" /> Akibat krisis. - מידע לאנשים עם מוגבלויות
Skip to content
Home » הפוסטים באתר » Akibat krisis.

Akibat krisis.

Kepada:

Subjek: Perlindungan daripada akibat krisis

Tuan dan puan yang dihormati.

Seperti yang anda ketahui, selama beberapa hari (saya menulis ini pada 3 Jun 2022) terdapat kebimbangan mengenai krisis serius yang berlaku dalam bidang keselamatan pemakanan di seluruh dunia, ini disebabkan oleh beberapa keadaan:

1) Perang antara Rusia dan Ukraine, yang hampir sepenuhnya menghentikan kemungkinan pengimportan gandum, bijirin, dan jagung daridi sana, yang diketahui membentuk kira-kira 30 hingga 40 peratus daripada stok tanaman ini di seluruh dunia, dan sebaliknya, terdapat potensi besar untuk mengimport produk ini dari China dan India, yang pada masa kini masih jauh dari dapat dilaksanakan, dan ini amat sukar dilakukan atas sebab politik juga (negara-negara yang pernah menjadi mangsa empayar barat dalam sejarah kini tidak mahu bekerjasama, melihat dunia barat dipersalahkan atas krisis itu, dan begitulah keadaannya, dan ia hanya perlu membayar harganya. Sudah tentu, percubaan untuk menjelaskan kepada pemerintah negara-negara ini bahawa krisis itu adalah antarabangsa dan akhirnya semua penduduk dunia akan menderita akibatnya tanpa mengira siapa yang harus dipersalahkan. –penjelasan ini menghadapi telinga pekak, dan selalunya kemarahan dan pemikiran sejarah,diikuti dengan keinginan untuk membalas dendam oleh kuasa penjajah dahulu, yang jauh lebih penting daripada keprihatinan ikhlas terhadap krisis global yang berterusan dan memburukkan lagi yang, pada akhirnya, akan merugikan mereka juga).

2) Kembalinya krisis COVID ke China, yang pelabuhannya diketahui memainkan peranan yang sangat penting dalam perdagangan banyak bahan mentah diindustri makanan di dunia. Berikutan kembalinya krisis dan penutupan ketat di sana, terdapat kerosakan yang ketara terhadap kemungkinan pengangkutan dan perdagangan maritim yang datang dari sana, berfungsi dengan baik, yang menyebabkan pengurangan bekalan banyak produk.

3) Seperti yang anda ketahui, dalam beberapa bulan kebelakangan ini, terdapat peningkatan ketara dalam harga bahan api di seluruh dunia, yang meningkatkan kos pengangkutan dan penyimpanan dalam penyejukan, dan sudah tentu meningkatkan harga produk, termasuk keperluan asas makanan di dunia.

4) Akibat yang tidak berkesudahan dan memusnahkan krisis iklim: kemarau, penguncupan kawasan yang sesuai untuk pemprosesan atau penanaman pertanian, jumlah saliran mengenai jumlah pemendakan: jumlah hujan yang sangat besar turun dalam jangka masa yang singkat yang menyebabkan banjir dan banjir besar, yang, selain daripada melakukan kerosakan kepada nyawa dan harta benda manusia, memudaratkan kawasan pertanian juga. Sebaliknya, kita melalui tempoh masa yang sangat lama, kadang-kadang bertahun-tahun di mana tidak ada kemungkinan untuk menyokong banyak tanaman kerana kekurangan hujan dan tempoh kemarau yang panjang.

Di samping itu, trend penggurunan dan gelombang haba yang melampau menyebabkan kehabisan sumber air, yang, tentu saja, menimbulkan ancaman yang sangat serius kepada populasi yang besar, dan juga menyukarkan rezeki pertanian dan bekalan makanan di seluruh dunia. .

5) Dan alasan khusus Israel: kesesakan lalu lintas di pelabuhan, baik di Pelabuhan Haifa dan di Pelabuhan Ashdod, yang menyebabkan pengimport di Negara Israel terpaksa menyerap lebihan kos yang disebabkan oleh syarikat perkapalan asing. Seperti yang anda tahu, masalah ini tidak berlakudiselesaikan dalam jangka masa yang lama atas sebab politik dan masalah yang tidak dapat diselesaikan dalam bidang perhubungan buruh di Negara Israel.

 

Seperti yang anda ketahui, hasil daripada realiti ini adalah kenaikan harga, yang paling menderita adalah, seperti biasa, kelas lemah yang berada dalam kesusahan ekonomi di pelbagai negara.

Sebagai orang kurang upaya yang hidup dengan elaun dan tergolong dalam kategori ini, saya ingin bertanya: Adakah pada masa ini terdapat mana-mana organisasi politik dan/atau awam, di NegeriIsrael atau di tempat lain di dunia, matlamat siapakah untuk mencuba dan mengurangkan kerosakan kepada orang-orang ini dan membantu mereka bertahan? Adakah terdapat sebarang maklumat yang anda boleh gunakan tentang perkara ini?

salam,

Asaf Benyamin

Costa Rica St. No. 115,

Pintu Masuk A.- Pangsapuri 4,

Kiryat Menachem

Baitulmaqdis

Israel, Poskod: 9662592.

Nombor telefon: Rumah -972-2-6427757 .

Mudah Alih- 972- 58-6784040.

Nombor faks–97277-2700076.

Puan B. 1) Nombor ID saya: 029547403

2) E-mel saya : [email protected]

Dan: [email protected]

Dan: [email protected]

Dan: [email protected]

Dan: [email protected]

Dan: [email protected]

Dan: [email protected]

Dan: [email protected]

Dan: [email protected]

3) Saya akan ambil perhatian bahawa saya tergolong dalam populasi yang lemah, dan hidup di atas aelaun hilang upaya daripada Institut Insurans Negara. Oleh itu saya juga tergolong dalam populasi yang pastinya mungkin terlukaoleh krisis sedemikian dengan cara yang paling teruk dan sukar.

4) Laman web saya:/https://disability5.com

5) Dan saya mempunyai soalan tambahan: Adakah pada masa ini terdapat bidang penyelidikan saintifik dan/atau teknologi yang berpotensi untuk menerajui penyelesaian seperti ini atau penyelesaian lain? Dan jika ya, sejauh manakah mereka mempromosi dan menerima penyelidikan danbelanjawan pembangunan daripada kerajaan dunia?

6) Di bawah adalah beberapa pautan ke artikel (dalam bahasa Ibrani) yang baru-baru ini diterbitkan dalam akhbar Israel mengenai perkara itu:

https://www.israelhayom.co.il/business/article/8528423

 

https://www.calcalist.co.il/world_news/article/ryi9v2cvc

 

https://www.mako.co.il/nexter-magazine/bite_from_tomorrow/Article-4375d0721cd1d71026.htm

https://www.globes.co.il/news/article.aspx?did=1001400653

7) Saya akan ambil perhatian bahawa saya seorang yang berbahasa Ibrani, dan pengetahuan saya tentang bahasa asing sangat terhad. Kecuali bahasa Inggeris tahap sederhana hingga rendah dan bahasa Perancis tahap sangat rendah saya tidak mempunyai pengetahuan lanjut dalam bidang ini.

Saya dibantu oleh sebuah syarikat terjemahan profesional untuk menulis dokumen ini.

 

Print Friendly, PDF & Email