битките. Во последното поглавје, во делот наречен „Владина контрола“, меѓу другото се опишани дејствијата на дивизијата во однос на цивилното население во текот на десетте дена кога Голан беше под нејзина контрола.

„Почнувајќи од 11 јуни, администрацијата почна да го третира населението што остана на окупираната територија, нагласувајќи ги малцинствата Друзи и Черкези…“, се наведува во извештајот, чија безбедносна класификација била „строго тајна“ и моментално се наоѓа во архивата на ИД. . Факторите кои дозволија јавноста да биде видена пред да поминат 50 години, како што е вообичаено со чувствителните документи, го избришаа продолжението на судењето. Избришаното продолжение на реченицата, како што може да се види во оригиналниот документ, беше „како и евакуација на преостанатото население“.

Пелед не се сеќава на делот во извештајот, ниту на наредбите дадени во врска со ова прашање. Но, според неговата проценка, на Голанската висорамнина во првите денови по војната останале околу 20 илјади цивили. „Беа евакуирани или оставени кога видоа дека селата почнуваат да се уништуваат со булдожери и нема каде да се вратат. Пелед Тој не се сеќава на имињата на селата кои биле уништени и во кој регион биле, но од сведоштвата собрани од различни комитети на ОН од сириски граѓани во последните години, можно е во првата фаза по војната само селата кои биле блиску до старата граница беа уништени.

Зви Раски, кој беше командант на Гуш Тел Хаи за време на војната и еден од најблиските луѓе на командантот Давид (Дадо) Елазар, остана во командантот ПАК во текот на деновите на борбите. Според него, „Исто така, кревавме во воздух куќи веднаш по завршувањето на борбите, речиси секаде каде што можевме“. Јехуда Харел, еден од првите израелски доселеници во Рама, се сеќава на уништувањето на селото Нијас веднаш по војната. Ели ХаЛхами, кој тогаш беше задолжен за воено разузнавање во Сирија, Либан и Ирак во Аман, оценува дека „главно се работеше за селата со кои имавме сметка од времето на војната за вода, села од кои врнеше оган. на израелските населби или оние од кои излегоа одреди да вршат напади и напади во Израел“.

Амнон Асаф, член на Кибуц Мајајан Барух, кој очигледно беше еден од првите израелски граѓани што се искачи на висорамнината, фрла малку светлина врз крајот на процесот на уривање на селата блиску до границата на југот на Платото. и судбината на нивните жители. „Тоа беше во првите денови по војната. Отидов со еден пријател од кибуцот до Голанската висорамнина. Имавме пријател од Машек кој служеше во оклопна патрола и откако се качија на Голан не сме слушнале било што од него, освен тоа што можеби е во областа Нетаф. На израелските граѓани во тие денови не им беше дозволено да се качат на Голанската висорамнина, па нанесовме кал на нашиот џип за војниците да помислат дека е воено возило и да не нè спречи.Кога поминавме по патот што се обвива околу Кинерет, долу, под карпите на платото, во областа Курси, видовме голем собир на сириски цивили. Проценувам дека беа неколку стотици. Беа собрани пред маси зад кои седеа војници Застанавме и прашавме еден од војниците што прават. Тој одговори дека се пријавуваат пред депортација.

„Јас не сум човек со меко срце, но дури и во тој момент почувствував дека нешто не е во ред тука. Се сеќавам дека до денес, дури и тогаш, оваа претстава ми остави лош впечаток. Но, де факто беше како тоа беше во Лод, Рамла и други места за време на војната за независност. Бев во баталјонот Трет од Палмах во таа војна и иако бев ранет во битка пред окупацијата на Лод и Рамла, знаев дека тоа е она што моите пријатели Тие ќе ми кажат за депортацијата кога ќе дојдоа да ме посетат во болница и, се разбира, во годините што следеа“.

Тие денови Голан го напуштија и Нади Т. и неговото семејство. „По завршувањето на војната, останавме уште една недела кај нашите роднини во Кошња. Ни забранија да влеземе во Рамтаније. Отпрвин, таткото сè уште тајно излегуваше секоја вечер за да ги измолзи кравите, но еден ден се врати вознемирен и им кажа дека војниците тој пукал во него.Тој рече дека Бенес го преживеал истрелот и видел дека еден од жителите кои отишле со него бил погоден и паднал во полето. Следниот ден повторно се осмелил да искраде. ќебе неколку стари фотографии, религиозни книги и дел од накитот на мајка му што бил скриен во еден од ѕидовите. Можеби следниот ден или два дена подоцна дојдоа израелски војници и ги собраа сите преостанати жители на Кошнија. Се сеќавам дека тие разговараше долго време со таткото и другите мажи.

Последните жители

Во месеците јули и септември, сириските жители понекогаш се гледаа како се движат или се кријат околу Голанската висорамнина, но армијата се обиде да го ограничи нивното движење. На 4 јули, командантот на генералот издаде наредба со која нареди граѓански полициски час во сите области на Голан „помеѓу шест навечер и пет наутро следниот ден“. Истиот ден издаде две дополнителни наредби за ограничување на движењето на граѓаните. Еден ја дефинираше „станбената област на жителите на градот Кунеитра“ и ги разграничи само на христијанското соседство на градот. Втората уредба „селската област“ ја прогласи за затворена област и забранува влез или излез на граѓаните од голема површина во центарот на платото и на југ.

Во овој период во областа пристигнал Менахем Шани, кој бил еден од првите доселеници во јадрото на Нахал во Лајка. „Нашата прва задача беше да го собереме напуштениот добиток што се наоѓаше низ Голанската висорамнина. Всушност, главно имаше крави, но и овци и кози. Повеќето од жителите од селата избегаа и ги оставија животните да се шетаат на слобода. Ги собравме во голем корал блиску до изворот на нашата резиденција“.

За таа цел Шани и неговите пријатели скитале главно во областа која започнува „од Кошаније на југ до областа на друзските села на север“. Шани се сеќава дека „еднаш сретнавме група млади луѓе во атарот на селото Ајн Живан, тие беа на пат за Сирија со камила со софи, теписи и веројатно целиот свој имот на неа. Видовме и голем број жители во Синдијана и така натаму во голем број села чии имиња веќе ги заборавив. Понекогаш стигнувавме до села што им се чинеше Жителите ги оставаа само неколку дена пред да пристигнеме. Најдовме тегли со џем и некоја тула во куќите. На влезот во секоја куќа имаше тенџериња наредени за вода за пиење, некои од нив сè уште беа полни.Жителите кои останаа во селата беа многу осамени.

„Населивме парче земја што беше во срцето на консензусот во тоа време. Луѓето не гледаа со восхит како први доселеници. Се чувствувавме како пионери. Се измеривме со механичката опрема што се користеше за изградба на рутата Сирискиот наклон. И тој постојано тврдеше дека да ја фатиш земјата значи да ја ораш. „Браздата е она што го врзува човекот за земјата“, би рекол тој.

„Се сеќавам дека еднаш возев голем трактор Алис со синџири во областа на черкеското село Мансура и ги обединувавме парцелите. Сириското население ја обработуваше земјата на мали парцели и без механички средства, а ние ги расчистивме оградите што беа меѓу парцелите за да создаде големи полиња погодни за работа со трактори Во Мансура остана можеби едно од последните семејства и кога се приближив да ги уништам оградите на нејзината парцела, селанецот излезе кон мене, дојде пред мене со кренати раце и застана пред ова чудовиште. Стоеше во тој момент пред човекот кој се чувствуваше најправеден на светот и виде како целата негова мала парцела пченка беше прегазена од синџирите на тракторот“.

По кратко време на Голан се вратил и Амнон Асаф, кој веднаш по војната заминал да го бара својот пријател од оклопната патрола. Работел во еден од двата тима геодети на Управата за антиквитети кои отишле да го испитаат окупираното земјиште. „Со денови одевме од село до село барајќи археолошки остатоци и знаци што укажуваат на антички населби со секундарна градба; односно, камења земени од археолошки локалитети за изградба на постоечките куќи. Понекогаш гледавме човечки стапалки. Понекогаш гледавме знаци на живот.Проценувам дека повеќето сириски граѓани во овој период тие што останале на Голан се криеле од нас.Возевме џип и тие немаа поим кои сме и веројатно се плашеа.Во селото Суриман, на пример, кое беше прекрасно черкеско село јужно од Кунеитра, имаше многу импресивна џамија. Го посетивме неколку пати. На почетокот сè уште имаше цивили, но по некое време сите исчезнаа. Дури и во Раматанија видов осамени луѓе два месеци по војната“.

Неколку недели по неговата прва посета на Раматанија, Асаф се вратил во селото и открил дека тоа е веќе напуштено. „Селото изгледаше како да е напуштено пред неколку часа. Повеќето од куќите сè уште имаа имот, мебел, кујнски прибор, постелнина, теписи и лични предмети на луѓето што живееја таму. Коњите и кравите талкаа гладни и жедни надвор од село.Таму имаше и многу кучиња скитници.Тоа беше импресивно село Релативно, со многу густа градба и прекрасни камени градби. Главно се сеќавам дека стигнавме до некоја голема штала чии ѕидови беа обложени со врежани и украсени камења кои веројатно беа земени од некој уништена синагога. Ми требаше многу време додека не најдам начин да ги фотографирам во темнината. Слични камења се користеа како прозорски рамки за куќите“.

Има дополнителни сведоштва на Израелци кои биле присутни на Голан во првите месеци по војната, а според кои жители биле видени и во селата Џалабина, Хошније, Пик, Дабач, Ел Ал, Вест, Мансура, Келе и Заора. . „Два месеци по војната, сè уште имаше земјоделци кои останаа да работат на нивните парцели“, вели Емануел (Мано) Шакед, кој беше поставен околу месец и половина по завршувањето на борбите на позицијата командант на платото. За време на војната ги видел и селаните како бегаат на полињата, а сега неговата работа била да ги евакуира.

„Кога нашите војници кои зборуваат арапски беа испратени да разговараат со нив и да им објаснат дека од нив се бара да ги евакуираат селата, изгледа дека тие не се особено лути или непријателски настроени кон нас“, вели тој. „Откако се разјаснија работите, ги собравме во група. Ги оставивме да земат неколку работи во ранци, а понекогаш дури им помагавме и со камиони. Повеќето од нив одеа пешки, а некои со колички влечени коњи. Во Кунеитра, ние ги предале на Црвениот крст и Обединетите нации, тие се погрижиле да ги преместат преку граница на сириска страна.

Имаше случаи кога некои протестираа и викаа, но никој не се осмели да се спротивстави и да се бори со нас“, вели Шакед. Тој се сеќава на случајот што се случи во едно од селата во кој „некои од старците рекоа дека се родени таму и дека таму сакаат да умрат. Еден од нив рече дека има намера да остане дури и ако тоа го чини живот. Војниците кои зборуваат арапски разговараа со нив и ги убедивме. Јас не се вклучив. Денес можеби не е толку убаво да се слушне сето ова, но на тоа се сеќавам“.

Шакед инсистира дека тој и силите што дејствувале под него не депортирале ниту еден сириски државјанин, но потврдува дека според директивата што ја добил од командата, секое село што било на територијата што била под негова контрола било насочено кон Кунеитра и од таму во координација со Црвениот крст или Обединетите нации бил префрлен на сириска територија. Само десетици такви случаи. Портпаролите на Црвениот крст тврдат дека секој граѓанин кој преку нив бил префрлен на сириска територија по војната е должен да потпише документ кој укажува дека тоа го прави доброволно. Тие не се подготвени да ги дадат потпишаните документи или податоците што би сведочиле за бројот на луѓе кои преминуваат во Сирија под овие околности, додека не бидат префрлени 50 години.

Спречување на враќање

Фатма Катја очигледно беше последниот цивил кој беше префрлен од Голанската висорамнина на сириска територија. Била слепа селанка на возраст од триесет години, која за време на војната побегнала на полињата и го загубила патот. Три месеци се хранела со трева и плодови на смоква, под кои нашла сенка, додека не ја пронашла патрола на војници на ИД. Дописникот на „Једиот Ахронот“, Емануел Аланква, во извештајот објавен на 3 септември рече дека „за среќа, таму е пронајден и мал извор, затоа таа не умрела од жед“. Катја е префрлена во болницата Фурија со само 32 килограми, се вели во написот. Неколку недели подоцна, по враќањето во Етна, со помош на Црвениот крст била префрлена во Сирија.

До крајот на летото 67 година, речиси и да нема останати сириски граѓани низ Голанската висорамнина. Силите на ИД ги спречија жителите да се вратат, а оние кои останаа во селата беа евакуирани во Сирија преку посредници. На 27 август, командантот на генералот издаде наредба со која 101 село во Голан се дефинираат како „напуштени“ и се забранува влез на нивна територија. пука или двете казни“.

На секои две недели се составува извештај во кој се сумираат цивилните работи под воената влада во Голан. Во резимето на последните две недели од септември, на пример, пишува дека „Во текот на разгледуваниот период, нашите сили отворија оган 22 пати за да ги протераат овчарите и инфилтраторите кои се приближија до нашата пункта. Во дополнителни операции, тројца сириски инфилтратори и двајца Либанските инфилтрирани беа фатени, уапсени и однесени на испрашување“. Важно е да се нагласи дека во извештаите експлицитно се наведува дека се работи за невооружени цивили.

Шефот на администрацијата во извештајот наведе дека „во споредба со последните неколку недели, бројот на инфилтрации од сириска територија е намален – ова е во светло на будноста на нашите сили што отвораат оган кон инфилтраторите и овчарите што се приближуваат“. Секој извештај детализираше некои од случаите. На 27 септември „Набљудувањето на Голани идентификуваше 15 лица во селото Давах. Во нив пукала гасеница што излегла во селото. По истрелите тие побегнале“. На 21-ви месецот, од заседа во областа Ал Хамидија пукаа врз три жени. И тие побегнале од местото на настанот. Следниот ден друга заседа на Голани отвори оган врз две личности. Едниот е убиен, а другиот е одведен на сослушување во Кунеитра. Според извештајот и двајцата биле невооружени цивили. Следниот ден беше пријавено дека пустош 11 пукал во двајца невооружени цивили. И два дена подоцна, во 10 часот наутро, пустош 13 пукаше во четири жени и едно магаре. Се засолниле од пукањето и во 12:20 повторно пукале кон нив додека да пробаме

Седум села беа скенирани во тие две недели. Сите беа пронајдени напуштени. Во извештајот се наведува и дека истиот месец е добиено барање за враќање на слеп маж и неговата сопруга во Кунеитра. „Барањето беше одбиено, со што се избегне преседан на враќање на жителите во Кунеитра“. Според извештајот, 24 лица биле префрлени на сириска територија од страна на Црвениот крст во текот на тие две недели.

Во извештајот што ги сумира следните две недели, првите две недели од октомври, се споменуваат повеќе од 20 инциденти на пукање за одбивање на инфилтратори. На 7-ми месецот, една пошта во областа Џабата а-Хашак испука неколку маг снопови врз група од околу 25 Арапи кои работеа во близина, на оддалеченост од 500 метри. Арапите избегаа. На 8-ми месецот, Поставата 10 во областа Опанија испука три маг куршуми врз стадо крави и невооружен овчар. „Стадото и овчарот избегаа.

Во тие две недели, според Светото писмо, владина патрола пребарала седум села. Во еден од нив, Кацрин, пронајдено е семејство, татко и четири деца како и парализиран старец. Во извештајот се наведува дека старецот бил префрлен на сириска територија. Ништо не се пишуваше за судбината на членовите на семејството.

Во истите две недели беа поднесени обвиненија против 14 жители на Голан. Седум за влез во областа на платото од сириска територија и седум за движење во спротивна насока. Според извештајот на армијата, седум лица биле истовремено префрлени на сириска територија.

Сите настани опфатени во извештаите беа забранети со цензура за објавување во тогашните весници. Детално беа опфатени само случаите во кои силите на ИД се сретнале со вооружени цивили или борци. Понекогаш се појавуваа и мали вести за работата на судот во Кунеитра. На 23 јули, Јехуда Ариел во „Хаарец“ напиша дека „воениот суд во Голанската висорамнина сега почна да работи со зголемено темпо, поради многуте случаи кои се изведени пред него… жителите на Голанската висорамнина кои беа фатени како талкаат во селата беа испратени во затворот до полициската станица Кунеитра“. Една недела подоцна, беше објавено дека „две 12-годишни деца, од кои секое има роднини во друзското село Буката, беа осудени на два и пол месеци затвор за инфилтрирање од Сирија до Голанската висорамнина на воениот суд во Кунејтра. Двете деца признаа дека биле испратени од возрасни да се инфилтрираат и за контакт со роднините и за грабеж.“ Сите затвореници од воениот затвор во Кунеитра по отслужувањето на казната се префрлени во Сирија.

Во резимето на состанокот на комитетот кој беше одговорен за цивилни прашања на окупираните територии, кој се состана на 3 октомври во кабинетот на министерот за одбрана, се појави ретка препирка. „Депортирањето ќе се изврши според наредбата за спречување на инфилтрација (а не како што е напишано според „законот“ кој важи само во Израел). Но, на официјално ниво, Израел продолжи да негира каква било евакуација или депортација на цивили. Во својата статија во списанието „Лајф“, Моше Дајан тврди: „По војната, Црвениот крст навистина побара да им се дозволи на жителите да се вратат во нивните села, но сириската влада не го поддржа ова тврдење. Во секој случај, не Владата во Дамаск е и е заинтересирана само да ја обнови војната против Израел и народот на Голан,

Без жители

Утрото на 9 јуни 1967 година, на денот на израелскиот напад на Голанската висорамнина, началникот на Генералштабот Јицак Рабин свика состанок во Операциското крило на ХМЛ. „Платото нема многу население и мора да се прифати кога нема жители“, рече генерал-мајор Рехавам Зееви, кој беше заменик началник на АГМ. ИД не го прифати платото празно како што сакаше Зееви, но тој се погрижи да биде така. 20 години подоцна, во една статија во која ја бранеше својата доктрина за трансфер, Зееви напиша во Једиот Ахронот: „Покојниот Палмачаи Давид Елазар (Дадо) ги отстрани сите арапски селани од Голанската висорамнина по Шестдневната војна, и тој така, со одобрение на Рабин, началникот на Генералштабот, министерот за одбрана Дајан и премиерот Ешкол“.

Сега во Раматанија владее смртна тишина. Помеѓу селските куќи понекогаш се слушаат одгласите од гранати од тенковите кои тренираат во близина, одекнувајќи низ ѕидовите. Според описот на Нади Т, куќата во која пораснал сè уште стои, како и шталата. Покривите се уништени. Во собите растат плевел и трње. Смоквата што израсна во дворот урива еден од ѕидовите, нема ни трага од куќата на дрво што Нади ја изгради на врвот, ниту пак од зеленчуковата градина што ја обработуваше со мајка си под нејзините гранки. И изворот е сув, а базенот е уништен. Повеќе не е можно да се вкуси водата.*

Специјален третман

Војниците на ИД добија експлицитни упатства да не им наштетуваат на Друзите и Черкезите

За време на војната, војниците на ИД добија експлицитна директива да не им наштетуваат на Друзите и Черкезите жители на Голан. Оние кои не знаеја за директивата се однесуваа како другите селани на Голан и повеќето од нив ги напуштија своите домови додека не им помине гневот. И кога таа извела, тие се преселиле да живеат кај своите роднини во Мајдал Шамс.

За разлика од другите жители на Голан, неколку дена по војната им беше дозволено да се вратат во селата. Речиси сите Друзи се вратија. Само на неколку стотини од нив, кои во тој момент биле на сириска територија, не им било дозволено да се вратат. Повеќето од Черкезите не се вратија. Многумина од нив беа роднини на сириски воен персонал, кој ја продолжи својата воена служба и по војната. Малкумината што останаа во Кунеитра беа евакуирани или оставени неколку месеци подоцна поради суровите услови за живеење што им беа наметнати во градот, и затоа што нивната заедница беше фрагментирана и расеана по војната.

Според мислењето на разузнавачот Ели Халами, специјалниот третман бил „политика воспоставена поради крвниот сојуз што го направивме со овие две етнички групи, уште за време на Војната за независност“. Веројатно имало други размислувања. Во архивата на Министерството за одбрана сè уште се наоѓаат плановите на Јигал Алон за формирање држава на Друзите на територијата на Голанската висорамнина, која според неговата визија требаше да биде пријателска држава на Израел која ќе пресече меѓу него и Арапите.

Последна евакуација

На жителите на друзското село Сахита им било наредено да заминат во 1970 година

Последното сириско село оставено на Голанската висорамнина беше Сахита. На израелскиот попис спроведен во август 1967 година, беа изброени 32 домаќинства, вклучувајќи 173 граѓани, сите Друзи. Три години по војната, ИД одлучи да ги евакуира своите жители и да ги уништи нивните домови, поради близината до граничната линија. Во наредбата за евакуација, потпишана од генерал-мајор Мордехај Гур, се наведува дека тоа е „направено од причини од воена потреба“.

Али Салама, 77 години, роден во селото, вели дека „Сахита беше мало и релативно сиромашно село. Куќите беа скромни. Повеќето од нив беа изградени од бел камен, кој се сметаше за поевтин од базалтниот камен што беше вообичаен. Во поголемите села. Поголемиот дел од земјата беше во сопственост на земјоделците кои ја добија како дел од аграрната реформа на сириската влада. Тоа беа мали парцели каде што главно одгледувавме цреши, бадеми и јаболка“.

Според Салама, „Околу еден месец по војната, еден офицер дојде во селото, мислам дека беше од воената влада. Тој ги собра сите мажи на главниот плоштад во селото и објави дека сме на граничната линија и затоа не можевме да останеме овде. Вети дека ќе добиеме куќи во селото, ресторан, куќа за куќа Ни беа понудени куќи на раселените лица кои избегаа, но никој не се согласи да прифати таква куќа. ни ги дадоа куќите што сириските офицери ги оставија во селото Ресторан и исто така ни ветија дека нашите куќи ќе останат на нивно место и дека во иднина, доколку ситуацијата се подобри, можеме да им се вратиме“.

Денес селото е на минирана територија и е невозможно да се влезе во него или неговите земјишта. Нивните сопственици се принудени да се задоволат со неколкуте насади што останале надвор од минските полиња и да ги гледаат остатоците од нивните куќи од далеку.

линк до статијата

www.vardhanlezuz.org.il

C. Подолу е пораката што ја испраќам на различни места:

До:

Предмет: Барање информации.

Почитувани госпоѓи/Господине.

Го поседувам блогот disability5.com кој се занимава на полето на лицата со посебни потреби. Барам платформи и/или веб-локации каде што можам да најдам содржини за лицата со попреченост што можам да ги објавам на мојот блог – бесплатно и без проблеми со авторските права.

Треба да напоменам дека мојот блог е изграден на платформата wordpress.org-и зачуван на серверите на servers24.co.il

Моето прашање до вас е: како можам да најдам информации за такви сајтови? Кој може да помогне со ова?

Поздрав,

асаф бенјамини,

Улица Костарика 115,

Влез А-стан 4,

Кирјат Менахем,

Ерусалим,

ИЗРАЕЛ, поштенски број: 9662592.

моите телефонски броеви: дома-972-2-6427757. Мобилен-972-58-6784040.

Факс-972-77-2700076.

пост Скриптум. 1) Ќе наведам дека живеам со многу ниски примања – инвалидски додаток од Националниот институт за осигурување. Затоа, не можам да платам за услуга за лоцирање на информациите што се дискутираат овде. И уште повеќе: поради сериозноста на мојата ситуација, дури и многу високите попусти едноставно нема да помогнат.

2) Мој матичен број: 029547403.

3) Мои адреси на е-пошта: [email protected] или: [email protected] или: [email protected] или: [email protected] или: [email protected] или: [email protected] или: [email protected] или: [email protected] или: [email protected] 

Д. Подолу е е-поштата што и ја испратив на израелската министерка Мерав Коен:

Моето писмо до кабинетот на министерот Мерав Коен.

Асаф Бенџамин< [email protected] >

До:

[email protected]

Недела, 16 октомври во 10:07 часот

До: Кабинетот на министерот Мерав Коен.

Предмет: ортопедски чевли.

Почитувани госпоѓи/Господине.

Неодамна (ги пишувам овие зборови во четврток, 13.10.2022) Морав да купам ортопедски обувки во износ од 600 NIS – што е тежок финансиски товар за човек како мене кој живее со многу ниски примања – инвалидски додаток од Националниот институт за осигурување.

Моето прашање во врска со ова е: Дали знаете некој добротворен фонд, непрофитна организација или организација од која може да се поднесе барање за надомест на таков трошок?

Поздрав,

асаф бенјамини,

Улица Костарика 115,

Влез А-стан 4,

Кирјат Менахем,

Ерусалим,

ИЗРАЕЛ, поштенски број: 9662592.

моите телефонски броеви: дома-972-2-6427757. Мобилен-972-58-6784040. Факс-972-77-2700076.

пост Скриптум. 1) Кон моето барање до вас приложувам датотека која вклучува:

I. Фотокопија од лична карта.

II. Потврда за надоместокот што го добивам од Националниот институт за осигурување.

III. Фотокопија од потврдата за купување на ортопедските обувки до.

2) Мојата веб-страница:https://disability5.com/

3) Мој матичен број: 029547403.

4) Мои адреси на е-пошта: [email protected] или: [email protected] или: [email protected] или: [email protected] или: [email protected] или: [email protected] или: ass.benyam[email protected] или: [email protected] или: [email protected]

5) Би сакал да истакнам дека ниту една организација, здружение или владина канцеларија до која се обраќам не е подготвена да помогне во ова прашање.

Подолу е пример за еден од одговорите што ги добив во врска со ова:

 

Не можеме да ги провериме повратните средства за ортопедски чевли

Само вие дознавате за оваа тема

Поздрав,

Orit Moked SRP

____________________________________

Сокриј ја оригиналната порака

Од: Асаф Бињамини < [email protected] >

Испратено: недела 16 октомври 2022 09:42

до: Moked < [email protected] >

Тема: Одг: Одг: Моето писмо до „sharapplus.co.il“.

 

За тоа не прашав. Веќе купив ортопедски чевли – и прашав за подобност за враќање на парите за чевлите што веќе ги купив, а не за преглед од лекар.

Во недела, 16 октомври 2022 година во 09:22:18 GMT+3, Moked < [email protected] > напиша:

Здраво

Во врска со ортопедските обувки, треба да дојдете кај ортопед и тој ќе одлучи за прашањето

Поздрав,

Orit Moked SRP

E. Подолу е кратката преписка што ја имав на Фејсбук страницата на италијанската социјална активистка ФРАНКА ВИОЛА:

На 10 јули 2018 година се приклучив на движењето Нитгабер посветено на лицата со невидлива попреченост.

Нашата заложба е да ги промовираме социјалните права за луѓето погодени од невидлива попреченост, на пример. Луѓе како мене, кои страдаат од инвалидитет и сериозни патологии кои не се веднаш видливи за другите. Оваа намалена видливост предизвикува дискриминација, дури и во споредба со другите популации со попреченост.

Поканата за приклучување во движењето е отворена за секого и за оваа работа можете да го контактирате претседателот на движењето во лицето на г-ѓа Татјана Кадучкин користејќи ги следните телефонски броеви:

972-52-3708001 или 972-3-5346644

Недела до четврток помеѓу 11:00 и 20:00 часот (по израелско време) со исклучок на еврејските и израелските национални празници.

асаф бенјамини – авторот на писмото.

Научи повеќе:

https://www.nitgaber.com

https://disability5.com

Антонио Ломбарди

автор

assaf benyamini Здраво, јас и мојот син исто така сме ангажирани во многу проекти за попреченост, особено оние невидливите, контактирајте ме на 3934041051

Антонио ЛомбардиI

Јас зборувам хебрејски – и моето познавање на други јазици е многу ограничено. Поради оваа причина, мојата способност да објаснувам и детализирам нешта во разговорот е сè уште многу проблематична (контактирав професионална преведувачка компанија за да ја напишам пораката што ви ја испратив). Во секој случај, ви благодариме што се идентификувавте со целите на нашето движење и што сакавте да учествувате во активноста и да помогнете. Со почит, асаф бенјамини.

F. Подолу е е-поштата што ја испраќам на различни места:

До:

Предмет: технолошки алатки.

Почитувани госпоѓи/Господине.

Од 2007 година учествувам во борбата на инвалидите во Израел – борба која, како што знаете, е нашироко покриена и во медиумите.

Едно од средствата со кои се обидуваме да ја унапредиме борбата е со користење на различни технолошки алатки: пишување на социјалните мрежи, отворање веб-страници и обид за нивно промовирање и подобрување, управување со виртуелни заедници итн.

Моето прашање во овој поглед е: Дали е можно вашата компанија или организација да понуди технолошки алатки кои би можеле да ни помогнат во нашата борба? И ако е така – во кои области и како?

Поздрав,

Асаф Бињамин,

Улица Костарика 115,

Влез А-стан 4,

Кирјат Менахем,

Ерусалим,

ИЗРАЕЛ, поштенски број: 9662592.

моите телефонски броеви: дома-972-2-6427757. Мобилен-972-58-6784040. факс-972-77-2700076.

пост Скриптум. 1) Мој матичен број: 029547403.

2) Мојата веб-страница: https://disability5.com/

3) На 10 јули 2018 година, се приклучив на социјалното движење наречено „Нитгабер“ – транспарентни лица со посебни потреби. Се обидуваме да ги промовираме правата на проѕирните инвалиди, односно: луѓе како мене кои страдаат од медицински проблеми и многу сериозни болести кои не се видливо видливи однадвор – недостаток на надворешна видливост што предизвикува многу тешка дискриминација врз нас.

Директор на движењето, кој е и негов основач, е г-ѓа Татјана Кадучкин, а со неа може да се контактира на телефонскиот број 972-52-3708001.

Телефонско одговарање: од недела до четврток од 11:00 до 20:00 часот. Време на ИЗРАЕЛ – освен еврејски празници или разни израелски празници.

4) Подолу се дадени неколку објаснувачки зборови за нашето движење, како што се појавија во печатот:

Татјана Кадучкин, обична граѓанка, реши да го основа движењето „Натгвер“ за да им помогне на оние што таа ги нарекува „проѕирни инвалиди“. Досега на нејзиното движење се приклучија околу 500 луѓе од целата земја на ИЗРАЕЛ. Во интервју за Јоман на Канал 7, таа зборува за проектот и за оние инвалиди кои не добиваат соодветна и доволна помош од соодветните агенции, едноставно затоа што се транспарентни.

Според неа, хендикепираното население може да се подели во две групи: инвалиди со инвалидска количка и инвалиди без количка. Втората група ја дефинира како „транспарентни инвалиди“ затоа што, според неа, не ги добиваат истите услуги како инвалидите со инвалидски колички, иако се дефинирани дека имаат инвалидитет од 75-100 проценти.

Овие лица, објаснува таа, не можат сами да живеат, а потребна им е помош од дополнителните услуги на кои им следуваат инвалидите со инвалидски колички. На пример, проѕирните инвалиди добиваат низок додаток за инвалидност од Националното осигурување, не добиваат одредени додатоци како додаток за специјални услуги, додаток за придружник, додаток за мобилност, а добиваат и помал додаток од Министерството за домување.

Според истражувањето спроведено од Кадучкин, овие проѕирни инвалиди се гладни за леб и покрај обидот да се тврди дека во Израел од 2016 година нема луѓе гладни за леб. Истражувањето кое таа го спровела наведува и дека стапката на самоубиства меѓу нив е висока. Во движењето што го основа таа работи на ставање на проѕирните инвалиди на листите на чекање за јавни станови. Тоа е затоа што, според неа, тие обично не влегуваат во овие списоци иако се претпоставува дека ги исполнуваат условите. Одржува доста состаноци со членовите на Кнесетот, па дури и учествува на состаноци и дискусии на релевантните комисии во Кнесетот, но според неа оние кои можат да помогнат не слушаат, а оние кои слушаат се во опозиција и затоа не можат помош.

Сега таа повикува се повеќе „транспарентни“ инвалиди да и се придружат, да ја контактираат за да може да им помогне. Според неа, доколку состојбата продолжи како што е денес, нема да има спас од демонстрации на инвалиди кои ќе ги бараат своите права и основните услови за егзистенција.

5) Мои адреси на е-пошта: [email protected] и: [email protected] и: [email protected] и: [email protected] и: [email protected] и: [email protected] и: [email protected] и: [email protected] и: [email protected] 

6) Подолу се дадени неколку врски до моите профили на различните социјални мрежи:

 https://soundcloud.com/user-912428455?utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing

https://www.pond5.com?ref=assaf197254749

https://share.socialdm.co/assftt

https://actionnetwork.org/petitions/disabled-people-worldwide?source=direct_link&

https://aff.pays.plus/827f6605-9b3c-433d-b16f-5671a4bba62a?ref=

https://link.protranslate.net/9UCo

https://www.facebook.com/groups/545981860330691/

https://www.youtube.com/channel/UCN4hTSj6nwuQZEcZEvicnmA

https://www.webtalk.co/assaf.benyamini

https://assafcontent.ghost.io/

https://anchor.fm/assaf-benyamini

https://www.youtube.com/watch?v=sDIaII3l8gY

https://www.youtube.com/channel/UCX17EMVKfwYLVJNQN9Qlzrg

https://twitter.com/MPn5ZoSbDwznze

https://www.facebook.com/profile.php?id=100066013470424

G. Подолу е мојата кореспонденција со “Gal Yam Studio”:

За Асаф – следејќи ја вашата апликација до Галијам студио

Вторник, 18 октомври во 10:47 часот

Ги гледате објавите на мојата веб-страница како форма на „срамување“ – сепак мора да разберете 2 работи:

1) Дозволено ми е да објавувам на мојата веб-страница што сакам – и не мора никого да прашувам.

2) Државата Израел нè доведе нас (проѕирната заедница на инвалиди) во ситуација кога немаме друг избор или опција.

Дали работите ве антагонизираа? Антагонизмот постои кон нас вака или онака автоматски – така што твоите зборови немаат значење за мене.

И со сета почит, што е поважно или позначајно: вашите чувства на антагонизам и чувствата на многу други луѓе – или инвалиди кои би можеле да завршат на улица и да умрат таму?

И не очекувам да одговорите на тоа – и оставете го прашањето за антагонизам, а јас ќе ги сумирам работите накратко:

Работите ги правам на овој начин затоа што нема друг избор или опција (на крајот на краиштата, што очекувате да правиме: да не се обидуваме да се бориме со политика која не дозволува луѓето да останат живи?).

Поздрав,

асаф бенјамини.

пост Скриптум. Ќе нагласам дека ниту јас немам намера да ја чувам нашата кореспонденција во тајност – на крајот на краиштата, тука нема ништо тајно. Ќе го објавам она што е потребно според моја проценка.

Во вторник, 18 октомври 2022 година во 10:34:09 GMT +3, Gal Yam Studio < [email protected] > Напишано од:

Сокриј ја оригиналната порака

Здраво Асаф,

Гледам дека на вашиот сајт наведувате кореспонденција со компании од кои барате помош, што ме направи автоматски антагонист,

Ова не е во согласност со нашите вредности и јас го гледам како „срам“ за сите намери и цели (што ако некоја компанија не е заинтересирана да ви даде услуга бесплатно, дали ја информирате компанијата како правилно обелоденување што ќе го објавите преписката пред неа до сите засегнати?)

Очекувам дека мојата преписка со вас нема да биде објавена и ќе остане само меѓу мене и вас!

Во врска со вашето прашање, како што мислевте, да нашата услуга чини пари.

Ние сме тим од околу 10 вработени кои треба да живеат од овие услуги, бидејќи е непрофитна организација, секако дека сум подготвен да дадам попуст, но за жал не можам да ги субвенционирам.

Поздрав,

Нур Гал Јам | извршен директор

извршен директор | Наор Гал Јам

www.galyam-studio.co.il

Добре дојдовте да гледате што препорачуваат клиентите

 

Во вторник, 18 октомври 2022 година во 10:22 часот од Асаф Бињамини <‪[email protected] >:‬

Тоа би можело да биде практично релевантно за мојата страница disability5.com која се занимава со прашањето на лицата со посебни потреби.

Но, тука има проблем: претпоставувам дека ова е платена услуга. Ќе напоменам дека не се жалам за ова – очигледно вие заработувате од тоа – и се разбира, тоа е сосема во ред. Но, поради моите ниски примања (живеам со додаток за инвалидност од Националниот институт за осигурување) не можам да си дозволам да го платам. Има многу членови во нашето движење чија економска состојба е многу полоша од мојата – апсолутно е јасно дека луѓето кои се принудени секојдневно да одлучуваат помеѓу купувањето на основните прехранбени производи и купувањето на основните лекови, па дури и се во опасност да бидат исфрлен на улица поради неможност да плати кирија нема да може да плати за графички услуги.

Поздрав,

асаф бенјамини.

Во вторник, 18 октомври 2022 година во 10:13:09 GMT+3, Gal Yam Studio< [email protected] > Напишано од:

Знаеме како да обезбедиме услуги за графика и дизајн, карактеризација и развој на веб-страници и целни страници и органска промоција за веб-страници.

Дали една од услугите што ти ги напишав е релевантна за тебе?

Благодарам

Поздрав,

Нур Гал Јам | извршен директор

извршен директор | Наор Гал Јам

www.galyam-studio.co.il

Добре дојдовте да гледате што препорачуваат клиентите

 

Во вторник, 18 октомври 2022 година во 10:10 часот од Асаф Бињамини <‪[email protected] >:‬

Учесник сум во борбата на инвалидите во Израел од 2007 година. Од 10 јули 2018 година тоа го правам како дел од движењето „Натагвер“ – проѕирни инвалиди.

Ве прашувам дали сте во можност да ни понудите технолошки алатки кои можат да ни помогнат.

Се разбира, прашањето е општо, а не конкретно.

Поздрав,

асаф бенјамини.

пост Скриптум. Менаџер на нашето движење е г-ѓа Татјана Кадочкин и

нејзините телефонски броеви се: 972-52-3708001. и: 972-3-5346644.

Таа се јавува на телефон во недела-четврток од 11:00 до 20:00 часот.

Таа зборува руски на многу високо ниво на мајчин јазик – но и хебрејски.

Во вторник, 18 октомври 2022 година во 10:01:40 GMT+3, Gal Yam Studio< [email protected] > Напишано од:

Здраво Асаф,

Јас се викам Наор од тетратка Галијам Студио, не контактиравте за „технолошки алатки“ преку нашата веб-страница.

Напишавте многу во вашата е-пошта, но не можев да разберам како можеме да ви помогнеме?

Би ценел доколку бидете прецизни во вашето барање/потреби

благодарам и имај убав ден

Поздрав,

Нур Гал Јам | извршен директор

извршен директор | Наор Гал Јам

www.galyam-studio.co.il

Добре дојдовте да гледате што препорачуваат клиентите

 

assaf benyamini< [email protected] >

До:

Гал Јам студио

Вторник, 18 октомври во 10:50 часот

И како заклучок: нема да можам да се приклучам на вашата услуга – не можам да платам.

Мислам дека тоа ги сумира работите.

Поздрав,

асаф бенјамини.

‫Во вторник, 18 октомври 2022 година во 10:01:40 GMT+3, Gal Yam Studio< [email protected] > Напишано од:‬

Здраво Асаф,

Јас се викам Наор од тетраткаGalyamStudio, не контактиравте за „технолошките алатки“ преку нашата веб-страница.

Напишавте многу во вашата е-пошта, но не можев да разберам како можеме да ви помогнеме?

Би ценел доколку бидете прецизни во вашето барање/потреби

благодарам и имај убав ден

Поздрав,

Нур Гал Јам | извршен директор

извршен директор | Наор Гал Јам

www.galyam-studio.co.il

Добре дојдовте да гледате што препорачуваат клиентите

H. Подолу е објавата што ја поставив на социјалната мрежа Фејсбук во вторник, 18 октомври 2022 година:

Како што знаете, овие денови продолжува војната меѓу Русија и Украина. Минатата недела, претседателот на Русија, Владимир Путин, издаде упатство/наредба за опсежна операција за регрутирање од руските граѓани. Сепак, многу руски граѓани се противат на војната и се обидуваат да најдат каков било начин за да не бидат испратени на фронтот – многумина се обидуваат да побегнат од земјата, а излегува дека постои широко распространет феномен за кој многу помалку се слуша во ИЗРАЕЛ: Руски граѓани кои избираат да се осакатуваат и да станат инвалиди – и тоа за да не бидат повикани во војска и да не преземат Дел од злосторствата што ги предизвикуваат деновиве е руската армија. Ова го прочита на Интернет на руски јазик (голем дел од социјалните мрежи се блокирани таму по наредба на властите – но дел од Интернетот функционира,

Да напоменам дека не знам руски (а исто така го добив рускиот превод на фразата „како да се скрши рака“ од Google Translate и се разбира сам не го преведов) – и сите постови на руски што ги поставив на социјалната мрежа vk.com се текстови поврзани со борбата на инвалидите кои ги добив од преведувачки компании.

Како и да е, кога ја напишав фразата во лентата за пребарување на веб vk.com

Как сломать руку-како да се скрши рака Добив многу резултати.

Во некои од заедниците доаѓам до invk.com Откако ја внесов оваа фраза за пребарување, веќе почнав да оставам пораки.

Ова е уште еден начин на дејствување (малку вознемирен и криво…) кој го најдов.

Секој што сака да ме нападне за ова е добредојден – навистина не ми е гајле.

I. Подолу е објавата, која ја поставив на Фејсбук страницата „Компјутери за бесплатна донација“:

асаф Бењамини

До: „Компјутери за бесплатна донација“.

Предмет: Инспекција на опрема.

Почитувани госпоѓи/Господа.

Пред околу шест месеци купив лаптоп компјутер pcdeal.co.il.

Неодамна (ги пишувам овие зборови на 21 октомври 2022 година) мојот компјутер имаше неколку дефекти што се случуваат случајно: црн екран што ненадејно се појавува, компјутер што одеднаш се замрзнува и копчиња на тастатурата кои одеднаш не реагираат.

Компанијата од која го купив компјутерот (компанија pcdeal.co.il) се наоѓа во северниот регион – и бидејќи живеам во Ерусалим, очигледно им го донесов компјутерот, ја тестирав опремата во лабораторија, а потоа ја вратив опремата и повторното инсталирање кај мене ќе биде многу тежок процес кој ќе потрае долго време (и затоа веројатно нема да биде возможно – и иако има гаранција за целата опрема) – и тоа е затоа што тука има две дополнителни тешкотии:

1) Немам автомобил или возачка дозвола – па немам можност сам да им го донесам компјутерот. Поради мојата физичка попреченост, моите економски тешкотии како и значителната географска оддалеченост, не е возможно да ја донесам опремата до компанијата со такси.

2) Поради мојата физичка попреченост, не можам сам да ја пакувам опремата дома во картон пред да ја префрлам во лабораторија. Токму од истата причина, не можам да се грижам за повторно инсталирање на компјутерот откако ќе се врати од тестот.

Затоа, барам компанија активна во областа Ерусалим, од која може да се добие оваа услуга.

Совршено ми е јасно дека гаранцијата на компјутерот нема да биде релевантна во таков случај – сепак, бидејќи способноста за работа со компјутер е суштинска работа овие денови, не можам да си дозволам подолг период од неколку недели или можеби дури и повеќе во кои нема да имам пристап до компјутер (ова е единствениот компјутер што го имам дома – и во мојата ситуација не можам да си дозволам да купам друг компјутер). И има уште еден проблем/тешкотии: живеам со многу ниски примања – инвалидски додаток од Националниот институт за осигурување. Затоа, не можам да купам нов компјутер наместо компјутерот што го имам сега, кој ги има сите грешки што ги опишав. И уште повеќе: поради сериозноста на мојата ситуација,

Што мислите, кое би можело да биде решението во таков случај?

Поздрав,

Асаф Бињамин,

Улица Костарика 115,

Влез А-стан 4,

Кирјат Менахем,

Ерусалим, поштенски код: 9662592.

моите телефонски броеви: дома-972-2-6427757. Мобилен-972-58-6784040.

Факс-972-77-2700076.

пост Скриптум. 1) Мој матичен број: 029547403.

2) Мои адреси на е-пошта: [email protected] или: [email protected] или: [email protected] или: [email protected] или: [email protected] или: [email protected] или: [email protected]

Ј. Подолу е мојата кореспонденција од групата на Фејсбук „Азија4:Преводи и ажурирања од светот на АзијатаОд недела, 23 октомври 2022 година во 7:20 часот:

активни,

assaf benyamini сподели Група.

 

Една минута

До: „Asia4:Преводи и ажурирања од светот на Азијата“.

Го поседувам блогот disability5.com-повеќејазичен блог на јазици: узбекистански, украински, урду, азербејџански, италијански, индонезиски, исландски, албански, амхарски, англиски, естонски, ерменски, бугарски, босански, бурмански, белоруски, бенгалски, баскиски, грузиски , германски, дански, холандски, унгарски, хинди, виетнамски, таџикистански, турски, туркменски, телугу, тамилски, грчки, јидски, јапонски, латвиски, литвански, монголски, малајски, малтешки, македонски, норвешки, непалски, свахили, синхалски, кинески , словенечки, словачки, шпански, српски, хебрејски, арапски, паштунски, полски, португалски, филипински, фински, персиски, чешки, француски, корејски, казахстански, каталонски, киргистански, хрватски, романски, руски, шведски и тајландски.

Бидејќи ова е случај, како што е споменато во повеќејазичниот блог, јас многу ги користам услугите за автоматско преведување како што е Google Translate – и исто така автоматски преведувачки услуги на други пребарувачи како што се услугите за автоматско преведување ofbing.com, автоматскиот превод услугите на yandex.com како и услугите за автоматско преведување на microsoft.com

Забележав дека во сите овие преведувачки услуги, и без исклучок, преводите на или од туркменски се преводите во кои секогаш има повеќе грешки отколку преводите на или од кој било друг јазик (и секако ова не треба да се меша со преводите на турски – Турскиот и туркменскиот на крајот на краиштата се два различни јазици…).

Што мислите, кои би можеле да бидат објаснувањата за ова?

Во секој случај, ќе истакнам дека не знам туркменски (ниту еден збор) – а исто така ќе истакнам дека не сум компјутерски програмер и не знам ништо за механизмот на алгоритмите на автоматските преведувачки услуги. .

Поздрав,

асаф бенјамини.

Тамар Шаи-Чордекар.

Хммм не разбрав.. Од каде знаеш дека има грешки во туркменскиот (турски?) ако не го знаеш јазикот?

Колку што знам.. преведувачите на веб-страниците не преведуваат од изворниот јазик туку од англиски..

Но, не е јасно што точно сакавте да прашате/кажете?

Допаѓа

одговори

5 часа

асаф бенјамини

автор

Тамар Шаи-Чордекар. Има многу проблеми во преводот на туркменски – не во преводот на турски. Преводот на турски работи добро во системите за автоматско преведување (колку што знам турскиот и туркменскиот се два различни јазици – и дефинитивно можете да ме поправите ако грешам овде – би сакал да знам). Не го знам јазикот – сепак, бидејќи текстовите што ги преведувам во автоматските преводи се релативно многу долги (имаат неколку десетици илјади зборови) има работи што може да се забележат дури и без познавање на јазикот, на пример: моите лични податоци кои се испуштени и не се појавуваат во преводите, моите е-пошта адреси кои се прикажани погрешно (на крајот на краиштата, тие треба да бидат прикажани како што се на кој било јазик, на пример: мојата е-пошта [email protected]треба да се прикаже на овој начин на кој било јазик). И го поставувам следното прашање: зошто токму во преводите на туркменски или од туркменски има толку многу грешки, а повеќе од преводи од кој било или кој било друг јазик – се прашувам што може да биде причината за ова. И уште нешто што може да се забележи дури и без познавање на јазикот: во системите за автоматско преведување многу често кога се обидувате да преведете од туркменски на други јазици или од кој било јазик на туркменски, многу често добивате порака за грешка и системот не ја извршува операција – и тоа не се случува толку често во споредба со кој било јазик Друг. Се прашувам што би можело да биде причината зошто токму во преводите на или од туркменски, системот прикажува толку многу пораки за грешка, испушта толку многу детали што треба да се појавуваат сосема исто на кој било јазик. Секако, бидејќи не го знам јазикот, немам можност да ги проверувам работите надвор од тоа. Со почит, асаф бенјамини.

Допаѓа

одговори

1 тенок

активни

асаф бенјамини

Тамар Шаи-Чордекар. Во системите за автоматско преведување, преводите не се секогаш од англиски – и тие можат да преведуваат од кој било јазик на кој било јазик, според преференциите на корисниците.

Тамар Шаи-Чордекар.

асаф бенјамини. Хаха добро не знаев дека има туркменски јазик и д-р Гугл потврди дека има..

Јас не сум една од преведувачките, но кога сакам да преведувам на кинески, претпочитам да преведувам од англиски на кинески отколку од хебрејски на кинески. Можеби ова е првиот чекор што треба да го направите.

Второ, Google не може да го замени (ниту) крв и месо кој го разбира јазикот, па кога преведувате на толку многу јазици тоа е во смисла на “ти фати премногу, не фати”.. Јас би предложил да инвестираш на англиски превод, оние што сакаат да го читаат блогот ќе се потрудат да се преведат на Google.. кога ќе го направите ова сами изгледа непрофесионално, според мое лично мислење се разбира.

асаф бенјамини

Тамар Шаи-Чордекар. Не знам дали навистина ја забележавте содржината на моите зборови. Јас не преведувам, не работам во преведувачка компанија – и воопшто не се работи за тоа. Поставувам прашање за чудното однесување на автоматските преведувачи (на нивниот алгоритам или софтвер) кои токму во преводите на туркменски или од туркменски имаат потешкотии да дадат резултати и даваат пораки за грешки многу повеќе од преводите на кој било друг јазик. Ако не го знаеш одговорот на тоа, секако дека е легитимен – никој не знае се… Како и да е, твоето „леле“ ми изгледа многу на место. Навистина, постои туркменски јазик (на земја наречена Туркменистан, која, како што знаеме, беше дел од Советскиот Сојуз до почетокот на 1990-тите). Бидејќи не знам ниту туркменски ниту турски, не знам Не знам дали овие два јазика се слични јазици или не. Едноставно поставив прашање за чудното однесување на службите за автоматско преведување кога станува збор за туркменскиот јазик – и ништо повеќе. И сигурно можеш да се откажеш од „леле“ – сигурно не се обидував да кажам шега – и самото прашање е сериозно прашање, а не шега. Поздрав,

Тамар Шаи-Чордекар. И целосно се согласувам со вас дека услугите за автоматско преведување не можат навистина да го заменат човечкиот преведувач – особено кога станува збор за многу долгите текстови што ги преведувам. Принуден сум да се откажам од услугите на човечки преведувачи од сосема друга причина: моите ниски примања и неможноста да платам. Целосно сум свесен дека на овој начин добивам значително помалку добар резултат – но, како што споменавме, тешката финансиска состојба едноставно не ми дозволува ништо друго.

А зошто напиша „хахаха добро не знаев дека има туркменски јазик и д-р Гугл потврди дека има…“ – навистина не го знаеше тоа? Како некој што се занимава со превод на азиски јазици? Многу се сомневам ако не го знаете тоа – веројатно сте напишале дека Како цинична забелешка, туркменскиот јазик е еден од најважните јазици во земјите од поранешниот Советски Сојуз, па затоа ми е тешко да поверувам дека оние кои се специјализирани за преведувајќи ги азиските јазици навистина не знам дека постои таков јазик.. Во секој случај ми изгледа многу чудно…

Шерон Меламед

директор

Групен експерт во областа на телевизијата и филмовите [CTX].

+3

Не ја разбрав целта на постот и како се поврзува со ова?

Допаѓа

Шерон Меламед. Затоа ќе напоменам (повторно) дека поставувам прашање овде во врска со услугите за автоматско преведување, а што мислите дека би можело да биде објаснувањето за тоа што преводите од или до туркменски имаат толку многу проблеми и пропусти – повеќе од преводите од кој било или кој било друг јазик. Ќе нагласам (повторно) дека не преведувам и не работам за преведувачка компанија, а единствената цел на постот е да се постави прашањето за збунувачкиот однос на автоматските преводи во однос на туркменскиот јазик.

Шерон Меламед

директор

Групен експерт во областа на телевизијата и филмовите [CTX].

+3

Бидејќи овде никој не преведува од туркменски, се сомневам дали можете да најдете одговор на ова. Ова не е вистинската група.

Шерон Меламед. Која е вистинската група?

Шерон Меламед

директор

Групен експерт во областа на телевизијата и филмовите [CTX].

+3

Побарајте нешто за турски преведувачи

Шерон Меламед. Турскиот не е туркменски – тоа се два различни јазици. Во преводите на или од турски, автоматските преведувачи работат правилно – и нема толку многу грешки како во преводите на или од туркменски.

К. Подолу е пораката што ја испратив на различни места:

До:

Предмет: Постојани врски.

Почитувани госпоѓи/Господа.

Го поседувам блогот disability5.com – блог кој се занимава со проблемот на лицата со посебни потреби, изграден на системот wordpress.org – и зачуван на серверите на servers24.co.il

Секој пост на мојот блог има врска што води до неа – која е постојаната врска.

Барам софтвер или систем на Интернет преку кој можам да ги дистрибуирам сите мои постојани врски што е можно пошироко на Интернет.

Дали знаете такви системи или софтвер?

Поздрав,

асаф бенјамини,

Улица Костарика 115,

Влез А-стан 4,

Кирјат Менахем,

Ерусалим,

Израел, поштенски код: 9662592.

Телефонски броеви: дома-972-2-6427757. мобилен-972-58-6784040. факс-972-77-2700076.

пост Скриптум. 1) Мој матичен број: 029547403.

2) Постојаните врски на blog disability5.com:

 

Список со броеви:

https://docs.google.com/document/d/1hCnam0KZJESe2UwqMRQ53lex2LUVh6Fw3AAo8p65ZQs/edit?usp=sharing

 

или:

https://dev-list-in-the-net.pantheonsite.io/2022/10/10/Permalinks-of-post…om-list-numbered/‎

 

Ненумериран список:

https://docs.google.com/document/d/1PaRj3gK31vFquacgUA61Qw0KSIqMfUOMhMgh5v4pw5w/edit?usp=sharing

 

или:

https://dev-list-in-the-net.pantheonsite.io/2022/10/09/Permalinks-your-Fuss…-disability5-com/‎

 

2) Мои адреси на е-пошта: [email protected] или: [email protected] или: [email protected] или: [email protected] или: [email protected] или: [email protected] или: [email protected] или: [email protected] или: [email protected]

L. Подолу е пораката за е-пошта што ја испратив до комитетот „Сал Шикум“ на округот Ерусалим на Министерството за здравство:

И мислам дека би било многу поправилно самите прашања да се третираат на факт – и да не се отфрли потребата од тестирање или корекција на недостатоците што ги посочив исклучиво затоа што сум дефиниран како ментално предизвикан.

Не се сомневам дека доколку точно истата содржина ви беше испратена од професионалец – социјален работник, психолог итн., ќе се однесувавте кон неа на фактичен и сериозен начин – сепак, си дозволувате да се извлечеш кога лицето кое ги истакнува недостатоците е емоционално оштетено.

Многу ми е жал што ова е однесување – и многу сум лут поради тоа.

Се разбира, системот што се води на овој начин никогаш нема да добие доверба – барем не за мене.

Поздрав,

Асаф Бенџамин.

Асаф Бенџамин< [email protected] >

До: „Сал Шикум“, Ерусалим.

Понеделник, 24 октомври во 11:07 часот

Од мене веќе долги години е спроведено длабинско истражување по сите теми во кои ви се обратив – и без исклучок.

Кога би било навистина возможно да се добијат разумни одговори во која било од темите на кои се осврнувам, навистина воопшто не би се обратил до вас.

Поздрав,

асаф бенјамини.

 

Во понеделник, 24 октомври 2022 година во 10:38:49 GMT+3, „Сал Шикум“, Ерусалим < [email protected] > Напишано од:

 

 

29 во Тишреј, 2018 година

24 октомври 2022 година

Референца: 959424822

 

во чест на

Г-дин Асаф Бењамини

 

Предмет: Вашата апликација до правниот оддел

 

Направено е барање во врска со вашата апликација до правниот оддел каде што се жалите дека не е можно да се контактира со тимот за поддршка на заедницата „Avivit“.

Се чини дека има привремен проблем со е-поштата на местото, но можете да контактирате со нив на кој било друг начин. Исто така, бидејќи добивате 3 посети на тимот неделно, можете да добиете помош и од тимот што доаѓа во вашиот дом.

Разбирам дека сте зафатени со многу прашања, но тешко е да одговорите на многуте прашања што доаѓаат од вас до нашата канцеларија и би благодарен ако можете да спроведете подлабока истрага пред да се обратите до разни и бројни страни со толку висока фреквенција.

Поздрав,

Мајкл Коен

Директор на психијатриска рехабилитација

Округ Ерусалим.

 

Копија: Правно одделение, Министерство за здравство

Адвокатката Шарона Евер Хадани, правен советник

Г-ѓа Бат Шева Коен, координатор на јавните истраги, стр. Окружен психијатар

Г-ѓа Шира Бигон, координатор за јавни истраги, Сал Шикум

М. Подолу е пораката што ја испратив на различни места:

До:

Предмет: пробни периоди.

Почитувани госпоѓи/Господа.

Од 2007 година учествувам во борбата на инвалидите во Израел – а од 10 јули 2018 година тоа го правам како дел од движењето „Нитгабер“ – проѕирни инвалиди на кои се приклучив.

Меѓутоа, кога станува збор за ширење на нашите пораки на Интернет и на социјалните мрежи, наидуваме на многу значајна тешкотија: многумина од нас се принудени секојдневно да одлучуваат помеѓу купување на основни прехранбени производи и купување лекови – и под овие услови, јасно е кои ги немаме, ниту ќе можеме да имаме буџети за рекламирање во догледна иднина.

Мислев да се обидам да ја надминам оваа тешкотија со приклучување кон рекламни системи на софтвер кои се во фаза на развој, и затоа за време на пробниот период во кој не сте сигурни дали системот навистина функционира или не, ние исто така не наплаќаме такса за користејќи го.

Затоа, моето прашање е: дали знаете некоја страница или систем на мрежата, каде што можете да најдете уреден список на такви страници?

Поздрав,

Асаф Бињамин,

Улица Костарика 115,

Влез А-стан 4,

Кирјат Менахем,

Ерусалим,

ИЗРАЕЛ, поштенски број: 9662592.

Телефонски броеви: дома-972-2-6427757. мобилен-972-58-6784040. факс-972-77-2700076.

пост Скриптум. 1) Мој матичен број: 029547403.

2) Мои адреси на е-пошта: [email protected] и: [email protected] и: [email protected] и: [email protected] и: [email protected] и: [email protected] и: [email protected] и: [email protected] и: [email protected]

3) Моја веб-страница: disability5.com

N. Подолу е пораката што ја испратив до социјалниот работник што ме придружува во заштитеното домување во вторник, 25 октомври 2022 година во 20:09 часот:

Јаху

/

испратени

Асаф Бенџамин < [email protected] >

До:

[email protected]

Понеделник, 24 октомври во 16:47 часот

Здраво Сара:

На последната домашна посета одржана вчера, повторно разговаравме за можноста за хоспитализација во психијатриски дом – и тоа во обид да го решиме проблемот со недостигот на следење на психијатриските лекови што ги земам. Како што објаснив, фондот за општо здравствено осигурување чиј член сум нема субвенција – а трошоците за хоспитализација во таков дом денес се такви што во никој случај не можам да ги платам. Исто така, префрлување на другчорганизација за одржување на здравјетоза мене не доаѓа предвид: ако се преселам во другачорганизација за одржување на здравјето, сите пари што ги платив за долгорочното осигурување во Clalitчорганизација за одржување на здравјето(кој се вика „Клалит мушлам“) бидејќи се приклучив на оваа програма на 1 февруари 1998 година ќе оди на одлив и нема да ми смета- И ако се зачленам во здравствен фонд, ќе морам да ја започнам сета долготрајна нега осигурување од почеток. Моментално имам 50 години – и секако, на таква возраст да го рестартирам долгорочното осигурување и да се откажам од повеќе од 24 години во кои сум платил за долгорочното осигурување во кое се наоѓам, многу не вреди. Во професионална смисла на економистите (не сум ниту економист, ниту експерт по економија – овој термин го знам сосема случајно) се вика „

Мислев да се обидам и можеби да најдам решение од друга насока: постои здружение наречено „The Group Association“. Професионалци како социјални работници, психолози, психијатри или други области на медицинска нега можат да поднесат барање до ова здружение за финансирање медицински третмани кои не се вклучени во здравствената кошничка.

Важно е да се разбере дека хоспитализацијата во психијатрискиот дом не е вклучена во кошничката за здравствена заштита во огромното мнозинство на случаи – и денес не можам да си дозволам да ја платам оваа услуга приватно. Така е и во мојот случај. Се разбира, ваквото однесување на државата Израел е многу неисплатливо дури и од чисто економска гледна точка, бидејќи кога луѓето се хоспитализирани поради ситуации на прогресивно запоставување, трошоците ќе бидат многу повисоки – но ова е реалноста, која не можеме промена.

„Групното здружение“ прифаќа барања за помош само од членовите на медицинскиот персонал и никогаш од пациентите директно – и поради оваа причина сите мои претходни барања до нив не беа испитани или разгледани.

Можете ли да контактирате со здружението на групата за помош во ова прашање?

Поздрав,

асаф бенјамини-жител од заштитеното домување на хостелот „Авивит“.

пост Скриптум. 1) Мој матичен број: 029547403.

2) Линк до веб-страницата на „групното здружение“:https://hakvutza.org/

3) Во нашиот разговор прашавте дали мојата веб-страница е онлајн. Па, мојата веб-страница на disability5.com е дефинитивно онлајн.

4) Ви ја испраќам пораката овде на WhatsApp бидејќи пораката што се обидов да ја испратам на е-поштата [email protected] ми се врати и не беше доставена до нејзината дестинација, односно: до вас. Се обидов да ја испратам оваа порака од мојата е-пошта [email protected]

О. Подолу е мојата кореспонденција од социјалната мрежа LinkedIn:

да го напишам ова писмо.

Мешулам Готлиб ги испрати следните пораки во 16:24 часот

Види го профилот на Meshulam

 

Мешулам Готлиб 16:24 часот

Иако многу ја ценам вашата работа, државата Израел има доволно проблеми на меѓународната арена, обраќањето кон странските новинари за да ги пуштат нашите валкани алишта само ги зајакнуваат рацете на мразителите на Израел. уредено)

Се надевам дека ќе се преиспитате и ќе ја продолжите напорната борба во границите на државата

ДЕНЕС

Асаф Бењамини ги испрати следните пораки во 10:33 часот

Прикажи го профилот на Assaf

 

Асаф Бењамини 10:33 часот

Како што веќе објаснив, јас веќе се обидов да ја водам борбата во границите на земјата многу, многу години – и бидејќи ниту една власт или владина канцеларија не е подготвена да помогне, а имајќи предвид дека државата Израел инсистира многумина години откако ги оставив лицата со посебни потреби во мојата ситуација без релевантна адреса за многу прашања, всушност немам избор или опција Друго. Поради овие причини, цврсто ја отфрлам вашата рецензија и мислам дека содржи и многу голем степен на лицемерие: на крајот на краиштата, ако сте во оваа ситуација, и вие би го направиле истото (ако не и многу полошо и побезобразно од тоа )… но зошто воопшто би сакале да размислите за ова? На крајот на краиштата, тоа не не ве засега и нема никаква врска со вас – а всушност нема никаква врска со никого – и се додека оваа политика продолжува, јас ќе продолжам да контактирам на што повеќе места. Во ова прашање нема да примам нарачки – нема да ми кажете со кого да контактирам, а со кого да не контактирам!! Со почит, Асаф Бињамини.

P. Подолу е е-поштата што му ја испратив на филмскиот режисер Тали Охион:

 

Асаф Бенџамин< [email protected] >

До: Тали Охаион.

Петок, 28 октомври во 23:02 часот

Здраво на г-ѓа Тали Охион:

Од нашата кореспонденција на социјалната мрежа Фејсбук од пред ден-два разбрав дека телефонски ве контактирал новинар со кого контактирав преку социјалната мрежа Линкедин.

По нашиот разговор се обидов да сфатам кој е тој новинар (имам многу голем број контакти на социјалната мрежа LinkedIn) – и кога ти ја испратив пораката на Фејсбук дека возиш и од сосема разбирливи причини не можеше проверете го во тој момент.

Видов дека пораката на Фејсбук ви ја испрати новинарка Хедер Хејл-Дали е таа? А ако не, можете ли да ми кажете кој е новинарот што ве контактирал?

Поздрав,

асаф бенјамини.

Q. Подолу е пораката што и ја испратив на американската новинарка Хедер Хејл преку социјалната мрежа LinkedIn:

Хедер Хејл

Врска од 2 степен

  • 2н.д

Филмски и ТВ писател, режисер, продуцент во Хедер Хејл продукција

ДЕНЕС

Асаф Бењамини ги испрати следните пораки во 21:56 часот

Прикажи го профилот на Assaf

 

assaf benyamini 21:56 часот

моето писмо до Хедер Хејл.

Неодамна ви пишав за проблеми со лицата со посебни потреби. Откако му се јавивте на Тали Охаион – многу професионален и талентиран израелски режисер, таа ми напиша дека можеби сакате да имате интервју со мене.

Како и да е, можете да ми пишете на [email protected]

Јас зборувам хебрејски и понекогаш имам потешкотии со англискиот јазик – но ќе се трудам напорно бидејќи прашањето за лицата со посебни потреби ми е многу важно.

Затоа, слободно јавете ми се или ми е-пошта во секое време.

Асаф Бењамини.

R. Еве некои од моите врски:

Доаѓа движење кај банкарите

подготвувајќи го кој Бриз кај него

Тали Охаион – многу талентиран израелски режисер

- Дали најдовте грешка? Кажи ми за тоа -
Print Friendly, PDF & Email
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE