Visit BlogAdda.com to discover Indian blogs getLinks(); ?> Shtojca optinmonster.com. - מידע לאנשים עם מוגבלויות

Shtojca optinmonster.com.

Tek:

Subjekti: operacione shtesë.

Të nderuara zonja / Zotërinj.

Unë zotëroj blogun disability5.com i cili merret me çështjen e personave me aftësi të kufizuara. Blogu u ndërtua në sistemin wordpress.org dhe u ruajt në serverët e servers24.co.il

E lidha blogun me llogarinë time në google analytics të cilën e hapa, duke përdorur një shtojcë të dedikuar WordPress për këtë qëllim.

Kur instalova shtesën (dhe qëllimi ishte të lidhja blogun tim vetëm me Google Analytics – dhe jo me ndonjë veprim tjetër) – disa shtojca të tjera u instaluan gjithashtu automatikisht në blogun tim:

rezultati aiseo, wpforms, trustpulse si dhe shtojca optinmonster

Si mund të përdoren këto shtojca për të promovuar faqen në motorë të ndryshëm kërkimi? Dhe nëse këto shtojca nuk përdoren për të promovuar faqen direkt në motorët e kërkimit, çfarë përdorimesh mund t’i bëhen gjithsesi?

Të fala,

assaf benjamini.

post Scriptum. 1) Lidhja me blogun tim:https://disability5.com

2) Lidhja për të shkarkuar plugin optinmonster nga dyqani i shtojcave WordPress:

https://www.disability55.com/wp-admin/admin.php?page=optin-monster-settings

 

A. Më poshtë është mesazhi që u dërgova pedagogëve në universitete të ndryshme në fushën e studimeve arabe dhe islame:

 

Tek:

Subjekti: Kam aplikuar.

Të nderuara zonja / Zotërinj.

Apelin po e dërgoj në vende të ndryshme. Unë jam i interesuar të di se cili është mendimi juaj në lidhje me temën që po ngre këtu.

Të fala,

assaf benyamini.

Më poshtë është mesazhi që dërgova në vende të ndryshme:

 

Tek:

Subjekti: Një propozim për një temë kërkimore.

Të nderuara zonja / Zotërinj.

Kam dëgjuar në media (nuk mbaj mend se ku dhe kur) për temën për të cilën do të shkruaj në rreshtat e mëposhtëm – dhe mund të jetë e mundur ta propozoj atë si temë për një investigim gazetaresk – sigurisht nëse ka gazetarë që do të ishte i interesuar të merrej me të.

Do të theksoja se nuk jam gazetar apo profesionist i fushës – dhe këtë mesazh po e shkruaj vetëm si sugjerim – dhe asgjë përtej kësaj.

Dhe për vetë temën:

 

Siç e dimë, në Luftën Gjashtë Ditore, në qershor 1967, Shteti i Izraelit pushtoi Bregun Perëndimor, Gadishullin Sinai dhe Lartësitë Golan. Deri pak para pushtimit të Lartësive të Golanit nga IZRAEL, një popullsi (ndoshta një popullsi turkmene – por mund të ketë qenë një popullsi e një kombësie ose feje tjetër) jetonte atje që numëronte disa dhjetëra mijëra njerëz.

Kur forcat e IDF mbërritën në zonë, kjo popullsi nuk ishte aty. Çështja është jashtëzakonisht e çuditshme: askush nuk ka një shpjegim për këtë mister: si është e mundur që një popullsi prej disa dhjetëra mijëra njerëzve thjesht të zhduket menjëherë?

Sigurisht që mund të ketë disa shpjegime të mundshme, por askush nuk e di se çfarë ka ndodhur në të vërtetë:

Një mundësi është që ISRAEL i deportoi ata në territorin sirian, por ka një problem me këtë shpjegim: nëse vërtet ishte kështu, atëherë si mund të ndodhte që media arabe në atë kohë (dhe siç e dimë e bën këtë në një shkallë ose një tjetër edhe sot) e injoroi plotësisht – dhe në të gjitha Në vitet që kanë kaluar që atëherë, kjo media nuk e ka përmendur këtë çështje dhe nuk është përpjekur ta përdorë atë kundër ISRAEL – siç mund të pritej në një situatë të tillë?

Mundësia e dytë, natyrisht, është që të ketë pasur një largim të organizuar të kësaj popullsie në zona të tjera të Sirisë pak para luftës dhe nëse vërtet kështu ka ndodhur, lind pyetja nëse mund të ketë pasur një lloj koordinimi mes ata dhe IZRAEL – dhe nëse po, cilat ishin interesat e përbashkëta që çuan në një lëvizje të tillë.

Dhe mundësia tjetër është, natyrisht, që regjimi sirian, pak para shpërthimit të luftës, u sigurua që kjo popullsi të largohej nga zona (ose t’i dëbonte në të vërtetë) – atëherë lind pyetja se pse u bë kjo dhe çfarë interesash ajo shërbeu.

 

Dhe një çështje tjetër çuditëse është heshtja e mediave: që atëherë e deri më sot, përveç mediave arabe, të gjitha mediat e tjera, në IZRAEL apo në botë, nuk e përmendin këtë çështje dhe është e dyshimtë nëse mund të gjeni qoftë edhe një të publikuar. artikull mbi temën – në IZRAEL apo në botë. Pra, çfarë po përpiqen të fshehin këtu? Kush ka interes edhe sot që afera të heshtë dhe të mos e përmendë?

 

Dhe për të përmbledhur: shumë pyetje – dhe misteri mbetet i njëjtë në 50 vitet që kanë kaluar që atëherë deri më sot – 12 tetor 2022.

Të fala,

assaf benyamini,

Rruga 115 Kosta Rika,

Hyrja A-banesa 4,

Kiryat Menachem,

Jerusalemi,

ISRAEL, kodi postar: 9662592.

numrat e mi të telefonit: në shtëpi-972-2-6427757. Mobile-972-58-6784040.

Faks-972-77-2700076.

post Scriptum. 1) Numri im ID: 029547403.

2) Adresat e mia të e-mail: [email protected] ose: [email protected] ose: [email protected] ose: [email protected] ose: [email protected] ose: ass.bemini @yandex.com ose: [email protected] ose: [email protected] ose: [email protected]

 

B. Më poshtë është korrespondenca ime me Verdan-një udhërrëfyes nga bujtina “Avivit”:

 

14 tetor

histori në vendMbi një mister refugjatët Ramatthe Golan

Yahoo/dërguar

Tek:

vardhan

E premte, 14 tetor në ora 5:13pasdite

Vardhan Shalom:

E lexova artikullin. Rezulton se mediat izraelite janë marrë me këtë çështje…

Natyrisht, duke qenë se ka pasur vërtet një deportim të gjerë të banorëve të kryer nga IZRAEL, mbetet pyetja se si është e mundur që mediat arabe në atë kohë nuk u përpoqën të përdorin gjerësisht këtë rast për të sulmuar IZRAEL-in dhe në këtë mënyrë përpiquni të veproni kundër nesh – siç mund të pritej prej tyre. Porsigurisht për ta kontrolluar këtë duhet të dini arabisht (dhe ndoshta veçanërisht arabisht sirian) në një nivel të lartë…

Për takimin tonë të radhës, do të përpiqem të mendoj për një temë/mister tjetër, që nuk ka lidhje në asnjë mënyrë me temën e këtij artikulli, për t’jua sjellë atë.

Të fala,

Dhe me bekimin e një feste të lumtur dhe Shabbat Shalom,

assaf benyamini-banor nga banesa e strehuar e bujtinës “Avivit”.

Të premten, 14 tetor 2022 në orën 12:00:30 GMT +3,vardhan < [email protected] > ka shkruar:

Vendi | Çfarë ndodhi me 130 mijë shtetasit sirianë që jetonin në lartësitë e Golanit në qershor 1967? Çfarë ndodhi me 130 mijë shtetasit sirianë që jetonin në lartësitë e Golanit në qershor 1967? Sipas versionit zyrtar izraelit, shumica e tyre u larguan thellë në Siri deri në fund të luftës. Sipas dokumenteve ushtarake dhe dëshmitarëve okularë, mijëra u dëbuan në një transport që të kujton atë të banorëve të Lod dhe Ramla në 1948.

Ndani në Facebook Ndajeni dhe miqtë tuaj do ta lexojnë artikullin falas Ndani një artikull me email Ndani një artikull me email përtej diskutimeve 17

 

mbaj

Ruani artikullin në listën e leximit

 

Leximi i Zenit Printoni një artikull nga Shay Fogelman-Tserovhashi. Fogelman Merr sinjalizime në emailin tuaj për artikujt nga Shay Fogelman Njoftime me email 29 korrik 2010 Era e fiqve të pjekur mbush hundën sapo hyni në fshatin Ramataniya. Në kulmin e verës ata tashmë janë shumë të pjekur dhe aroma e fermentimit është e dendur dhe shtypëse. Në mungesë të një vjelësi, fiqtë kalben në pemë. Pa një makinë prerëse, degët rriten të egra, duke copëtuar muret e shtëpive me bazalt të zi, duke thyer kornizat e dritareve të zhvendosura. Rrënjët e tyre të shfrenuara rrëzojnë gardhet prej guri që rrethojnë oborret. Të gjitha pllakat e kuqe janë zhdukur nga çatitë. Kalldrëmet u zhvendosën. Hekurat janë ende të varur në disa nga dritaret, por nuk ka më dyer. Vetëm gjarpërinjtë e verës dalin herë pas here nga nën gurët e një muri të shembur, zogjtë godasin fiqtë e kalbur dhe një derr i egër i stërmadh, i frikësuar, vrapon përgjatë shtegut, ndalon për një moment dhe kthen kokën mbrapa, sikur të debatonte nëse do të pretendonte pronësinë e tokës apo të ikte për jetën e tij. Në fund ikën.

 

Nga të gjitha dhjetëra vendbanimet dhe fshatrat siriane të mbetura të braktisura në Golan pas Luftës Gjashtë Ditore, Ramataniyeh konsiderohet fshati më i ruajtur. Ndoshta më shumë për shkak të vendbanimit të shkurtër hebre atje në fund të shekullit të 19-të dhe më pak për shkak të së kaluarës së tij bizantine, ai u shpall një vend arkeologjik menjëherë pas luftës dhe u shpëtua nga dhëmbët e buldozerëve.

 

Në regjistrimin e popullsisë siriane të kryer në lartësitë e Golanit në vitin 1960, kishte 541 banorë në Ramatania. Në prag të Luftës Gjashtë Ditore, aty jetonin rreth 700 njerëz. Sipas shumicës së vlerësimeve, midis 130,000 dhe 145,000 banorë jetonin në të gjithë zonën e Golanit të pushtuar nga Izraeli në vitin 1967. Në regjistrimin e parë të popullsisë izraelite, i cili u krye saktësisht tre muaj pas përfundimit të luftimeve, vetëm 6,011 qytetarë u numëruan në të gjitha territoret e Golanit. Këta jetonin kryesisht në katër fshatrat Druze që mbeten të banuara edhe sot e kësaj dite dhe pakica e tyre në qytetin e Quneitra, i cili u kthye në Siri pas Luftës së Yom Kipur.

 

– Reklamim –

 

Lindja e një narrative

 

Artikujt, përditësimet dhe komentet më të mira, çdo mëngjes direkt në email *

[email protected]

Ju lutemi shkruani një adresë emaili për t’u regjistruar

“Shpërngulja masive e banorëve sirianë u bë gjatë luftës dhe si pjesë e saj. Këtu sulmi izraelit ishte frontal dhe sirianët, të cilët u tërhoqën hap pas hapi, morën me vete edhe popullsinë civile”, shkroi Moshe Dayan, atëherë ministër. e Mbrojtjes, në artikullin “Dita e shtatë”, botuar në revistën amerikane “Life” dy muaj pas luftës. Artikulli trajtonte të ardhmen e territoreve të okupuara, por Dayan përshkroi në detaje versionin e tij të zhdukjes së banorëve të Golanit. “Kur ushtria siriane mbërriti në rrugën e saj për në një zinxhir fshatrash, banorët nxituan t’i evakuojnë ata. Ata morën familjet e tyre dhe familjet e tyre dhe u larguan në drejtim të lindjes, që të mos ndodheshin midis rreshtave dhe të goditeshin nga predhat e topave dhe bombat e avionëve. . Inkursioni izraelit në Siri ishte në të gjithë gjatësinë e frontit sirian, nga kufiri i Jordanisë deri në Liban dhe në një thellësi prej rreth njëzet kilometrash. Dhe kjo zonë, jashtë fshatrave Druze, tani e zbrazur nga civilë”.

 

Politikanët, personeli ushtarak dhe folësit e tjerë zyrtarë në atë kohë përshkruan gjithashtu popullsinë siriane që po ikte nga Golani në mënyrë të ngjashme. Gideon Raphael, përfaqësuesi i Izraelit në OKB, për shembull, iu përgjigj në një letër dërguar Sekretarit të Përgjithshëm të OKB-së pretendimeve të përfaqësuesit sirian se mijëra civilë u dëbuan nga shtëpitë e tyre në muajt pas luftës dhe vuri në dukje se “shumica e popullsia e Lartësive të Golanit u largua edhe para tërheqjes së forcave siriane”.

 

Një frymë të ngjashme ndoqën edhe gazetat e asaj kohe. “Shumica e popullsisë arabo-myslimane iku edhe para hyrjes së IDF-së”, shkruante Yoel Der në gazetën “Davar”, një muaj pas luftës. Sipas tij, “kjo arratisje nuk ishte e rastësishme, pasi këto vendbanime kishin karakter gjysmë ushtarak”. Në artikullin e Yehuda Ariel në “Haaretz”, në fund të qershorit, pretendohej se “fshatrat në Ramah u fshinë të gjithë pa përjashtim, të gjithë kishin frikë nga hakmarrja”.

 

Gazetari i “Davar” Haim Izek, i cili rreth një muaj pas luftës shkoi në një turne shtypi në Golan në emër të ushtrisë dhe i shoqëruar nga oficerë, u habit duke e përshkruar këtë. Për vizitën e tyre në postë dhe në fshatin Jalbinë, i cili sipas komandantit sirian kishte rreth 450 banorë në prag të luftës, ai shkruante: “Ushtarët u vranë, ose u kapën ose u arratisën. Dhe midis të arratisurve. ishte edhe e gjithë popullata joluftarake.Gratë, fëmijët dhe të moshuarit që ishin këtu.Të vetmit shpirtra që kanë mbetur për të shpëtuar në këtë post janë kafshët e braktisura të fermës, që enden shtigjeve dhe bulevardeve të etur dhe të uritur.Një viç i vogël i afrohet makinës sonë Përballë qëndrojnë dhe na shikojnë janë dy gomarë të dobët dhe ndërsa largohemi nga fshati na vështron një qen që ka harruar të leh.”

 

Në një numër special të “Talk of the Week”, për të shënuar përvjetorin e pushtimit të Golanit, Ruth Bundy shkroi: “Fshatrat arabë përgjatë rrugëve janë të braktisura…të gjithë ikën te njeriu i fundit para se IDF të arrinte në skena, nga frika e pushtuesit mizor. Ndjenja në pamjen e fshatrave të braktisura ndryshon midis përbuzjes përballë kasolleve të rrënuara Hamra – atë që regjimi ‘progresiv’ mundi t’u jepte fermerëve të tij – dhe midis pikëllimit në pamja e shtëpive relativisht të mirëmbajtura të fshatit çerkez Ein Zivan – budallenjtë, pse u desh të iknin; Mes ndjenjës së mirëqenies se territoret janë bosh nga njerëzit dhe të gjitha problemeve tona, 70 mijë muslimanë të tjerë nuk janë shtuar në pllajë,dhe mes një ndjenje shqetësimi përballë një lug të thatë dhe një pemishte të braktisur, përballë një fiku të madh pranë një shtëpie me çati të kuqe, përballë gjithë atyre shenjave të punës dhe vëmendjes, që mbeten si dëshmi e njerëzve që e donin shtëpinë e tyre”.

 

Me kalimin e viteve, kjo rrëfim ka depërtuar edhe në librat izraelitë jo-fiction dhe histori. Në librin “Historia e Golanit”, studiuesi Natan Shor, i cili ka shkruar më shumë se njëzet libra dhe më shumë se njëqind artikuj mbi historinë e tokës së Izraelit, zgjodhi të citojë letrën e pestë që Izraeli i dërgoi Sigurimit të OKB-së. Këshilli në përgjigje të pretendimeve siriane në lidhje me dëbimin e civilëve. Ai shkroi: “Para tërheqjes së tyre, autoritetet i dhanë ushtrisë siriane urdhëruar banorët e fshatrave në Golan që të braktisnin shtëpitë dhe pronat e tyre dhe menjëherë të linin fshatrat e tyre për t’u internuar brenda territoreve siriane. Vetëm banorët e fshatrave Druze në Golani i veriut nuk iu bind këtij udhëzimi.Nga të gjitha fshatrat e tjera banorët u zhdukën si tundja e dorës”.

 

Me kalimin e viteve, herë pas here u shfaqën edhe dëshmi të tjera, histori të ushtarëve dhe civilëve që ndodheshin në Golan në atë kohë dhe ishin dëshmitarë të drejtpërdrejtë ose morën pjesë aktive në dëbimin e nisur të civilëve. Dhe çuditërisht, edhe në studimet historike që konsiderohen serioze, shkrimtarët i shpërfillnin këto dëshmi dhe i qëndronin rrëfimit të arratisjes. “Kam dëgjuar prova që gjërat nuk ishin ashtu siç na ka thënë Izraeli zyrtar gjatë gjithë këtyre viteve,” thotë një studiues i madh në këtë fushë, i cili botoi një nga librat më të rëndësishëm të shkruar për Golanin disa vite më parë. “Me vetëdije nuk u mora me të dhe vendosa t’i përmbahem narrativës ekzistuese. Kisha frikë se i gjithë fokusi që do të krijohej rreth librit, do të përqendrohej në këtë çështje dhe jo në thelbin e kërkimit.”

 

Një tjetër historian e shpjegoi sjelljen e tij me rrjedhën duke mos dashur të etiketohej si “historian i majtë”. Ai pretendon se “ka pasur një arratisje dhe ka pasur një deportim. Edhe pse kjo është një temë që konsiderohet e diskutueshme, kushdo që ka hulumtuar periudhën e di saktësisht se ka pasur të dyja. Dëshmitë e dëbimit dhe parandalimit të kthimit ndoshta kanë mbërritur edhe tek unë, por Unë nuk kisha mjetet për t’i hulumtuar ato në thellësi dhe nuk ishte në qendër të kërkimit tim, prandaj nuk pashë asnjë kuptim të gërmoj në këtë çështje dhe as të shkruaj ndonjëherë për të, kryesisht për të shmangur etiketimin si historian. i cili mbajti qëndrim për çështjen komplekse”.

 

Ik në fusha

 

Ashtu si në frontin egjiptian dhe jordanez, fitorja izraelite në ’67 ishte e shpejtë dhe dërrmuese edhe në arenën siriane. Brenda 30 orëve luftime, nga mëngjesi i 9 qershorit deri në hyrjen në fuqi të armëpushimit, të nesërmen në orën 18:00, forcat IDF morën nën kontroll një rrip toke afërsisht 70 kilometra të gjatë dhe 20 kilometra të thellë mesatarisht. Ushtria siriane, e cila ishte e gërmuar dhe e pajisur mirë në të gjithë gjatësinë e saj dhe gjerësinë e frontit, u shpërbë në masë të madhe edhe para se të takohej me forcat sulmuese, edhe pse gëzonte një avantazh topografik.

 

Sulmi tokësor u parapri nga tre ditë bombardime artilerie dhe bombardime nga ajri. Shumë nga postat siriane u dëmtuan nga bombardimet, si dhe një numër i konsiderueshëm i shtëpive, hambarëve dhe objekteve civile në fshatrat afër tyre. Sigurisht që ka pasur edhe lëndime mendore. Këto ditë, ka filluar një eksod i civilëve drejt Damaskut – disa mijëra sipas shumë vlerësimeve.

 

Pas tre ditësh granatime të vazhdueshme, morali i luftëtarëve sirianë në poste ishte i ulët. Urdhrat nga shtabi i ushtrisë në Damask ishin ngurrues dhe ndonjëherë kontradiktore. Asnjë përforcim nuk ishte në dukje. Aty filloi edhe përvoja ushtarake. Sipas dëshmive të mbledhura në Siri pas luftës, fillimisht ushtarët e administratës u larguan nga baza. Pas tyre u tërhoqën edhe oficerët e lartë nga selia e divizionit në Quneitra dhe komandantët e disa njësive të vijës së parë. Bashkë me ta u larguan edhe disa qindra apo mijëra qytetarë të tjerë, anëtarë të familjeve të tyre. Me fillimin e sulmit tokësor izraelit, fluksi i refugjatëve u rrit.

 

Nuk ka dyshim se shumë qytetarë sirianë iu bashkuan forcave të ushtrisë në arrati para dhe pas sulmit izraelit. Shumë, por jo të gjithë. Sipas një vlerësimi sirian të bërë rreth një javë pas luftës, vetëm rreth 56 mijë qytetarë u larguan nga Golani në këtë pikë. Disa ditë më vonë, më 25 qershor, ministri sirian i Informacionit, Muhammad al-Zouabi, pohoi në një konferencë shtypi në Damask se vetëm 45,000 civilë ishin larguar nga zona e pushtuar. Në vapën e betejës nuk u bë asnjë regjistrim i rregullt i atyre që u larguan dhe sot është e pamundur të verifikohen apo mohohen të dhënat, por edhe nga dëshmitë e ushtarëve izraelitë del qartë se një numër i konsiderueshëm banorësh sirianë kanë mbetur në të gjithë Golanin. .

 

“Mbaj mend që pamë dhjetëra e ndonjëherë edhe qindra të tilla në fusha, jashtë fshatrave”, thotë Elisha Shalem, komandant i Batalionit të 98-të rezervë të parashutës. Pasi batalioni i tij mori pjesë në pushtimin e Samarisë veriore, ushtarët e tij u hodhën nga helikopterët në ditën e fundit të luftës në Golanin jugor, në zonën ku ndodhet tani Kibbutz Mitzer. “Qëllimi ynë ishte të depërtonim sa më thellë në Golan përpara se të hynte në fuqi armëpushimi”, thotë ai. “Ne pothuajse nuk shqetësoheshim për pushtimin e postave apo fshatrave. Numri i incidenteve të zjarrit me sirianët ishte shumë i ulët në sektorin tonë, ata ishin kryesisht të zënë me tërheqje. Në të njëjtën kohë kur ne zbritëm nga helikopterët. Një forcë tankesh dhe një kompani patrullimi dolën gjithashtu nga Lugina e Jordanit dhe që në momentin që u bashkuam me automjetet, u zhvendosëm me shpejtësi drejt lindjes, kryesisht në rrugët kryesore. Nuk u zgjatëm gjatë rrugës, kështu që nuk mund të vlerësonim me të vërtetë shtrirjen e fenomenit. Por gjatë gjithë lëvizjes sonë drejt lindjes, të gjithë fshatrat e mëdhenj dhe të vegjël që kaluam dukeshin të shkretë. Edhe kampet ushtarake ishin krejtësisht bosh, me përjashtim të disa ushtarëve individualë që u dorëzuan menjëherë kur na panë. Por më kujtohet me siguri që pamë qindra banorë në fusha dhe jashtë fshatrave. Na shikonin nga fusha, nga një distancë e sigurt, duke pritur se çfarë do të sillte dita. Popullsia civile nuk mori pjesë në lojë, as këtu e as askund tjetër në Lartësitë e Golanit. Megjithëse formalisht seksioni kishte armë, ne nuk

 

Shalem vlerëson se banorët janë larguar nga fshatrat sapo kanë filluar granatimet, por sipas tij, me siguri kanë pritur në zonë për t’u kthyer në shtëpitë e tyre pas përfundimit të luftimeve: “Ky është një model sjelljeje që e kemi njohur në pushtimet e mëparshme në lufta. Në Samari, ky ishte një model mjaft i zakonshëm. Yishuv, për të parë se ku po shkojnë gjërat. Këta ishin kryesisht njerëz të thjeshtë, ata sigurisht nuk ishin politikanë të mëdhenj dhe në mungesë të ndonjë lidershipi ata bënë gjënë më të nevojshme për mbrojnë shtëpitë dhe pronat e tyre”.

 

Përshkrimi i Shalemit mbështetet nga shumica e dëshmive të luftëtarëve të intervistuar për artikullin. Pothuajse të gjithë ata që kanë nxjerrë kokën nga APC-ja apo tanku i kujtojnë qindra qytetarë sirianë të mbledhur jashtë vendbanimeve, në dy ditët e luftimeve në Golan. Sipas dëshmive, shumë nga qytetarët lëviznin në lindje me autokolona, ndonjëherë së bashku me ushtrinë që tërhiqej, por shumë mbetën, duke shpresuar që jeta civile të kthehet në rrugën e tyre edhe nën sundimin e okupatorit.

 

nostalgji çerkeze

 

“Ditën që tanket filluan të pushtonin Golanin, ne mblodhëm një tufë të vogël gjërash dhe dolëm në fusha”, thotë Nadi T., i lindur dhe rritur në fshatin Ramataniya. Ai ishte 13 vjeç kur shpërtheu lufta. Sipas tij, përveç disa të moshuarve dhe të sëmurëve që kanë qëndruar në shtëpi, të gjithë banorët e fshatit janë sjellë ashtu atë ditë. “Kemi marrë disa gjëra, kryesisht ushqime, batanije dhe rroba, sepse netët e qershorit mund të jenë të ftohta në Golan, kam dashur të marr edhe fletoret e mia dhe dy libra që i kam huazuar nga një shok që jeton në Hoshniyeh, por babai. tha se nuk kishte kuptim, sepse së shpejti do të kthehemi në shtëpi dhe unë duhet të marr vetëm gjërat që me të vërtetë duhet”.

 

Edhe sot e kësaj dite, Nadit i vjen keq që nuk i ka marrë fletoret. Ai shkroi në to një ditar fëmijërie që u zhduk. Me të ikën librat, biçikletën e re që i bleu xhaxhai i tij në Damask dhe një medalje ari në garën e 100 metrave, të cilën Nadi e fitoi në një garë rrethi të zhvilluar në Quneitra, disa muaj para luftës. Por kujtimet nuk u zhdukën. “Kemi pasur një jetë të mirë në Ramatania, një jetë të thjeshtë dhe modeste, pa televizor dhe gjithë luksin me të cilin rriten fëmijët sot, ndoshta është nostalgjia e gjashtëdhjetë viteve, por të gjitha kujtimet e mia për Ramataninë janë pikturuar vetëm me ngjyra të bukura. Si fëmijë shkoja të lahesha në burimin që ishte ngjitur me fshatin, deri më sot e mbaj mend shijen e ujit të tij, askund në botë nuk kam hasur në ujë kaq të mirë. Kam bërë shumë shëtitje edhe nëpër arat përreth fshatit dhe kur isha dhjetë vjeç ndërtova një shtëpi prej druri midis degëve të një prej fiqve që rriteshin në oborrin tonë. Kisha shumë miq në fshat dhe në Khoshaniye aty pranë, ku studioja në shtëpi librin.

 

“Bujqësia ishte burimi kryesor i jetesës së fshatarëve”, thotë Nadi. “Si fëmijë, që në moshë të vogël punonim në arë, për ne ishte më së shumti lojë dhe na pëlqente t’i ndihmonim prindërit të punonin në parcelat, të cilat ishin shumë të vogla, nuk kishte traktorë apo pajisje të tjera mekanike për punë bujqësore. Me sa mbaj mend nuk kishte as pompa uji, pjesa më e madhe e parcelave vaditeshin nga kanalet që dilnin nga një nga dy burimet që ishin afër fshatit, në shtëpi kishte rrymë vetëm në mbrëmje, kur ata ndiznim një gjenerator. Ndonjëherë shkonim në Quneitra. Aty kishte një kinema të madhe dhe shumë dyqane. Shkonim në Khoshaniye në këmbë ose me biçikletë. Ndonjëherë hipnim gomarë ose kuaj.”

 

Për tre ditë, Nadi qëndroi me qenin e tij Khalil, katër vëllezërit e tij, dy prindërit dhe gjyshen e tij të vjetër në fushat afër Ramataniya, duke vëzhguar shtëpinë, duke u përpjekur të vlerësonin se cili do të ishte fati i tyre. Ai thotë se natën babai i tij kthehej në fshat për të mjelë dy lopët e familjes dhe për të sjellë copa mishi të thatë dhe një kavanoz reçel që e ëma e krijonte nga fiku. Por ai nuk u lejua të bashkohej me të atin dhe nuk u kthye më në shtëpinë e tij.

 

Nadi ishte djali i një prej familjeve të pakta çerkeze që jetonin në Ramatania. Të gjithë banorët e tjerë të fshatit ishin me origjinë turkmene. Sot ai jeton në Nju Xhersi, në komunitetin e vogël çerkez që emigroi në Shtetet e Bashkuara pas luftës. Disa nga anëtarët e familjes së tij ende jetojnë në Siri, kështu që ai nuk është gati të zbulojë emrin e tij të plotë ose të fotografohet për artikullin.

 

Ashtu si Ramatanya, edhe në vendbanimet e tjera në Golan popullsia ishte kryesisht homogjene. Në pesë fshatra në veri, për shembull, pikërisht në rrëzë të malit Hermon, jetonin Druze. Alevitët jetonin në tre fshatra në perëndim të tyre, njëri prej të cilëve, Reger, ka mbijetuar deri më sot. Në zonën e qytetit të Quneitrës kishte 12 fshatra çerkeze dhe në jug të tyre 14 fshatra të tjerë turkmen. Të krishterët jetonin kryesisht në vendbanimet përgjatë rrugës që të çonte nga jugu i pllajës në kryqëzimin e Rafidit. Në lartësitë e Golanit kishte edhe armenë, kurdë, mugrebe dhe huranë.

 

Pothuajse 80 për qind e banorëve ishin myslimanë sunitë, kryesisht pasardhës të fiseve nomade që erdhën për të kullotur kopetë e tyre në shekullin e 19-të. Shumica e tyre e panë se ishte mirë dhe krijuan vendbanime të përhershme. Vetëm dy për qind e banorëve të Rrafshnaltës në ’67 ishin nomadë. Më shumë se 7,000 refugjatë palestinezë, fshatrat e të cilëve u shkatërruan në Luftën e Pavarësisë, jetonin gjithashtu në Golan.

 

Shumica e banorëve jetonin në fshatra të vegjël bujqësore, me rreth 200 deri në 500 banorë. 20,000 banorët në qytetin e Quneitra-s gjithashtu siguronin jetesën kryesisht nga tregtia e produkteve bujqësore ose nga përpunimi i lëndëve të para vendase. Ndryshe nga opinioni popullor në Izrael, por bazuar në shumicën e studimeve dhe dëshmive, vetëm një pakicë e vogël e banorëve ishin të punësuar nga sistemi i sigurisë sirian.

 

Në prag të luftës, në Golan kishte 3700 lopë, një deri në dy milionë dele e dhi (në varësi të stinës) dhe 1300 kuaj, siç u bë e qartë nga dokumentet e degës së Ministrisë së Brendshme të Sirisë në Kuneitra. Nga dokumentet që u grabitën mësojmë se në vitin 66 nuk është blerë as edhe një traktor në të gjithë Golanin. Vetëm një mjet i ri mekanik bujqësor figuron në listat statistikore të atij viti, nën kategorinë “spërkatës me motor”.

 

Dhjetë ditët e para

 

“Fshatarët po kthehen në vendet e tyre”, raportoi më 16 qershor Zeev Schiff, shkrimtari ushtarak i Haaretz. “Dje ata filluan të lejojnë fshatarët që ishin fshehur në zonë të kthehen në fshatrat e tyre. Në rrugët e nivelit u panë fshatarë duke marshuar me shakerat e tyre drejt fshatrave. Ata gjithashtu vunë në dispozicion kamionë për gratë dhe fëmijët për t’i marrë. në fshatra”.

 

Në fund të javës, Adit Zertal përshkroi atë që pa në Davar HaShavu: “Nga një nga kodrat që zbret në rrugë, në një shteg të ngushtë dheu, një karvan i çuditshëm shfaqet papritur, të paktën në sytë e atyre që kanë ende nuk janë parë gjëra të tilla. Gratë, fëmijët dhe disa pleq janë duke ecur ose hipur mbi gomarë. Ata varnin çdo copë pëlhure të bardhë dhe çdo copë letër të bardhë që gjenin në enët e tyre në shkopinj dhe i tundnin në shenjë dorëzimi. Ata hipën në rrugë, në vendngjarje mbërriti një autobus me vezë plot me ushtarë izraelitë që zbriste në luginë. Njerëzit e kolonës, të dridhur nga frika, u kapën në anët e autobusit, u shtypën kundër tyre dhe tundën duart drejt tyre. dritaret. Ata bërtisnin: “Dhilkum! Dhilkum! Zoti ju ndihmoftë!” Ushtarët e lodhur dhe të pluhurosur, që luftuan dje këtu dhe mundën malin e rrezikshëm, që luftuan sot këtu kundër ushtarëve që fshiheshin në shtëpitë e fshatarëve që tani kërkojnë mëshirë, kthejnë kokën. Ata nuk mund të shohin pamjen e tmerrshme të poshtërimit dhe dorëzimit. Një oficer izraelit u thotë të kthyerve të kthehen në shtëpitë e tyre dhe i premton plakut, i cili hipë mbi një gomar në fund të karvanit, sepse nuk do t’u vijë asnjë e keqe.

 

Por qëndrimi i ushtrisë së fuqishme dhe misioni ndryshoi edhe para se të shtypeshin gazetat. Në fakt, në të njëjtën ditë që gazetarët ushtarakë vizituan Golanin dhe përshkruan kthimin e banorëve në fshatra, nënkoloneli Shmuel Admon, komandanti ushtarak në krye të zonës, lëshoi një urdhër që shpalli të gjithë Lartësitë e Golanit një zonë e mbyllur. “Askush nuk duhet të hyjë në zonën e Lartësisë Golan nga një zonë jashtë saj dhe asnjë person nuk duhet të largohet nga zona e Lartësisë Golan në një zonë jashtë saj, përveç me një leje të lëshuar nga komandanti i forcave IDF në zonë”, thuhet në dekret. , dhe për ata që e shkelin caktohet një dënim me pesë vjet burg.

 

Lëvizja e qytetarëve sirianë është e ndaluar. Dokumentet e qeverisë ushtarake dokumentojnë sesi dhjetëra banorë që tentonin të ktheheshin në shtëpitë e tyre arrestoheshin çdo ditë dhe silleshin në gjykatën e Kuneitrës. Aty shumica e tyre dëshmuan se kishin ardhur vetëm për të mbledhur pronën e mbetur. Të tjerë thanë se qëllimi i tyre ishte të ktheheshin në shtëpi. Të gjithë më vonë u ndaluan dhe u dëbuan.

 

Por ata që arrinin të depërtonin, ndonjëherë zbuluan se nuk kishin ku të shkonin. “Nuk e mbaj mend saktësisht se kur ishte, por disa ditë pas përfundimit të luftimeve, ndoshta edhe më pak se një javë, morëm një urdhër për të filluar shkatërrimin e fshatrave,” thotë Elad Peled, komandant i Divizionit 36 në lufte. Për dhjetë ditë pas përfundimit të betejave, divizioni i tij ishte përgjegjës për zonën e pushtuar të Golanit. Peledit nuk i kujtohet kush ishin forcat që shkatërruan shtëpitë. “Ka qenë çështje administrative, kam qenë i zënë me aspektet e luftës”, thotë ai, por vlerëson se këta ishin traktorët e batalionit inxhinierik që ishte në varësi të divizionit të tij. “Disa shtëpi nuk kishin nevojë fare për traktor. Mund të bëhej me traktor,” komenton ai.

 

Sipas Peled, kishte një politikë të qartë që vinte nga komanda, “dhe duhet të ketë zbritur nga niveli politik”, për të mos dëmtuar fshatrat druze dhe çerkezë në Golan. “Për shumë arsye shteti kishte interes t’i mbante atje”, thotë ai, por nuk e mban mend se cila ishte politika në raport me banorët e tjerë. Libri i dokumenteve e di këtë.

 

Në fund të luftës, oficerët e shtabit në divizionin e Peledit përpiluan një raport lufte që përshkruante rrjedhën e betejave. Në kapitullin e fundit, në pjesën e quajtur “Kontrolli i Qeverisë”, ndër të tjera përshkruhen veprimet e divizionit në raport me popullsinë civile gjatë dhjetë ditëve kur Golani ishte nën kontrollin e tij.

 

“Duke filluar nga 11 qershori, administrata filloi të trajtojë popullsinë që mbeti në territorin e pushtuar, duke vënë në pah minoritetin druze dhe çerkez…”, thuhet në raport, klasifikimi i sigurisë së të cilit ishte “tepër sekret” dhe aktualisht ndodhet në arkivat e IDF. . Faktorët që e lejuan atë të shihej nga publiku para se të kishin kaluar 50 vjet, siç është zakon me dokumente të ndjeshme, fshinë vazhdimin e gjykimit. Vazhdimi i fshirë i dënimit, siç shihet në dokumentin origjinal, ishte “si dhe evakuimi i popullsisë së mbetur”.

 

Peled nuk mban mend seksionin në raport, as urdhrat e dhëna në këtë çështje. Por sipas tij, rreth 20 mijë civilë mbetën në lartësitë e Golanit në ditët e para pas luftës. “Ata u evakuuan ose u larguan kur panë se fshatrat kishin filluar të shkatërroheshin nga buldozerët dhe nuk kishin ku të ktheheshin. Peled Nuk i mban mend emrat e fshatrave që u shkatërruan dhe në cilin rajon ndodheshin, por nga dëshmitë e mbledhura nga komitete të ndryshme të OKB-së nga qytetarët sirianë në vitet e fundit, është e mundur që në fazën e parë pas luftës vetëm fshatrat që ishin afër kufirit të vjetër u shkatërruan.

 

Zvi Raski, i cili ishte komandant i Gush Tel Hait gjatë luftës dhe një nga njerëzit më të afërt me gjeneralin komandant David (Dado) Elazar, qëndroi në AKP-në komanduese gjatë gjithë ditëve të luftimeve. Sipas tij, “Ne kemi shpërthyer edhe shtëpitë menjëherë pas përfundimit të luftimeve, pothuajse kudo që kemi mundur”. Yehuda Harel, një nga kolonët e parë izraelitë në Ramah, kujton shkatërrimin e fshatit Nias menjëherë pas luftës. Eli HaLhami, i cili në atë kohë ishte në krye të inteligjencës ushtarake në Siri, Liban dhe Irak në Aman, vlerëson se “bëhej fjalë kryesisht për fshatra me të cilët kishim një llogari që nga koha e luftës për ujin, fshatra nga të cilët binte zjarr. mbi vendbanimet izraelite ose ato nga të cilat dolën skuadra për të kryer sulme dhe sulme në Izrael”.

 

Amnon Assaf, një anëtar i Kibbutz Maayan Baruch, i cili me sa duket ishte një nga qytetarët e parë izraelitë që u ngjit në Pllajë, hedh pak dritë mbi fundin e procesit të prishjes së fshatrave afër kufirit në jug të Pllajës. dhe fatin e banorëve të tyre. “Ka qenë në ditët e para të pasluftës. Unë shkova me një shok nga kibuci në lartësitë e Golanit, kishim një shok nga Mashek që shërbente në një patrullë të blinduar dhe që kur u ngjitën në Golan nuk kemi dëgjuar. ndonjë gjë prej tij, përveç faktit se ai mund të ishte në zonën Netaf. Qytetarët izraelitë nuk lejoheshin të ngjiteshin në lartësitë e Golanit në ato ditë, kështu që ne vendosëm baltë në xhipin tonë në mënyrë që ushtarët të mendonin se ishte një automjet ushtarak dhe mos na ndal.Kur kaluam në rrugën që mbështillet rreth Kinneret, poshtë, nën shkëmbinjtë e pllajës, në zonën e Kursit, pamë një grumbullim të madh civilësh sirianë. Mendoj se ishin disa qindra. Ata u mblodhën para tavolinave prapa të cilave ishin ulur ushtarët Ne ndaluam dhe pyetëm një nga ushtarët atje se çfarë po bënin. Ai u përgjigj se ishin regjistruar para deportimit.

 

“Unë nuk jam njeri zemërbutë, por edhe në atë moment ndjeva se diçka nuk po ndodhte këtu. Mbaj mend edhe sot e kësaj dite, edhe atëherë, kjo shfaqje më bëri përshtypje të keqe. Por ishte de facto si ishte në Lod, Ramla dhe vende të tjera gjatë Luftës së Pavarësisë.Unë isha në batalionin e tretë të Palmach në atë luftë dhe megjithëse isha i plagosur në betejë para pushtimit të Lodit dhe Ramlës, e dija se kjo ishte ajo që miqtë e mi Më tregonin për dëbimin kur vinin për të më vizituar në spital dhe, natyrisht, në vitet që pasuan”.

 

Nadi T. dhe familja e tij gjithashtu u larguan nga Golan ato ditë. “Pas mbarimit të luftës, ne qëndruam edhe një javë me të afërmit tanë në Khoshniyeh. Na ndaluan të hynim në Ramtaniyeh. Në fillim, babai ende dilte fshehurazi çdo natë për të mjelur lopët, por një ditë u kthye i mërzitur dhe tha se ushtarët kishte qëlluar në drejtim të tij. Ai tha se Benes i mbijetoi të shtënat me armë zjarri dhe pa që një nga banorët që shkoi me të u godit dhe ra në fushë. Të nesërmen ai guxoi të dilte përsëri fshehurazi. Ai liroi lopët nga hambari, u mblodh në një batanije disa foto të vjetra, libra fetarë dhe disa nga bizhuteritë e nënës së tij që ishin fshehur në një nga muret. Ndoshta të nesërmen ose dy ditë më vonë, ushtarët izraelitë erdhën dhe mblodhën të gjithë banorët e mbetur të Khoshniyya. Më kujtohet se ata foli për një kohë të gjatë me babanë dhe burrat e tjerë.

 

Banorët e fundit

 

Në muajt korrik dhe shtator, banorët sirianë shiheshin ndonjëherë duke lëvizur ose duke u fshehur rreth Lartësive të Golanit, por ushtria u përpoq të kufizonte lëvizjen e tyre. Më 4 korrik, gjenerali komandues lëshoi një urdhër që urdhëronte një shtetrrethim civil në të gjitha zonat e Golanit “midis gjashtë në mbrëmje dhe pesë të mëngjesit të ditës tjetër”. Në të njëjtën ditë, ai lëshoi dy urdhra shtesë për kufizimin e lëvizjes së qytetarëve. Njëri përcaktoi “zonën e banimit të banorëve të qytetit të Kuneitrës” dhe i caktoi ata vetëm në lagjen e krishterë të qytetit. Dekreti i dytë e shpalli “zonën e fshatit” zonë të mbyllur dhe ndalonte hyrjen apo daljen e qytetarëve nga një zonë e madhe në qendër të pllajës dhe në jug.

 

Menahem Shani, i cili ishte një nga kolonët e parë në bërthamën e Nahalit në Laika, mbërriti në zonë gjatë kësaj periudhe. “Detyra jonë e parë ishte mbledhja e bagëtive të braktisura që ishin në të gjithë lartësitë e Golanit. Në fakt aty kishte kryesisht lopë por edhe dele e dhi. Shumica e banorëve nga fshatrat ikën dhe i lanë kafshët të bredhin të lirë. Ne i mblodhëm në një koral i madh afër burimit të vendbanimit tonë.”

 

Për këtë qëllim Shani dhe miqtë e tij bredhin kryesisht në zonën që fillon “nga Khoshaniye në jug deri në zonën e fshatrave druze në veri”. Shani kujton se “një herë takuam një grup të rinjsh në zonën e fshatit Ein Zivan, ata po udhëtonin për në Siri me një deve me divane, qilima dhe ndoshta të gjitha pasuritë e tyre mbi të. Ne pamë gjithashtu një numër të banorët në Sindiana dhe kështu me radhë në një numër fshatrash emrat e të cilëve tashmë i kam harruar. Ndonjëherë arrinim në fshatra që u dukeshin Banorët i linin vetëm disa ditë para se të mbërrinim. Gjenim kavanoza me reçel dhe disa tulla në shtëpi. Në hyrje të çdo shtëpie kishte tenxhere të rregulluar për ujë të pijshëm, disa prej tyre ishin ende plot, banorët që qëndronin në fshatra ishin shumë të vetmuar.

 

“Ne vendosëm një copë tokë që ishte në qendër të konsensusit në atë kohë. Njerëzit na shikonin me admirim si kolonët e parë. Ne u ndjemë si pionierë. Ne u matëm me pajisjet mekanike që u përdorën për të ndërtuar rrugën e pjerrësia siriane. Dhe ai vazhdonte të pretendonte se të kapësh tokën do të thotë ta lërosh atë. “Brazda është ajo që e lidh njeriun me tokën”, do të thoshte.

 

“Më kujtohet një herë duke vozitur një traktor të madh Alice me zinxhirë në zonën e fshatit çerkez Mansoura dhe duke bashkuar parcelat. Popullsia siriane do ta kultivonte tokën në parcela të vogla dhe pa mjete mekanike dhe ne pastronim gardhet që ishin midis parcelave për krijoni fusha të mëdha të përshtatshme për të punuar me traktorë.Në Mansoura ndoshta kishte mbetur një nga familjet e fundit dhe kur u afrova për të shkatërruar gardhet e parcelës së saj, fshatari doli drejt meje, ai doli para meje me duar të ngritura. dhe qëndroi përballë këtij përbindëshi. Ai po qëndronte në atë moment përballë njeriut që ndihej më i drejti në botë dhe pa sesi e gjithë parcela e tij e vogël me misër u përshkua nga zinxhirët e traktorit.”

 

Amnon Assaf, i cili u largua menjëherë pas luftës për të kërkuar mikun e tij nga patrulla e blinduar, gjithashtu u kthye në Golan pak kohë më vonë. Ai punonte në një nga dy ekipet e topografëve të Autoritetit të Antikiteteve që shkuan për të rilevuar tokën e pushtuar. “Për ditë të tëra ne shkonim fshat më fshat duke kërkuar mbetje arkeologjike dhe shenja që tregonin vendbanime të lashta me ndërtim dytësor; domethënë gurë të marrë nga vendet arkeologjike për të ndërtuar shtëpitë ekzistuese. Ndonjëherë shihnim gjurmë njerëzore. Ndonjëherë shihnim shenja të Vlerësoj se shumica e qytetarëve sirianë gjatë kësaj periudhe ata që qëndruan në Golan do të fshiheshin prej nesh. Ne po vozisnim një xhip dhe ata nuk e kishin idenë se kush ishim dhe ndoshta kishin frikë. Në fshatin Suriman p.sh. ishte një fshat i bukur çerkez në jug të Kuneitrës, aty ishte një xhami shumë mbresëlënëse. E kemi vizituar disa herë. Në fillim kishte ende civilë, por pas një kohe të gjithë u zhdukën. Edhe në Ramatania kam parë njerëz të vetmuar dy muaj pas luftës”.

 

Disa javë pas vizitës së tij të parë në Ramatania, Assaf u kthye në fshat dhe zbuloi se ai ishte tashmë i braktisur. “Fshati dukej sikur ishte braktisur disa orë më parë. Shumica e shtëpive kishin ende prona, mobilje, enë kuzhine, shtroje, qilima dhe sende personale të njerëzve që jetonin atje. Kuajt dhe lopët enden të uritur dhe të etur jashtë fshat.Aty kishte edhe shumë qen endacakë.Ishte një fshat mbresëlënës, relativisht, me ndërtime shumë të dendura dhe ndërtesa të bukura prej guri.Kujtoj kryesisht se arritëm në një stallë të madhe, muret e së cilës ishin të mbështjellë me gurë të gdhendur dhe të zbukuruar që ndoshta ishin marrë nga një Sinagoga e shkatërruar. M’u desh shumë kohë derisa gjeta një mënyrë për t’i fotografuar në errësirë. Gurë të ngjashëm përdoreshin si korniza dritaresh për shtëpi.”

 

Ka dëshmi shtesë të izraelitëve që kanë qenë të pranishëm në Golan në muajt e parë të pasluftës dhe sipas të cilave banorë janë parë edhe në fshatrat Jalabina, Hoshniyeh, Pik, Dabach, El Al, West, Mansoura, Kele dhe Zaora. . “Dy muaj pas luftës, kishte ende fermerë që mbetën të punonin në parcelat e tyre”, thotë Emanuel (Mano) Shaked, i cili u emërua rreth një muaj e gjysmë pas përfundimit të luftimeve në pozicionin e komandantit të pllajën. Gjatë luftës ai pa edhe fshatarët të iknin në fusha dhe tani detyra e tij ishte t’i evakuonte.

 

“Kur ushtarët tanë që flasin arabisht u dërguan për të biseduar me ta dhe për t’u shpjeguar se u kërkohet të evakuojnë fshatrat, ata nuk duket se janë veçanërisht të zemëruar apo armiqësorë ndaj nesh,” thotë ai. “Pasi u sqaruan gjërat, i mblodhëm në grup. I lamë të merrnin disa sende në çanta shpine, ndonjëherë i ndihmonim edhe me kamionë. Shumica e tyre shkonin në këmbë dhe disa me karroca me kuaj. Në Kuneitra, ne ia dorëzuan Kryqit të Kuq dhe Kombeve të Bashkuara, ata u kujdesën për t’i lëvizur përtej kufirit në anën siriane.

 

“Ka pasur raste që disa protestonin dhe bërtisnin, por askush nuk guxonte të rezistonte dhe të na luftonte”, thotë Shaked. Ai kujton një rast që ka ndodhur në një nga fshatrat ku “disa nga të moshuarit thanë se kanë lindur atje dhe atje duan të vdesin. Njëri prej tyre tha se kishte ndërmend të qëndronte edhe sikur t’i kushtonte jetën. Kështu që Ushtarët që flisnin arabisht folën me ta dhe ne i bindëm. Unë nuk u përfshiva. Sot mund të mos jetë. Është shumë bukur të dëgjosh të gjitha këto, por kjo është ajo që mbaj mend.”

 

Shaked këmbëngul se ai dhe forcat që vepronin nën drejtimin e tij nuk deportuan asnjë shtetas sirian, por konfirmon se sipas direktivës që mori nga komanda, çdo fshat që ishte në territorin që ishte nën kontrollin e tij drejtohej në Kuneitra dhe nga atje, në koordinim me Kryqin e Kuq ose Kombet e Bashkuara, ai u transferua në territorin sirian. Vetëm dhjetëra raste të tilla. Zëdhënësit e Kryqit të Kuq pohojnë se çdo qytetar që është transferuar përmes tyre në territorin sirian pas luftës duhet të nënshkruajë një dokument që tregon se ai po e bën këtë vullnetarisht. Ata nuk janë të përgatitur të japin dokumentet e nënshkruara, apo të dhënat që do të dëshmonin numrin e njerëzve që kalojnë në Siri në këto rrethana, derisa të transferohen 50 vjet.

 

Parandalimi i kthimit

 

Fatma Katia me sa duket ishte civilja e fundit që u transferua nga lartësitë e Golanit në territorin sirian. Ajo ishte një fshatare e verbër rreth të tridhjetave, e cila gjatë luftës iku në fusha dhe humbi rrugën. Për tre muaj, ajo ushqehej me bar dhe frutat e një fiku, nën të cilin gjeti hije, derisa u gjet nga një patrullë e ushtarëve të IDF. Korrespondenti i “Yediot Ahronot”, Emmanuel Alankwa, tha në një lajm të botuar më 3 shtator se “për fat të mirë, aty u gjet edhe një burim i vogël, prandaj ajo nuk vdiq nga etja”. Katia u transferua në spitalin Furia me vetëm 32 kg, thuhet në artikull. Disa javë më vonë, pasi u kthye në Etna, ajo u transferua me ndihmën e Kryqit të Kuq në Siri.

 

Nga fundi i verës së 67-ës, në të gjithë lartësitë e Golanit nuk kishte mbetur pothuajse asnjë qytetar sirian. Forcat e IDF i penguan banorët të ktheheshin dhe ata që mbetën në fshatra u evakuuan në Siri përmes ndërmjetësve. Më 27 gusht, gjenerali komandant lëshoi një urdhër që përcaktonte 101 fshatra në Golan si “të braktisura” dhe ndalonte hyrjen në territorin e tyre. pushkatim ose të dyja dënimet”.

 

Çdo dy javë përpilohet një raport që përmbledh çështjet civile nën qeverinë ushtarake në Golan. Në përmbledhjen e dy javëve të fundit të shtatorit, për shembull, shkruhet se “Gjatë periudhës në shqyrtim, forcat tona hapën zjarr 22 herë për të dëbuar barinjtë dhe të infiltruarit që iu afruan postës sonë. Në operacione shtesë, tre të infiltruar sirianë dhe dy Të infiltruarit libanezë u kapën, u arrestuan dhe u morën për t’u marrë në pyetje”. Është e rëndësishme të theksohet se në raportet thuhet shprehimisht se këta ishin civilë të paarmatosur.

 

Kreu i administratës deklaroi në raport se “krahasuar me javët e fundit, numri i infiltrimeve nga territori sirian është ulur – kjo në dritën e vigjilencës së forcave tona që hapin zjarr ndaj infiltruesve dhe barinjve që afrohen”. Çdo raport detajonte disa nga rastet. Më 27 shtator, “Vëzhgimi i Golanit ka identifikuar 15 persona në fshatin Davakh. Një vemje që ka dalë në fshat ka qëlluar në drejtim të tyre. Pas të shtënave, ata janë larguar me vrap”. Më 21 të muajit, një pritë në zonën Al Hamidiyah qëlloi mbi tre gra. Edhe ata janë larguar nga vendi i ngjarjes. Të nesërmen një tjetër pritë e Golanit hapi zjarr ndaj dy figurave. Njëri u vra dhe tjetri u dërgua për t’u marrë në pyetje në Quneitra. Sipas raportit, të dy ishin civilë të paarmatosur. Të nesërmen u raportua se Posta 11 qëlloi mbi dy civilë të paarmatosur. Dhe dy ditë më vonë në orën 10 të mëngjesit, Posta 13 qëlloi katër gra dhe një gomar. Ata u mbuluan nga të shtënat dhe në orën 12:20 u qëlluan përsëri deri sa të provojmë

 

Shtatë fshatra u skanuan në ato dy javë. Të gjithë u gjetën të braktisur. Në raport thuhet gjithashtu se në të njëjtin muaj është pranuar një kërkesë për kthimin e një të verbëri dhe gruas së tij në Quneitra. “Kërkesa u refuzua, duke shmangur kështu një precedent të kthimit të banorëve në Quneitra.” Sipas raportit, 24 persona janë transferuar në territorin sirian nga Kryqi i Kuq gjatë këtyre dy javëve.

 

Në raportin që përmbledh dy javët e ardhshme, dy javët e para të tetorit, përmenden më shumë se 20 incidente të shtënave për të zmbrapsur të infiltruarit. Më 7 të muajit, një postë në zonën Jabata a-Hashak qëlloi disa tufa mag në një grup prej rreth 25 arabësh që punonin aty pranë, në një distancë prej 500 metrash. Arabët ikën. Në datën 8 të muajit, Posta 10 në zonën e Opanisë qëlloi tre fishekë mag në një tufë lopësh dhe një bari të paarmatosur. “Tufa dhe bariu ikën”.

 

Në ato dy javë, sipas shkrimit, një patrullë qeveritare kontrolloi shtatë fshatra. Në njërin prej tyre, Katzrin, u gjet një familje, një baba dhe katër fëmijë si dhe një plak i paralizuar. Në raport thuhet se i moshuari është transferuar në territorin sirian. Për fatin e familjarëve nuk u shkrua asgjë.

 

Në të njëjtat dy javë, janë ngritur aktakuza kundër 14 banorëve të Golanit. Shtatë për hyrjen në zonën e pllajës nga territori sirian dhe shtatë për lëvizjen në drejtim të kundërt. Sipas raportit të ushtrisë, shtatë persona janë transferuar në territorin sirian në të njëjtën kohë.

 

Të gjitha ngjarjet e pasqyruara në raporte u ndaluan nga censura për t’u botuar në gazetat e kohës. Vetëm rastet në të cilat forcat e IDF u ndeshën me civilë ose luftëtarë të armatosur u trajtuan në detaje. Ndonjëherë shfaqeshin edhe lajme të vogla për punën e gjykatës në Kuneitra. Më 23 korrik, Yehuda Ariel shkruante në “Haaretz” se “Gjykata Ushtarake në Lartësitë e Golanit tashmë ka filluar të punojë me ritme të shtuara, për shkak të rasteve të shumta të ngritura përpara saj… banorët e Lartësisë Golan që u kapën duke u endur në fshatrat u dërguan në burgun pranë stacionit policor të Kuneitrës”. Një javë më vonë, u raportua se “dy fëmijë 12-vjeçarë, secili prej të cilëve ka të afërm në fshatin Druze të Bukatha, u dënuan me dy muaj e gjysmë burg për depërtim nga Siria në lartësitë e Golanit në gjykatën ushtarake të Kuneitrës. Të dy fëmijët pranuan se ishin dërguar nga të rriturit për t’u infiltruar si për të kontaktuar me të afërmit ashtu edhe për plaçkitje.” Të gjithë të burgosurit e burgut ushtarak në Quneitra u transferuan në Siri pas vuajtjes së dënimit.

 

Në përmbledhjen e mbledhjes së komisionit përgjegjës për çështjet civile në territoret e pushtuara, i cili u mblodh më 3 tetor në zyrën e ministrit të Mbrojtjes, u shfaq një shaka e rrallë. “Dëbimi do të kryhet sipas urdhrit për të parandaluar infiltrimin (dhe jo siç është shkruar sipas ‘ligjit’ që zbatohet vetëm në Izrael). Por në nivel zyrtar, Izraeli vazhdoi të mohonte çdo evakuim apo deportim të civilëve. Në artikullin e tij në revistën “Life”, Moshe Dayan pohoi: “Pas luftës, Kryqi i Kuq vërtet kërkoi që banorët të lejoheshin të ktheheshin në fshatrat e tyre, por qeveria siriane nuk e mbështeti këtë pretendim. Në çdo rast, jo Qeveria e Damaskut është dhe është e interesuar vetëm për të rinovuar luftën kundër Izraelit dhe popullit të Golanit,

 

Pa banorë

 

Në mëngjesin e 9 qershorit 1967, ditën e sulmit izraelit në lartësitë e Golanit, shefi i shtabit Yitzhak Rabin thirri një takim në krahun e operacioneve HML. “Rrafshnalta nuk ka popullsi të madhe dhe duhet pranuar kur është e lirë nga banorët”, tha gjeneralmajor Rehavam Ze’evi, i cili ishte nënkryetar i AGM-së. IDF nuk e pranoi pllajën aq të zbrazët sa donte Ze’evi, por ai u kujdes që të ishte kështu. 20 vjet më vonë, në një artikull në të cilin ai mbrojti doktrinën e tij të transferimit, Ze’evi shkroi në Yedioth Ahronoth: “I ndjeri Palmachai David Elazar (Dado) i largoi të gjithë fshatarët arabë nga Lartësitë e Golanit pas Luftës Gjashtë Ditore dhe ai e bëri pra me miratimin e Rabin shefit të shtabit, ministrit të Mbrojtjes Dayan dhe kryeministrit Eshkol”.

 

Heshtja vdekjeprurëse mbretëron tani në Ramatania. Vetëm jehona e predhave të tankeve që stërviten aty pranë dëgjohen ndonjëherë midis shtëpive të fshatit, duke bërë jehonë nëpër mure. Sipas përshkrimit të Nadi T, shtëpia ku ai është rritur është ende në këmbë, ashtu si edhe hambari. Çatitë janë shkatërruar. Barërat e këqija dhe gjemba rriten në dhoma. Fiku që rritej në oborr shembet një nga muret, nuk ka asnjë gjurmë nga shtëpia me pemë që ka ndërtuar Nadi në krye, as nga kopshti i perimeve që ka kultivuar me nënën e tij nën degët e saj. Burimi është gjithashtu i thatë dhe pishina është e shkatërruar. Nuk është më e mundur të shijosh ujin.*

 

Trajtim special

 

Ushtarët e IDF-së morën udhëzime të qarta për të mos dëmtuar druzët dhe çerkezët

 

Gjatë luftës, ushtarët e IDF-së morën një direktivë të qartë për të mos dëmtuar banorët druzë dhe çerkezë të Golanit. Ata që nuk dinin për direktivën u sollën si fshatarët e tjerë në Golan dhe shumica e tyre braktisën shtëpitë e tyre derisa u kaloi zemërimi. Dhe kur ajo u lind, ata u shpërngulën për të jetuar me të afërmit e tyre në Majdal Shams.

 

Ndryshe nga banorët e tjerë të Golanit, disa ditë pas luftës ata u lejuan të kthehen në fshatrat e tyre. Pothuajse të gjithë druzët u kthyen. Vetëm disa qindra prej tyre, të cilët në atë kohë ndodheshin në territorin sirian, nuk u lejuan të ktheheshin. Shumica e çerkezëve nuk u kthyen. Shumë prej tyre ishin të afërm të personelit ushtarak sirian, të cilët vazhduan shërbimin e tyre ushtarak edhe pas luftës. Ata pak që mbetën në Kuneitra u evakuuan ose u larguan disa muaj më vonë për shkak të kushteve të vështira të jetesës që u ishin vendosur në qytet dhe për shkak se komuniteti i tyre u copëtua dhe u shpërnda pas luftës.

 

Sipas oficerit të inteligjencës Eli HaLhami, trajtimi i veçantë ishte “një politikë e vendosur për shkak të aleancës së gjakut që bëmë me këto dy grupe etnike, në kohën e Luftës së Pavarësisë”. Ndoshta ka pasur konsiderata të tjera. Në arkivat e Ministrisë së Mbrojtjes gjenden ende planet e Yigal Alon për të krijuar shtetin e Druzëve në territorin e Lartësisë Golan, i cili sipas vizionit të tij ishte të ishte një shtet mik i Izraelit që do të priste mes tij dhe arabët.

 

Evakuimi i fundit

 

Banorët e fshatit Druze të Sakhita u urdhëruan të largoheshin në vitin 1970

 

Fshati i fundit sirian i mbetur në lartësitë e Golanit ishte Sakhita. Në regjistrimin izraelit të kryer në gusht 1967, u numëruan 32 familje, duke përfshirë 173 qytetarë, të gjithë druze. Tre vjet pas luftës, IDF vendosi të evakuonte banorët e saj dhe të shkatërronte shtëpitë e tyre, për shkak të afërsisë me vijën kufitare. Urdhri i evakuimit, i nënshkruar nga gjeneralmajor Mordechai Gur, thotë se ai është “bërë për arsye të nevojës ushtarake”.

 

Ali Salama, 77 vjeç, me origjinë nga fshati, thotë se “Sakhita ishte një fshat i vogël dhe relativisht i varfër. Shtëpitë ishin modeste. Shumica e tyre ishin ndërtuar me gurë të bardhë, i cili konsiderohej më i lirë se guri i bazaltit që ishte i zakonshëm. Në fshatrat më të mëdhenj. Pjesa më e madhe e tokës ishte në pronësi të fermerëve që e morën atë si pjesë e reformës agrare të qeverisë siriane. Këto ishin parcela të vogla ku kryesisht kultivonim qershi, bajame dhe mollë.”

 

Sipas Salamës, “Rreth një muaj pas luftës erdhi në fshat një oficer, mendoj se ishte nga qeveria ushtarake, ai mblodhi të gjithë burrat në sheshin kryesor të fshatit dhe njoftoi se ishim në vijën kufitare dhe prandaj nuk mund të rrinim këtu, ai premtoi se do të merrnim shtëpi në fshat, restorant, shtëpi për shtëpi Na u ofruan shtëpi të të shpërngulurve që ikën, por askush nuk pranoi të pranonte një shtëpi të tillë. na dhanë shtëpitë që oficerët e ushtrisë siriane i kishin lënë në fshatin Restorant dhe gjithashtu premtuan se shtëpitë tona do të liheshin në vendin e tyre dhe se në të ardhmen, nëse situata përmirësohet, ne mund të kthehemi tek ata”.

 

Sot fshati është në territor të minuar dhe është e pamundur të hysh në të apo në tokat e tij. Pronarët e tyre detyrohen të mjaftohen me ato pak plantacione të mbetura jashtë fushave të minuara dhe të shikojnë mbetjet e shtëpive të tyre nga larg.

 

lidhje me artikullin

 

www.vardhanlezuz.org.il

 

C. Më poshtë është mesazhi, të cilin e dërgoj në vende të ndryshme:

 

Tek:

Subjekti: Në kërkim të informacionit.

Të nderuara zonja / Zotërinj.

Unë zotëroj blogun disability5.com i cili merret në fushën e personave me aftësi të kufizuara. Unë jam duke kërkuar për platforma dhe/ose faqe interneti ku mund të gjej përmbajtje për personat me aftësi të kufizuara që mund t’i publikoj në blogun tim – pa pagesë dhe pa probleme me të drejtat e autorit.

Duhet të përmend se blogu im është ndërtuar në platformën wordpress.org-dhe është ruajtur në serverët e servers24.co.il

Pyetja ime për ju është: si mund të gjej informacion për faqe të tilla? Kush mund të ndihmojë me këtë?

Të fala,

assaf benyamini,

Rruga 115 Kosta Rika,

Hyrja A-banesa 4,

Kiryat Menachem,

Jerusalemi,

ISRAEL, kodi postar: 9662592.

numrat e mi të telefonit: në shtëpi-972-2-6427757. Mobile-972-58-6784040. Faks-972-77-2700076.

post Scriptum. 1) Do të deklaroj se jetoj me të ardhura shumë të ulëta – një kompensim invaliditeti nga Instituti Kombëtar i Sigurimeve. Prandaj, nuk jam në gjendje të paguaj për një shërbim për gjetjen e informacionit që diskutohet këtu. Dhe për më tepër: për shkak të seriozitetit të situatës sime, edhe zbritjet shumë të larta thjesht nuk do të ndihmojnë.

2) Numri im ID: 029547403.

3) Adresat e mia të postës elektronike: [email protected] ose: [email protected] ose: [email protected] ose: [email protected] ose:[email protected] ose: [email protected] ose: [email protected] ose:[email protected] ose: [email protected] 

 

D. Më poshtë është emaili që i dërgova ministres izraelite Merav Cohen:

Letra ime drejtuar ministrit Merav Cohen.

Asaf Benjamin< [email protected] >

Tek:

[email protected]

Të dielën, 16 tetor ora 10:07

Për: Zyra e MinistritMerav Cohen.

Tema: Këpucë ortopedike.

Të nderuara zonja / Zotërinj.

Kohët e fundit (po i shkruaj këto fjalë të enjten, 13 tetor 2022) më është dashur të blej këpucë ortopedike në shumën 600 NIS – që është një barrë e rëndë financiare për një person si unë që jeton me të ardhura shumë të ulëta – një pagesë invaliditeti. nga Instituti Kombëtar i Sigurimeve.

Pyetja ime në këtë drejtim është: A njihni ndonjë fond bamirësie, organizatë jofitimprurëse apo organizatë nga e cila mund të bëhet një aplikim për rimbursim për një shpenzim të tillë?

Të fala,

assaf benyamini,

Rruga 115 Kosta Rika,

Hyrja A-banesa 4,

Kiryat Menachem,

Jerusalemi,

ISRAEL, kodi postar: 9662592.

numrat e mi të telefonit: në shtëpi-972-2-6427757. Mobile-972-58-6784040. Faks-972-77-2700076.

post Scriptum. 1) Unë po i bashkangjit kërkesës sime për ju një skedar që përfshin:

I. Një fotokopje e kartës time të identitetit.

II. Vërtetim për kompensimin që marr nga Instituti Kombëtar i Sigurimeve.

III. Fotokopje e faturës për blerjen e këpucëve ortopedike nga.

2) Faqja ime e internetit:https://disability5.com/

3) Numri im i ID: 029547403.

4) Adresat e mia të postës elektronike: [email protected] ose: [email protected] ose: [email protected] ose: [email protected] ose: [email protected]

ose: [email protected] ose: ass.benyam[email protected] ose: [email protected] ose: [email protected]

5) Dua të theksoj se asnjë organizatë, shoqatë apo zyrë qeveritare të cilës i drejtohem nuk është e gatshme të ndihmojë në këtë çështje.

Më poshtë është një shembull i një prej përgjigjeve që kam marrë në lidhje me këtë:

Ne nuk mund të kontrollojmë rimbursimet për këpucët ortopedike

Vetëm ju mësoni për këtë temë

Të fala,

Orit Moked SRP

____________________________________

Fshih mesazhin origjinal

Nga: Assaf Binyamini < [email protected] >

Dërguar: e diel, 16 tetor 2022 09:42

tek:Moked < [email protected] >

Tema:Re: Re: Letra ime drejtuar “sharapplus.co.il”.

 

Unë nuk pyeta për këtë. Unë kam blerë tashmë këpucë ortopedike – dhe pyeta për përshtatshmërinë për një rimbursim për këpucët që kam blerë tashmë dhe jo për një ekzaminim nga një mjek.

Të dielën, 16 tetor 2022 në orën 09:22:18 GMT+3, Moked < [email protected] > shkroi:

Përshëndetje

Për sa i përket këpucëve ortopedike, duhet të shkoni te një mjek ortoped dhe ai do të vendosë çështjen

Të fala,

Orit Moked SRP

E. Më poshtë është korrespondenca e shkurtër që kam pasur në faqen e Facebook-ut të aktivistes sociale italiane FRANCA VIOLA:

 

Më 10 korrik 2018, u bashkua me lëvizjen Nitgaber kushtuar personave me aftësi të kufizuara të padukshme.

Angazhimi ynë është të promovojmë të drejtat sociale për njerëzit e prekur nga një paaftësi e padukshme, për shembull. Njerëz si unë, që vuajnë nga aftësi të kufizuara dhe patologji të rënda që nuk janë menjëherë të dukshme për të tjerët. Kjo dukshmëri e reduktuar shkakton diskriminim, edhe në krahasim me popullatat e tjera me aftësi të kufizuara.

Ftesa për t’u bashkuar me lëvizjen është e hapur për të gjithë dhe për këtë mund të kontaktoni presidenten e lëvizjes në personin e znj. Tatyana Kaduchkin duke përdorur numrat e mëposhtëm të telefonit:

972-52-3708001 ose 972-3-5346644

Të dielën deri të enjten nga ora 11:00 deri në orën 20:00 (koha e Izraelit) me përjashtim të festave kombëtare hebreje dhe izraelite.

assaf benyamini – autori i letrës.

Mëso më shumë:

https://www.nitgaber.com

https://disability5.com

 

Antonio Lombardi

autor

assaf benyamini Përshëndetje, unë dhe djali im jemi të angazhuar edhe në shumë projekte për aftësinë e kufizuar, veçanërisht ato të padukshme, më kontaktoni në 3934041051

 

Antonio LombardiI

Unë flas hebraisht – dhe njohuritë e mia për gjuhët e tjera janë shumë të kufizuara. Për këtë arsye aftësia ime për të shpjeguar dhe për të detajuar gjërat në bisedë është ende shumë problematike (kam kontaktuar me një kompani profesionale përkthimi për të shkruar mesazhin që ju dërgova). Në çdo rast, faleminderit që u identifikuat me qëllimet e lëvizjes sonë dhe që keni dashur të merrni pjesë në aktivitet dhe të ndihmoni. Përshëndetje, assaf benyamini.

 

F. Më poshtë është emaili që dërgoj në vende të ndryshme:

 

Tek:

Subjekti: mjetet teknologjike.

Të nderuara zonja / Zotërinj.

Që nga viti 2007, unë kam marrë pjesë në luftën e invalidëve në Izrael – një luftë që, siç e dini, është mbuluar gjerësisht edhe në media.

Një nga mjetet me të cilat ne përpiqemi të avancojmë luftën është përdorimi i mjeteve të ndryshme teknologjike: shkrimi në rrjetet sociale, hapja e faqeve të internetit dhe përpjekjet për t’i promovuar dhe përmirësuar ato, menaxhimi i komuniteteve virtuale, etj.

Pyetja ime në këtë drejtim është: A është e mundur që kompania apo organizata juaj të ofrojë mjete teknologjike që mund të na ndihmojnë në luftën tonë? Dhe nëse po – në cilat fusha dhe si?

Të fala,

Asaf Binyamin,

Rruga 115 Kosta Rika,

Hyrja A-banesa 4,

Kiryat Menachem,

Jerusalemi,

ISRAEL, Kodi postar: 9662592.

numrat e mi të telefonit: në shtëpi-972-2-6427757. Mobile-972-58-6784040. faks-972-77-2700076.

post Scriptum. 1) Numri im ID: 029547403.

2) Faqja ime e internetit:https://disability5.com/

3)Më 10 korrik 2018, u bashkua me një lëvizje sociale të quajtur “Nitgaber” – persona me aftësi të kufizuara transparente. Ne përpiqemi të promovojmë të drejtat e personave me aftësi të kufizuara transparente, domethënë: njerëz si unë që vuajnë nga probleme mjekësore dhe sëmundje shumë të rënda që nuk duken dukshëm nga jashtë – mungesë e dukshmërisë së jashtme që shkakton diskriminim shumë të rëndë ndaj nesh.

Drejtoresha e lëvizjes, e cila është edhe themeluese e saj, është zonja Tatiana Kaduchkin, e cila mund të kontaktohet në numrin e telefonit 972-52-3708001.

Orari i përgjigjes telefonike: e diel deri të enjte nga ora 11:00 deri në 20:00. Koha e IZRAELIT-përveç festave hebraike ose festave të ndryshme izraelite.

4) Më poshtë janë disa fjalë shpjeguese për lëvizjen tonë, siç u shfaqën në shtyp:

Tatiana Kaduchkin, një qytetare e zakonshme, vendosi të themelojë lëvizjen ‘Natgver’ për të ndihmuar ata që ajo i quan ‘të paaftët transparentë’. Lëvizjes së saj i janë bashkuar deri më tani rreth 500 persona nga i gjithë vendi i IZRAELIT. Në një intervistë për Yoman të Channel 7, ajo flet për projektin dhe për ata persona me aftësi të kufizuara që nuk marrin ndihmën e duhur dhe të mjaftueshme nga agjencitë përkatëse, thjesht sepse janë transparentë.

Sipas saj, popullsia me aftësi të kufizuara mund të ndahet në dy grupe: invalidët me karrocë dhe invalidët pa karrocë. Grupin e dytë ajo e përkufizon si “invalidët transparentë”, pasi sipas saj, nuk marrin të njëjtat shërbime si personat me aftësi të kufizuara me karrige me rrota, edhe pse përkufizohen si me aftësi të kufizuara 75-100 për qind.

Këta persona, shpjegon ajo, nuk mund të sigurojnë jetesën e tyre dhe kanë nevojë për ndihmën e shërbimeve shtesë që u takojnë personave me aftësi të kufizuara me karrige me rrota. Për shembull, invalidët transparent marrin një pagesë të ulët invaliditeti nga Sigurimet Kombëtare, nuk marrin shtesa të caktuara si kompensim për shërbime speciale, kompensim shoqërues, kompensim lëvizshmërie dhe gjithashtu marrin një shtesë më të ulët nga Ministria e Strehimit.

Sipas hulumtimit të kryer nga Kaduchkin, këta persona me aftësi të kufizuara transparente janë të uritur për bukë, pavarësisht përpjekjes për të pohuar se në Izraelin e vitit 2016 nuk ka njerëz të uritur për bukë. Hulumtimi që ajo ka bërë gjithashtu thekson se shkalla e vetëvrasjeve mes tyre është e lartë. Në lëvizjen që ajo themeloi, ajo punon për vendosjen e personave me aftësi të kufizuara transparente në listat e pritjes për banesat publike. Kjo pasi, sipas saj, ata zakonisht nuk hyjnë në këto lista edhe pse supozohet se kanë të drejtë. Ajo mban jo pak takime me anëtarët e Knesset-it dhe madje merr pjesë në mbledhje dhe diskutime të komisioneve përkatëse në Knesset, por sipas saj ata që janë në gjendje të ndihmojnë nuk dëgjojnë dhe ata që dëgjojnë janë në opozitë dhe për këtë arsye nuk munden. ndihmë.

Tani ajo u bën thirrje gjithnjë e më shumë personave me aftësi të kufizuara “transparente” që t’i bashkohen, ta kontaktojnë që ajo t’i ndihmojë. Sipas saj, nëse situata vijon si sot, nuk do të ketë shpëtim nga demonstrata e personave me aftësi të kufizuara që do të kërkojnë të drejtat e tyre dhe kushtet elementare për jetesën e tyre.

5) Adresat e mia të postës elektronike: [email protected] dhe: [email protected] dhe: [email protected] dhe: [email protected] dhe: [email protected] dhe: [email protected] dhe: [email protected] dhe: [email protected] dhe: [email protected] 

 

6) Më poshtë janë disa lidhje me profilet e mia në rrjetet e ndryshme sociale:

 https://soundcloud.com/user-912428455?utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing

 

https://www.pond5.com?ref=assaf197254749

 

https://share.socialdm.co/assftt

 

https://actionnetwork.org/petitions/disabled-people-worldwide?source=direct_link&

 

https://aff.pays.plus/827f6605-9b3c-433d-b16f-5671a4bba62a?ref=

 

https://link.protranslate.net/9UCo

 

https://www.facebook.com/groups/545981860330691/

 

https://www.youtube.com/channel/UCN4hTSj6nwuQZEcZEvicnmA

 

https://www.webtalk.co/assaf.benyamini

 

https://assafcontent.ghost.io/

 

https://anchor.fm/assaf-benyamini

 

https://www.youtube.com/watch?v=sDIaII3l8gY

 

https://www.youtube.com/channel/UCX17EMVKfwYLVJNQN9Qlzrg

 

https://twitter.com/MPn5ZoSbDwznze

 

https://www.facebook.com/profile.php?id=100066013470424

 

G. Më poshtë është korrespondenca ime me “Gal Yam Studio”:

 

Për Assaf – pas aplikimit tuaj në Galyam Studio

E martë, 18 tetor ora 10:47

Ju i shihni postimet në faqen time si një formë “turpërimi” – megjithatë duhet të kuptoni 2 gjëra:

1) Më lejohet të postoj në faqen time atë që dua – dhe nuk kam pse të pyes askënd.

2) Shteti i Izraelit na ka sjellë ne (komunitetin transparent me aftësi të kufizuara) në një situatë ku nuk na mbetet asnjë zgjidhje apo mundësi tjetër.

Ju antagonizuan gjërat? Antagonizmi ndaj nesh ekziston në një mënyrë ose në një tjetër automatikisht – kështu që fjalët e tua nuk kanë asnjë kuptim për mua.

Dhe me gjithë respektin e duhur, çfarë është më e rëndësishme apo më domethënëse: ndjenjat tuaja të antagonizmit dhe ato të shumë njerëzve të tjerë – apo personave me aftësi të kufizuara që mund të përfundojnë në rrugë dhe të vdesin atje?

Dhe unë nuk pres që ju të përgjigjeni për këtë – dhe lëreni çështjen e antagonizmit, dhe unë do t’i përmbledh gjërat shkurtimisht:

Unë i bëj gjërat në këtë mënyrë, sepse nuk ka më zgjidhje apo mundësi tjetër (në fund të fundit, çfarë prisni të bëjmë: të mos përpiqemi të luftojmë një politikë që nuk i lejon njerëzit të qëndrojnë gjallë?).

Të fala,

assaf benyamini.

post Scriptum. Do të theksoj se nuk kam ndërmend ta mbaj sekret as korrespondencën tonë – në fund të fundit këtu nuk ka asgjë sekrete. Unë do të publikoj atë që është e nevojshme sipas gjykimit tim.

Të martën, 18 tetor 2022 në orën 10:34:09 GMT +3, Gal Yam Studio < [email protected] > Shkruar nga:

Fshih mesazhin origjinal

Përshëndetje Assaf,

Unë shoh që ju citoni në faqen tuaj korrespondencën me kompanitë nga të cilat kërkoni ndihmë, gjë që më bëri automatikisht antagonist,

Kjo nuk është në përputhje me vlerat tona dhe e shoh si “turp” për të gjitha qëllimet dhe qëllimet (po nëse një kompani nuk është e interesuar t’ju japë një shërbim falas, a e informoni kompaninë si një zbulim të duhur që do të publikoni korrespondencën para saj për të gjithë të interesuarit?)

Pres që korrespondenca ime me ju të mos publikohet dhe të mbetet vetëm mes meje dhe jush!

Lidhur me pyetjen tuaj, siç e keni menduar, po shërbimi ynë kushton para.

Ne jemi një ekip prej rreth 10 punonjësish që duhet të sigurojmë jetesën nga këto shërbime, duke qenë se është një organizatë jofitimprurëse, sigurisht që jam i gatshëm të bëj një zbritje, por fatkeqësisht nuk mund t’i subvencionoj.

Të fala,

Nour Gal Yam | CEO

CEO | Naor Gal Yam

www.galyam-studio.co.il

Mirë se vini në shikimin që rekomandojnë klientët

 

Të martën, 18 tetor 2022 në ora 10:22 nga Assaf Binyamini <‪[email protected] >:‬

Mund të jetë praktikisht e rëndësishme për faqen time disability5.com e cila merret me çështjen e personave me aftësi të kufizuara.

Por këtu ka një problem: supozoj se ky është një shërbim me pagesë. Unë do të theksoj se nuk jam duke u ankuar për këtë – me sa duket ju siguroni jetesën prej saj – dhe sigurisht që është shumë mirë. Por për shkak të të ardhurave të mia të ulëta (jetoj me një pagesë invaliditeti nga Instituti Kombëtar i Sigurimeve) nuk kam mundësi t’i paguaj. Ka shumë anëtarë në lëvizjen tonë, gjendja ekonomike e të cilëve është shumë më e keqe se e imja – është absolutisht e qartë se njerëzit që janë të detyruar të vendosin çdo ditë midis blerjes së ushqimeve bazë dhe blerjes së ilaçeve thelbësore dhe madje janë në rrezik të jenë i hedhur në rrugë për shkak të pamundësisë për të paguar qiranë nuk do të mund të paguajë për shërbimet grafike.

Të fala,

assaf benyamini.

Të martën, 18 tetor 2022 në orën 10:13:09 GMT+3, Gal Yam Studio< [email protected] > Shkruar nga:

Ne dimë se si të ofrojmë shërbime grafike dhe dizajni, karakterizim dhe zhvillim të faqeve të internetit dhe faqeve të uljes dhe promovim organik për faqet e internetit.

A është i rëndësishëm për ju një nga shërbimet që ju kam shkruar?

Faleminderit

Të fala,

 

Nour Gal Yam | CEO

CEO | Naor Gal Yam

www.galyam-studio.co.il

Mirë se vini në shikimin që rekomandojnë klientët

 

Të martën, 18 tetor 2022 në ora 10:10 nga Assaf Binyamini <‪[email protected] >:‬

Unë jam pjesëmarrës në luftën e invalidëve në Izrael që nga viti 2007. Nga 10 korriku 2018, po e bëj këtë si pjesë e lëvizjes “Natagver” – invalidë transparentë.

Unë po pyes nëse jeni në gjendje të na ofroni mjete teknologjike që mund të na ndihmojnë.

Sigurisht që pyetja është e përgjithshme dhe jo specifike.

Të fala,

assaf benyamini.

post Scriptum. Drejtuesja e lëvizjes sonë është znj. Tatiana Kadochkin, dhe

numrat e saj të telefonit janë: 972-52-3708001. dhe: 972-3-5346644.

Ajo i përgjigjet telefonit të dielën-të enjten nga ora 11:00 deri në orën 20:00.

Ajo flet rusisht në një nivel shumë të lartë të gjuhës amtare – por edhe hebraisht.

Të martën, 18 tetor 2022 në orën 10:01:40 GMT+3, Gal Yam Studio< [email protected] > Shkruar nga:

Përshëndetje Assaf,

Emri im është Naor nga një fletore Galyam Studio, ju na keni kontaktuar në lidhje me “mjetet teknologjike” përmes faqes sonë të internetit.

Shkruat shumë në emailin tuaj, por nuk mund ta kuptoja se si mund t’ju ndihmojmë?

Do ta vlerësoja nëse do të ishit të saktë në kërkesën/nevojat tuaja

faleminderit dhe ju uroj një ditë të mirë

Të fala,

Nour Gal Yam | CEO

CEO | Naor Gal Yam

www.galyam-studio.co.il

Mirë se vini në shikimin që rekomandojnë klientët

 

assaf benyamini< [email protected] >

Tek:

Studio Gal Yam

E martë, 18 tetor ora 10:50

Dhe në përfundim: nuk do të mund të bashkohem me shërbimin tuaj – nuk mund të paguaj.

Unë mendoj se kjo i përmbledh gjërat.

Të fala,

assaf benyamini.

‫Të martën, 18 tetor 2022 në orën 10:01:40 GMT+3, Gal Yam Studio< [email protected] > Shkruar nga:‬

Përshëndetje Assaf,

Emri im është Naor nga një fletoreGalyamStudio, ju na kontaktuat në lidhje me “mjetet teknologjike” përmes faqes sonë të internetit.

Shkruat shumë në emailin tuaj, por nuk mund ta kuptoja se si mund t’ju ndihmojmë?

Do ta vlerësoja nëse do të ishit të saktë në kërkesën/nevojat tuaja

faleminderit dhe ju uroj një ditë të mirë

Të fala,

Nour Gal Yam | CEO

CEO | Naor Gal Yam

www.galyam-studio.co.il

Mirë se vini në shikimin që rekomandojnë klientët

 

H. Më poshtë është postimi, të cilin e kam ngarkuar në rrjetin social Facebook të martën, 18 tetor 2022:

 

Siç e dini, këto ditë lufta mes Rusisë dhe Ukrainës vazhdon. Javën e kaluar, Presidenti i Rusisë, Vladimir Putin, lëshoi një udhëzim/urdhër për një operacion të gjerë rekrutimi nga qytetarët rusë. Sidoqoftë, shumë qytetarë rusë e kundërshtojnë luftën dhe përpiqen të gjejnë ndonjë mënyrë për të mos u dërguar në front – shumë përpiqen të ikin nga vendi, dhe rezulton se ekziston një fenomen i përhapur për të cilin dëgjohet shumë më pak në IZRAEL: Qytetarët rusë që zgjedhin të gjymtohen dhe të bëhen të paaftë – dhe kjo për të mos u thirrur në ushtri dhe për të mos marrë pjesë e mizorive që po shkaktojnë këto ditë është ushtria ruse. Kjo është ajo që ai lexoi në internet në gjuhën ruse (një pjesë e madhe e rrjeteve sociale janë bllokuar atje me urdhër të autoriteteve – por një pjesë e internetit funksionon,

Duhet të theksoj se nuk di rusisht (dhe kam marrë edhe përkthimin rus të frazës “si të thyesh një dorë” nga Google Translate dhe natyrisht nuk e kam përkthyer vetë) – dhe të gjitha postimet në rusisht që kam vendosur në rrjetin social vk.com janë tekste që lidhen me luftën e invalidëve që kam marrë nga kompanitë e përkthimit.

Gjithsesi, kur shtypa në shiritin e kërkimit në internet vk.com frazën

Kak сломать руку-si për të thyer një dorë Unë kam marrë shumë rezultate.

Në disa nga komunitetet arrij në invk.com Pasi futa këtë frazë kërkimi, unë tashmë fillova të lë mesazhe.

Kjo është një mënyrë tjetër veprimi (pak e shqetësuar dhe e shtrembër…) që e gjeta.

Kushdo që dëshiron të më sulmojë për këtë është i mirëpritur – vërtet nuk më intereson.

 

I. Më poshtë është postimi, të cilin e kam ngarkuar në faqen “Kompjuterë për Dhurim Falas” në Facebook:

 

assaf Benyamini

Për: “Kompjuterë për dhurim falas”.

Tema: Inspektimi i pajisjeve.

Të nderuara zonja / Zotërinj.

Rreth gjashtë muaj më parë bleva një kompjuter fletore pcdeal.co.il.

Kohët e fundit (po i shkruaj këto fjalë më 21 tetor 2022) kompjuteri im ka pasur disa keqfunksionime që ndodhin rastësisht: një ekran i zi që shfaqet papritur, një kompjuter që ngrin papritur dhe butona në tastierë që befas nuk përgjigjen.

Kompania nga e cila bleva kompjuterin (kompania pcdeal.co.il) ndodhet në rajonin verior – dhe meqenëse unë jetoj në Jerusalem, me sa duket duke i sjellë kompjuterin tek ata, duke testuar pajisjet në laborator dhe më pas duke i kthyer pajisjet dhe riinstalimi i tij në vendin tim do të jetë një proces shumë i rëndë që do të marrë shumë kohë (dhe për këtë arsye ndoshta nuk do të jetë e mundur – dhe megjithëse ka një garanci për të gjitha pajisjet) – dhe kjo për shkak se këtu ka dy vështirësi shtesë:

1) Unë nuk kam një makinë ose patentë shoferi – kështu që nuk kam aftësinë t’ua sjell vetë kompjuterin. Për shkak të paaftësisë fizike, vështirësive ekonomike si dhe largësisë së konsiderueshme gjeografike, nuk është e mundur t’i çoj pajisjet në kompani me taksi.

2) Për shkak të paaftësisë sime fizike, nuk jam në gjendje t’i paketoj vetë pajisjet në shtëpi në një kuti kartoni përpara se t’i transferoj në laborator. Pikërisht për të njëjtën arsye, nuk mund të kujdesem për riinstalimin e kompjuterit pasi të kthehet nga testimi.

Prandaj, jam duke kërkuar për një kompani aktive në zonën e Jeruzalemit, nga e cila mund të merret ky shërbim.

Është krejtësisht e qartë për mua që garancia në kompjuter nuk do të jetë e rëndësishme në një rast të tillë – megjithatë, duke qenë se aftësia për të punuar me një kompjuter është një gjë thelbësore këto ditë, nuk mund të përballoj një periudhë të zgjatur prej disa javësh ose ndoshta edhe më shumë në të cilat nuk do të kem akses në një kompjuter (ky është i vetmi kompjuter që kam në shtëpi – dhe në situatën time nuk mund të përballoj të blej një kompjuter tjetër). Dhe ka edhe një problem/vështirësi tjetër: jetoj me të ardhura shumë të ulëta – një pagesë invaliditeti nga Instituti Kombëtar i Sigurimeve. Prandaj, nuk mund të blej një kompjuter të ri në vend të kompjuterit që kam tani, i cili ka të gjitha defektet që përshkrova. Dhe për më tepër: për shkak të ashpërsisë së situatës sime,

Cila mendoni se mund të jetë zgjidhja në një rast të tillë?

Të fala,

Asaf Binyamin,

Rruga 115 Kosta Rika,

Hyrja A-banesa 4,

Kiryat Menachem,

Jerusalem, kodi postar: 9662592.

numrat e mi të telefonit: në shtëpi-972-2-6427757. Mobile-972-58-6784040. Faks-972-77-2700076.

post Scriptum. 1) Numri im ID: 029547403.

2) Adresat e mia të e-mail: [email protected] ose: ass.b[email protected] ose: [email protected] ose: [email protected] ose: [email protected] ose: [email protected] ose: [email protected]

 

J. Më poshtë është korrespondenca ime nga grupi në Facebook”Asia4:Përkthime dhe përditësime nga bota aziatikeNga e diela, 23 tetor 2022 në orën 7:20 të mëngjesit:

 

aktive,

assaf benyamini ka ndarë grupin.

 

Minuta e parë

Për: “Asia4: Përkthime dhe përditësime nga bota aziatike”.

Unë zotëroj blogun disability5.com-blog shumëgjuhësh në gjuhët: uzbekisht, ukrainisht, urdu, azerbajxhanisht, italisht, indonezisht, islandisht, shqip, amharisht, anglisht, estonez, armenisht, bullgarisht, boshnjakisht, birmanisht, bjellorusisht, Bengalisht, Baskisht, Gjeorgjisht , gjermanisht, danez, holandisht, hungarisht, hindu, vietnamez, taxhik, turkmen, telugu, tamilisht, greqisht, jidish, japonez, letonisht, lituanisht, mongolisht, malajisht, maltez, maqedonisht, norvegjez, nepalisht, suahilisht, sinhalezisht, kinezisht , sllovene, sllovakisht, spanjisht, serbisht, hebraisht, arabisht, pashto, polonisht, portugeze, filipinase, finlandeze, persiane, çeke, frëngjisht, koreane, kazake, katalane, kirgize, kroate, rumune, ruse, suedeze dhe tajlandeze.

Meqenëse ky është rasti, siç përmendet në blogun shumëgjuhësh, unë përdor shumë shërbimet e përkthimit automatik si Google Translate – dhe gjithashtu shërbimet e përkthimit automatik të motorëve të tjerë të kërkimit si shërbimet e përkthimit automatik ofbing.com, përkthimi automatik shërbimet e yandex.com si dhe shërbimet e përkthimit automatik të microsoft.com

Vura re se në të gjitha këto shërbime përkthimi, dhe pa përjashtim, përkthimet në ose nga turkmenishtja janë përkthimet në të cilat ka gjithmonë më shumë gabime sesa përkthimet në ose nga ndonjë gjuhë tjetër (dhe sigurisht kjo nuk duhet të ngatërrohet me përkthimet në turqisht – Turqishtja dhe Turkmenishtja janë dy gjuhë të ndryshme në fund të fundit…).

Çfarë mendoni se mund të jenë shpjegimet për këtë?

Në çdo rast, unë do të theksoj se nuk njoh turkmen (as edhe një fjalë të vetme) – dhe gjithashtu do të theksoj se nuk jam programues kompjuteri dhe nuk di asgjë për mekanizmin e algoritmeve të shërbimeve të përkthimit automatik. .

Të fala,

assaf benyamini.

 

Tamar Shai-Chordekar.

Hmmm nuk e kuptova.. Si e dini se ka gabime në turkmen (turqisht?) nëse nuk e dini gjuhën?

Me sa di unë.. përkthyesit në faqet e internetit nuk përkthejnë nga gjuha burimore por nga anglishtja..

Por nuk është e qartë se çfarë saktësisht keni dashur të pyesni/thoni?

si

përgjigje

5 ore

assaf benyamini

autor

 

Tamar Shai-Chordekar. Ka shumë probleme në përkthimin në turkmenisht – jo në përkthimin në turqisht. Përkthimi në turqisht funksionon mirë në sistemet e përkthimit automatik (me sa di turqishtja dhe turkmenishtja janë dy gjuhë të ndryshme – dhe ju mund të më korrigjoni patjetër nëse e kam gabim këtu – do të doja ta dija). Unë nuk e di gjuhën – megjithatë, meqenëse tekstet që përkthej në përkthimet automatike janë relativisht shumë të gjata (me disa dhjetëra mijëra fjalë) ka gjëra që mund të vërehen edhe pa e ditur gjuhën, për shembull: të dhënat e mia personale. që janë lënë jashtë dhe nuk shfaqen në përkthime, adresat e miat e-mail që shfaqen gabimisht (në fund të fundit, ato duhet të shfaqen siç janë në çdo gjuhë, për shembull: adresa ime e emailit [email protected] të shfaqet në këtë mënyrë në çdo gjuhë). Dhe unë ngre pyetjen e mëposhtme: pse pikërisht në përkthimet në Turkmenisht ose nga Turkmenishtja ka kaq shumë gabime, dhe më shumë se përkthime nga ndonjë ose ndonjë gjuhë tjetër – pyes veten se cila mund të jetë arsyeja për këtë. Dhe një gjë tjetër që mund të vërehet edhe pa e ditur gjuhën: në sistemet e përkthimit automatik shumë shpesh kur përpiqeni të përktheni nga turkmenishtja në gjuhë të tjera ose nga ndonjë gjuhë në turkmenisht, shumë shpesh merrni një mesazh gabimi dhe sistemi nuk e kryen operacion – dhe kjo nuk ndodh aq shpesh në krahasim me asnjë gjuhë tjetër. Pyes veten se cila mund të jetë arsyeja pse pikërisht në përkthimet në ose nga Turkmenishtja, sistemi shfaq kaq shumë mesazhe gabimi, heq kaq shumë detaje që duhet të shfaqen saktësisht të njëjta në çdo gjuhë. Sigurisht, meqenëse nuk e di gjuhën, nuk kam aftësi të kontrolloj gjërat përtej kësaj. Përshëndetje, assaf benyamini.

si

përgjigje

1 i holle

aktive

assaf benyamini

Tamar Shai-Chordekar. Në sistemet e përkthimit automatik, përkthimet nuk janë gjithmonë nga anglishtja – dhe ato mund të përkthejnë nga çdo gjuhë në çdo gjuhë, sipas preferencave të përdoruesve.

 

Tamar Shai-Chordekar.

assaf benyamini. Haha mirë nuk e dija që kishte një gjuhë turkmene dhe Dr. Google konfirmoi se ekziston..

Unë nuk jam një nga përkthyeset femra, por kur dua të përkthej në kinezisht, preferoj të përkthej nga anglishtja në kinezisht sesa nga hebraishtja në kinezisht. Ndoshta ky është hapi i parë që duhet të bëni.

Së dyti, Google nuk mund të zëvendësojë (as) mish e gjak që e kupton gjuhën, kështu që kur përktheni në kaq shumë gjuhë është në termat “ju kap shumë, nuk e kapët”.. Unë do të sugjeroja të investoni në një anglisht përkthimi, ata që duan të lexojnë blogun do të bëjnë përpjekje për të përkthyer veten në Google.. kur ta bëni këtë vetë duket joprofesionale, për mendimin tim personal sigurisht.

assaf benyamini

Tamar Shai-Chordekar. Nuk e di nëse e keni vënë re vërtet përmbajtjen e fjalëve të mia. Unë nuk përkthej, nuk punoj në një kompani përkthimi – dhe nuk bëhet fjalë fare për këtë. Unë po ngre një pyetje në lidhje me sjelljen e çuditshme të përkthyesve automatikë (të algoritmit apo softuerit të tyre) që pikërisht në përkthimet në turkmenisht ose nga turkmenët kanë vështirësi të japin rezultate dhe japin mesazhe gabimi shumë më tepër se përkthimet në çdo gjuhë tjetër. Nëse nuk e dini përgjigjen për këtë, sigurisht që është legjitime – askush nuk di gjithçka… Gjithsesi, “lol”-i juaj më duket shumë i pavend. Në të vërtetë, ekziston një gjuhë turkmene (e një vendi të quajtur Turkmenistan, i cili, siç e dimë, ishte pjesë e Bashkimit Sovjetik deri në fillim të viteve 1990). Meqenëse nuk di as turkmenisht dhe as turqisht, Nuk e di nëse këto dy gjuhë janë gjuhë të ngjashme apo jo. Unë thjesht ngrita një pyetje në lidhje me sjelljen e çuditshme të shërbimeve të përkthimit automatik kur bëhet fjalë për Turkmenishten – dhe asgjë më shumë. Dhe sigurisht që mund të hiqni dorë nga “lol” – sigurisht që nuk u përpoqa të tregoja një shaka – dhe pyetja në vetvete është një pyetje serioze dhe jo një shaka. Të fala,

 

Tamar Shai-Chordekar. Dhe jam plotësisht dakord me ju se shërbimet e përkthimit automatik nuk mund të zëvendësojnë vërtet përkthyesin njerëzor – veçanërisht kur bëhet fjalë për tekstet shumë të gjata që unë përkthej. Unë jam i detyruar të heq dorë nga shërbimet e përkthyesve njerëzorë për një arsye krejtësisht të ndryshme: të ardhurat e mia të ulëta dhe pamundësia ime për të paguar. Jam plotësisht i vetëdijshëm se në këtë mënyrë marr një rezultat dukshëm më pak të mirë – por, siç u përmend, gjendja ime e vështirë financiare thjesht nuk më lejon të bëj asgjë tjetër.

 

Dhe pse shkrove “Unë hahaha mirë nuk e dija se kishte një gjuhë turkmene dhe Dr. Google konfirmoi se kishte…” – vërtet nuk e dinit këtë? Si dikush që merret me përkthimin e gjuhëve aziatike? Dyshoj shumë nëse nuk e dini këtë – me siguri keni shkruar se Si një shënim cinik, gjuha turkmene është një nga gjuhët më të rëndësishme në vendet e ish-Bashkimit Sovjetik, kështu që e kam të vështirë të besoj se ata që specializohen në përkthimi i gjuhëve aziatike vërtet nuk e di që ekziston një gjuhë e tillë.. Në çdo rast më duket shumë e çuditshme…

 

Sharon Melamed

Drejtori

Ekspert grupi në fushën e televizionit dhe filmit [CTX].

+3

Nuk e kuptova qëllimin e postimit dhe si lidhet ai me këtë?

si

Sharon Melamed. Kështu që unë do të theksoj (përsëri) se këtu po bëj një pyetje në lidhje me shërbimet e përkthimit automatik, dhe cili mendoni se mund të jetë shpjegimi për faktin që përkthimet nga ose në turkmene kanë kaq shumë probleme dhe defekte – më shumë se përkthimet nga ndonjë ose ndonjë gjuhë tjetër. Do të theksoj (përsëri) se nuk përkthej dhe nuk punoj për një kompani përkthimi dhe qëllimi i vetëm i postimit është të ngre pyetjen në lidhje me sjelljen e çuditshme të përkthimeve automatike në lidhje me gjuhën turkmene.

Sharon Melamed

Drejtori

Ekspert grupi në fushën e televizionit dhe filmit [CTX].

+3

Meqenëse askush këtu nuk përkthen nga turkmenishtja, dyshoj nëse mund të gjeni një përgjigje për këtë. Ky nuk është grupi i duhur.

Sharon Melamed. Cili është grupi i duhur?

Sharon Melamed

Drejtori

Ekspert grupi në fushën e televizionit dhe filmit [CTX].

+3

Kërkoni diçka për përkthyesit turqisht

 

Sharon Melamed. Turqishtja nuk është turkmene – këto janë dy gjuhë të ndryshme. Në përkthimet në ose nga turqishtja, përkthyesit automatikë funksionojnë siç duhet – dhe nuk ka aq shumë gabime sa në përkthimet në ose nga turkmenishtja.

 

K. Më poshtë është mesazhi, të cilin e dërgova në vende të ndryshme:

Tek:

Subjekti: Lidhje të përhershme.

Të nderuara zonja / Zotërinj.

Unë zotëroj blogun disability5.com – një blog që merret me çështjen e personave me aftësi të kufizuara, i ndërtuar në sistemin wordpress.org – dhe i ruajtur në serverët e servers24.co.il

Çdo postim në blogun tim ka një lidhje që të çon tek ai – që është lidhja e përhershme.

Unë jam duke kërkuar për një softuer ose një sistem në internet përmes të cilit mund të shpërndaj të gjitha lidhjet e mia të përhershme sa më gjerësisht në internet.

A njihni sisteme apo softuer të tillë?

Të fala,

assaf benyamini,

Rruga 115 Kosta Rika,

Hyrja A-banesa 4,

Kiryat Menachem,

Jerusalemi,

Izrael, kodi postar: 9662592.

Numrat e telefonit: në shtëpi-972-2-6427757. celular-972-58-6784040. faks-972-77-2700076.

post Scriptum. 1) Numri im ID: 029547403.

2) Lidhjet e përhershme të blogdisability5.com:

 

Lista e numëruar:

https://docs.google.com/document/d/1hCnam0KZJESe2UwqMRQ53lex2LUVh6Fw3AAo8p65ZQs/edit?usp=sharing

 

ose:

https://dev-list-in-the-net.pantheonsite.io/2022/10/10/Permalinks-of-post…om-list-numbered/‎

 

Lista e pa numëruar:

https://docs.google.com/document/d/1PaRj3gK31vFquacgUA61Qw0KSIqMfUOMhMgh5v4pw5w/edit?usp=sharing

 

ose:

https://dev-list-in-the-net.pantheonsite.io/2022/10/09/Permalinks-your-Fuss…-disability5-com/‎

 

2) Adresat e mia të postës elektronike: [email protected] ose: [email protected] ose: [email protected] lose: [email protected] ose: [email protected] ose: [email protected] ose: [email protected] ose: [email protected] ose: [email protected]

 

L. Më poshtë është mesazhi i emailit që i dërgova komitetit “Sal Shikum” të rrethit të Jeruzalemit të Ministrisë së Shëndetësisë:

 

Dhe mendoj se do të ishte shumë më korrekte t’i trajtonim vetë çështjet në një mënyrë faktike – dhe të mos e hedhim poshtë nevojën për të testuar ose korrigjuar mangësitë që theksova vetëm sepse jam përcaktuar si i sfiduar mendërisht.

Nuk kam dyshim se nëse saktësisht e njëjta përmbajtje do t’ju ishte dërguar nga një profesionist – një punonjës social, një psikolog, etj., ju do ta kishit trajtuar atë në një mënyrë të vërtetë dhe serioze – megjithatë, ju e lejoni veten për t’u larguar kur personi që sjell mangësitë është i dëmtuar emocionalisht.

Më vjen shumë keq që kjo është sjellja – dhe jam shumë i zemëruar për këtë.

Sigurisht, një sistem që drejtohet në këtë mënyrë nuk do të fitojë kurrë asnjë besim – të paktën jo për mua.

Të fala,

Asaf Benjamin.

 

Asaf Benjamin< [email protected] >

Për: “Sal Shikum”, Jerusalem.

E hënë, 24 tetor ora 11:07

Tashmë prej shumë vitesh është bërë një hetim i thelluar nga unë në të gjitha temat në të cilat ju jam drejtuar – dhe pa përjashtim.

Nëse do të ishte me të vërtetë e mundur të merrja përgjigje të arsyeshme në cilëndo nga temat në të cilat do të drejtohem, unë me të vërtetë nuk do t’ju drejtohesha fare në radhë të parë.

Të fala,

assaf benyamini.

 

Të hënën, 24 tetor 2022 në orën 10:38:49 GMT+3, “Sal Shikum”, Jerusalem < [email protected] > Shkruar nga:

 

 

29 në Tishrei, 2018

24 tetor 2022

Referenca: 959424822

 

për nder të

Zoti assaf benyamini

 

Subjekti: Aplikimi juaj në departamentin ligjor

 

Është bërë një hetim në lidhje me aplikimin tuaj në departamentin ligjor ku ankoheni se nuk është e mundur të kontaktoni ekipin e komunitetit mbështetës “Avivit”.

Duket se ka një problem të përkohshëm me emailin e lokalit, por mund t’i kontaktosh në çdo mënyrë tjetër. Gjithashtu, duke qenë se merrni 3 vizita ekipore në javë, mund të merrni ndihmë edhe nga ekipi që vjen në shtëpinë tuaj.

E kuptoj që jeni të zënë me shumë çështje, por është e vështirë t’u përgjigjeni pyetjeve të shumta që vijnë nga ju në zyrën tonë dhe do ta vlerësoja nëse do të mund të bënit një hetim më të thelluar përpara se t’i drejtoheni palëve të ndryshme dhe të shumta. me frekuencë kaq të lartë.

Të fala,

Michal Cohen

Drejtor i rehabilitimit psikiatrik

Rrethi i Jeruzalemit.

 

Kopje: Departamenti Ligjor, Ministria e Shëndetësisë

Avokatja Sharona Ever Hadani, këshilltare ligjore

Znj. Bat Sheva Cohen, koordinatore e pyetjeve publike, f. Psikiatri i rrethit

Znj. Shira Bigon, Koordinatore e Kërkimeve Publike, Sal Shikum

 

M. Më poshtë është mesazhi që dërgova në vende të ndryshme:

 

Tek:

Subjekti: periudha prove.

Të nderuara zonja / Zotërinj.

Që nga viti 2007 kam marrë pjesë në luftën e invalidëve në Izrael – dhe që nga 10 korriku 2018 e bëj këtë si pjesë e lëvizjes “Nitgaber” – invalidë transparentë të cilës iu bashkova.

Megjithatë, kur bëhet fjalë për përhapjen e mesazheve tona në internet dhe rrjetet sociale, ne hasim një vështirësi shumë domethënëse: shumë prej nesh janë të detyruar të vendosin çdo ditë midis blerjes së ushqimeve bazë dhe blerjes së ilaçeve – dhe në këto kushte, është e qartë. që nuk i kemi dhe as nuk do të mund të kemi ndonjë buxhet për reklamim në të ardhmen e parashikueshme.

Mendova të përpiqem ta kapërcej këtë vështirësi duke iu bashkuar sistemeve reklamuese të softuerëve që janë në fazën e zhvillimit, dhe për këtë arsye gjatë periudhës së provës në të cilën nuk jeni të sigurt nëse sistemi funksionon vërtet apo jo, ne gjithashtu nuk paguajmë tarifë për duke e përdorur atë.

Prandaj, pyetja ime është: a njihni një faqe ose një sistem në rrjet, ku mund të gjeni një listë të rregullt të sajteve të tilla?

Të fala,

Asaf Binyamin,

Rruga 115 Kosta Rika,

Hyrja A-banesa 4,

Kiryat Menachem,

Jerusalemi,

ISRAEL, Kodi postar: 9662592.

Numrat e telefonit: në shtëpi-972-2-6427757. celular-972-58-6784040. faks-972-77-2700076.

post Scriptum. 1) Numri im ID: 029547403.

2) Adresat e mia të postës elektronike: [email protected] ldhe: [email protected] dhe: [email protected] dhe: [email protected] dhe: [email protected] dhe: [email protected] dhe: [email protected] dhe: [email protected] dhe: [email protected]

3) Faqja ime e internetit: disability5.com

 

N. Më poshtë është mesazhi që i dërgova punonjësit social që më shoqëronte në banesën e strehuar të martën, 25 tetor 2022 në orën 20:09:

 

Yahoo

/

dërguar

 

Assaf Benjamin < [email protected] >

Tek:

[email protected]

 

E hënë, 24 tetor ora 16:47

 

Pershendetje Sarah:

Në vizitën e fundit në shtëpi të zhvilluar dje, ne diskutuam përsëri mundësinë e shtrimit në një shtëpi psikiatrike – dhe kjo në përpjekje për të zgjidhur problemin e mungesës së ndjekjes së medikamenteve psikiatrike që po marr. Siç e shpjegova, fondi i përgjithshëm i sigurimeve shëndetësore, anëtar i të cilit unë jam, nuk ka një subvencion – dhe kostot e shtrimit në një shtëpi të tillë sot janë të tilla që nuk mund t’i paguaj në asnjë rast. Gjithashtu, kalimi në një tjetërhorganizimi i mirëmbajtjes së shëndetitpër mua nuk bëhet fjalë: nëse kaloj në një tjetërhorganizimi i mirëmbajtjes së shëndetit, të gjitha paratë që kam paguar për sigurimin e kujdesit afatgjatë në Clalithorganizimi i mirëmbajtjes së shëndetit(i cili quhet “Clalit Mushlam”) meqenëse unë i jam bashkuar këtij programi më 1 shkurt 1998 do të shkojë në kullim dhe nuk do të më llogaritet – Dhe nëse hyj në një fond shëndetësor, do të më duhet të filloj të gjithë kujdesin afatgjatë. sigurimi nga fillimi. Unë jam aktualisht 50 vjeç – dhe sigurisht, në një moshë të tillë të rifilloj sigurimin e kujdesit afatgjatë dhe të heq dorë nga më shumë se 24 vjet në të cilat kam paguar për sigurimin e kujdesit afatgjatë në të cilin jam nuk ia vlen. Në aspektin profesional të ekonomistëve (nuk jam as ekonomist dhe as ekspert në ekonomi – e njoh krejt rastësisht këtë term) quhet “

Mendova të provoj dhe ndoshta të gjej një zgjidhje nga një drejtim tjetër: ekziston një shoqatë që quhet “The Group Association”. Profesionistët si punonjës socialë, psikologë, psikiatër apo fusha të tjera të kujdesit mjekësor mund të paraqesin një aplikim pranë kësaj shoqate për financimin e trajtimeve mjekësore që nuk përfshihen në shportën shëndetësore.

Është e rëndësishme të kuptohet se shtrimi në spital në shtëpinë psikiatrike nuk përfshihet në shportën e kujdesit shëndetësor në shumicën dërrmuese të rasteve – dhe sot nuk kam mundësi ta paguaj privatisht këtë shërbim. Kështu është edhe në rastin tim. Sigurisht, kjo sjellje e shtetit të Izraelit është shumë e padobishme edhe nga pikëpamja thjesht ekonomike, pasi kur njerëzit shtrohen në spital për shkak të situatave të neglizhencës progresive, kostot do të jenë shumë më të larta – por ky është realiteti, të cilin ne nuk mund ta bëjmë. ndryshim.

“Shoqata e grupit” pranon kërkesat për ndihmë vetëm nga anëtarët e stafit mjekësor dhe asnjëherë nga pacientët drejtpërdrejt – dhe për këtë arsye të gjitha kërkesat e mia të mëparshme ndaj tyre nuk janë shqyrtuar apo shqyrtuar.

A mund të kontaktoni shoqatën e grupit për ndihmë në këtë çështje?

Të fala,

assaf benyamini-banor nga banesa e strehuar e bujtinës “Avivit”.

post Scriptum. 1) Numri im ID: 029547403.

2) Lidhja në faqen e internetit të “shoqatës së grupit”:https://hakvutza.org/

3) Në bisedën tonë ju pyetët nëse faqja ime e internetit është online. Epo, faqja ime e internetit në disability5.com është padyshim në internet.

4) Po ju dërgoj mesazhin këtu në WhatsApp pasi mesazhi që u përpoqa të dërgoja në adresën e emailit [email protected] më është kthyer dhe nuk është dorëzuar në destinacionin e tij, pra: tek ju. Unë u përpoqa ta dërgoja këtë mesazh nga adresa ime e-mail [email protected]

 

O. Më poshtë është korrespondenca ime nga rrjeti social LinkedIn:

për të shkruar këtë letër.

Meshulam Gotlieb dërgoi mesazhet e mëposhtme në orën 16:24

Shiko profilin e Meshulam

 

Meshulam Gotlieb 4:24 pasdite

Megjithëse e vlerësoj shumë punën tuaj, shteti i Izraelit ka mjaft probleme në arenën ndërkombëtare, duke iu drejtuar gazetarëve të huaj për të transmetuar rrobat tona të pista vetëm sa forcon duart e atyre që urrejnë Izraelin. redaktuar)

Shpresoj se do ta rimendoni dhe do ta vazhdoni luftën e mundimshme brenda kufijve të vendit

SOT

Assaf Benyamini dërgoi mesazhet e mëposhtme në orën 10:33

Shiko profilin e Assaf

 

Assaf Benyamini 10:33

Siç e kam shpjeguar tashmë, unë tashmë jam përpjekur ta zhvilloj luftën brenda kufijve të vendit për shumë e shumë vite – dhe meqenëse asnjë autoritet apo zyrë qeveritare nuk është e gatshme të ndihmojë, dhe duke pasur parasysh se Shteti i Izraelit ka insistuar për shumë vite që i kam lënë personat me aftësi të kufizuara në situatën time pa ndonjë adresë përkatëse për shumë çështje, në fakt nuk më ka mbetur asnjë zgjedhje apo mundësi tjetër. Për këto arsye, unë e refuzoj me vendosmëri rishikimin tuaj dhe mendoj se ai gjithashtu përmban një shkallë shumë të madhe hipokrizie: në fund të fundit, nëse do të ishit në këtë situatë, edhe ju do të bënit saktësisht të njëjtën gjë (nëse jo shumë më keq dhe më flagrante se kaq )… por pse dëshironi të mendoni për këtë? Në fund të fundit, nuk nuk ju shqetëson dhe nuk ka të bëjë me ju – dhe në fakt nuk ka të bëjë me askënd – dhe për sa kohë që kjo politikë të vazhdojë, unë do të vazhdoj të kontaktoj sa më shumë vende të jetë e mundur. Në këtë çështje unë nuk do të pranoj urdhra – ju nuk do të më thoni se me kë të kontaktoj dhe me kë të mos kontaktoj!! Përshëndetje, Asaf Binyamini.

 

P. Më poshtë është emaili që i dërgova regjisorit të filmit Tali Ohion:

 

Asaf Benjamin< [email protected] >

Për: Tali Ohaion .

E premte, 28 tetor në orën 23:02

Përshëndetje zonjës Tali Ohion:

Nga korrespondenca jonë në rrjetin social Facebook të një apo dy ditësh më parë, kuptova se ju ka kontaktuar me telefon një gazetar me të cilin kam kontaktuar përmes rrjetit social LinkedIn.

Pas bisedës sonë, u përpoqa të kuptoja se kush ishte ai gazetar (kam një numër shumë të madh kontaktesh në rrjetin social LinkedIn) – dhe kur ju dërgova mesazhin në Facebook ju po vozitni dhe për arsye plotësisht të kuptueshme nuk keni mundur të kontrollojeni në atë moment.

Pashë që mesazhin jua dërgoi në Facebook nga një gazetare e quajtur Heather Hale-A është ajo? Dhe nëse jo, a mund të më thoni kush është gazetari që ju kontaktoi?

Të fala,

assaf benyamini.

 

Q. Më poshtë është mesazhi që i dërgova gazetares amerikane Heather Hale nëpërmjet rrjetit social LinkedIn:

 

Heather Hale

Lidhja e shkallës së dytë

  • 2n.d

Shkrimtar filmi dhe TV, regjisor, producent në Heather Hale Productions

SOT

Assaf Benyamini dërgoi mesazhet e mëposhtme në orën 21:56

Shiko profilin e Assaf

 

assaf benyamini 9:56 pasdite

Letra ime drejtuar Heather Hale.

Së fundmi ju kam shkruar për problemet e personave me aftësi të kufizuara. Pasi e quajte Tali Ohaion-regjisore shumë profesioniste dhe e talentuar izraelite ajo më shkroi mbase dëshiron të kesh një intervistë me mua.

Gjithsesi mund të më dërgoni email tek [email protected]

Unë flas hebraisht dhe ndonjëherë kam vështirësi në anglisht – por do të përpiqem shumë sepse çështja e personave me aftësi të kufizuara është shumë e rëndësishme për mua.

Prandaj mos ngurroni të më telefononi ose të më dërgoni email në çdo kohë.

Assaf Benyamini.

 

R. Këtu janë disa nga lidhjet e mia:

 

Lëvizja po vjen te bankierët

 

duke përgatitur të cilën Flladi tek ai

 

Tali Ohaion – regjisor shumë i talentuar izraelit

 

Print Friendly, PDF & Email
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE